Přejít na menu Přejít na obsah

Hudbou ke vzdělání aneb Učit se dá i skrze píseň


Chcete si oprášit znalosti středoškolské biologie, nebo jen hledáte vtipný a pohodový song, jehož melodie vám bude celý večer znít v hlavě? Nudí vás hudební mainstream a rádi byste si poslechli něco, řekněme, odlišného…? Pak jste na správné adrese! Nejen, že se pobavíte, ale dost možná budete po poslechu těchto písní chytřejší než kdy dřív.

Kanál sciencemusicvideos na YouTube sice nepatří k nejznámějším, rozhodně však stojí za to ho navštívit. Najdete zde totiž skvěle zpracované písně na témata, jakými jsou buňka, viry, molekulární genetika či klimatické změny způsobené skleníkovými plyny. Texty jsou jednoduché a zřetelné, pro lepší porozumění se vždy nachází přímo ve videu. Samotné videoklipy pak skvěle doplňují celou píseň pomocí obrázků, animací a sympatického smyslu pro humor.

Pokud se ptáte, kdo stojí za tímto zajímavým projektem, odpověď je nasnadě. Autorem písní je Glenn Wolkenfeld, americký středoškolský učitel biologie vystupující pod přezdívkou Mr. W. Na YouTube prezentuje jen zlomek své práce – mnohem více je toho k vidění na jeho internetových stránkách. Ty sice na první pohled nevypadají příliš profesionálně, obsahují však neuvěřitelných pět desítek videí zveřejněných od roku 2013! Krom toho si zde můžete přečíst něco o autorovi, jeho spolupracovnících nebo například o tom, jak vznikla vůbec první píseň, která to vše odstartovala – The Cell song (Buněčná píseň).

Wolkenfeld věří, že hudba může pomoci proměnit mnohdy nudné studium vědy v zábavu a jak se zdá, není v tom tak docela sám. Jeho dílo opěvují studenti, učitelé i rodiče dětí. Komentář ženy, která se podepsala jako „A grateful mum“ (vděčná máma), mluví za vše: Když zjistila, že si její malá dcerka ve sprše zpívá o deoxyribonukleové kyselině, sama pětkrát za sebou zhlédla jedno z Wolkenfeldových videí o buňce a okamžitě se pro něj nadchla. To, že autor na stránkách odpovídá na poznámky a děkuje za každý komentář, je pak jen sladkou třešničkou na pomyslném dortu.

Glenn Wolkenfeld samozřejmě není jediný, kdo se pokusil uchopit vědu tak trochu po svém – na YouTube můžeme najít spoustu jiných vzdělávacích písní, od fyzikálních, přes matematické či dějepisné songy. Záleží tedy jen na vás, zda si vyberete ten o historii Ameriky (American History Rap Song – Herndon Robotics), nebo dáte přednost rockovému pojetí Pythagorovy věty (Rock on Pythagoras – Matt Fisher). Vždy totiž můžete s jistou nadsázkou tvrdit, že s boomem YouTubových vzdělávacích písní konečně došlo na slova Jana Amose Komenského – škola hrou!

https://www.youtube.com/user/sciencemusicvideos

http://www.sciencemusicvideos.com/

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace