Přejít na menu Přejít na obsah

Hudební placky aneb Jak to vše kdysi začalo


Malé, na první pohled nenápadné, ale přesto si dobyly svět – ano, řeč je o plackách! Kovová či plastová kolečka se špendlíkem na zadní straně patří dnes k běžným módním doplňkům.  Můžete jimi ozdobit jakýkoli kus oblečení a udělat z něj svým způsobem originál. A nejen to. Pomocí placky dává totiž člověk najevo, co se mu líbí a jaké má názory, podobně jako když sdílí své myšlenky na Facebooku.

Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou placky záležitostí několika posledních desetiletí, opak je pravdou. První, které spatřily světlo světa, se objevily už roku 1789. Tyto odznaky s natištěnými slogany vznikly v USA – příznivci George Washingtona je tehdy nosili všité do klopy kabátu či jako přívěšek na řetízku. První placky s fotografiemi (1860) pak vlastnili obdivovatelé Abrahama Lincolna. I ty původně připomínaly spíše obyčejné knoflíky, brzy však mělo dojít k jejich vylepšení.

Modernější podobu placek má na svědomí Benjamin Whitehead, kterého napadlo překrýt obrázek vrstvou celuloidu, plastu používaného například k výrobě trsátek či pingpongových míčků. Zabránil tak odření a pomačkání a zvýšil atraktivitu doplňků. Jeho firma Whitehead & Hoag vlastní kromě zmíněného i další patenty – jako první například připevnila na zadní stranu placky kovový špendlík, díky kterému mohly odznaky bez problému držet na oblečení a nabyly prakticky té podoby, v jaké je známe my.

Koncem devatenáctého století se začalo s výrobou placek ve velkém. Známé jsou například ty s kreslenou postavičkou The Yellow Kid (hrdinou komiksů, které vycházely jako příloha amerických novin), jež mohli lidé dostat po zakoupení žvýkaček či tabákových výrobků a na jejichž zadní straně bylo místo pro reklamu. Placky pak propagovaly téměř vše - kromě běžných konzumních výrobků a slavných osobností, jakými byli herci, sportovci a politici, například vyzývaly muže, aby během druhé světové války plnili vojenskou povinnost vůči své zemi, případně dávaly najevo, že je jejich nositel odpůrcem Hitlera. Mnohé z nich se dnes prodávají na internetu za desítky dolarů a mají podobnou sběratelskou hodnotu jako mince nebo poštovní známky.

Další boom „moderních“ placek pak nastal v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Zvláště mladí lidé jimi vyjadřovali jistý protest proti společnosti a stejně jako dnes dávali světu najevo, kdo jsou jejich oblíbení hudební interpreti. Jedním z propagátorů této „módy“ byl například zpěvák The Beatles John Lennon.

Do Česka se placky dostaly až poměrně pozdě. Vzhledem k tomu, že vznikly v Americe, nebyly zde dlouhou dobu k mání. V současné době však existuje i u nás nepřeberné množství tvarů, barev i motivů. V obchodech i na internetu je možné koupit placku prakticky s jakýmkoli obrázkem, nápisem i hudebním interpretem. Problémem není už ani výroba vlastního odznaku – stačí najít ty správné webové stránky a nechat si vyrobit odznak přesně podle vašeho gusta. Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou…

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace