Přejít na menu Přejít na obsah

Kurt Cobain: Je lepší shořet, než vyhasnout


Je lepší shořet, než vyhasnout – věta, kterou zbožňuje celý svět. Lidé ji nosí na tričkách, píší do deníků a nechávají si ji tetovat. V nesmrtelný citát ji před dvaceti lety proměnil Kurt Cobain a zdá se, že od té doby neztratila na přitažlivosti. Spíše naopak.

Přestože slavné „It's better to burn out than fade away“ zná většina lidí právě z Cobainova dopisu na rozloučenou, který zanechal ve svém domě v Seattlu, nebyl to Kurt, kdo ji použil jako první. Původně se totiž jednalo o část textu písně My My, Hey Hey (Out Of The Blue) od Neila Younga. Frontman Nirvany však oněch pár slov vyzdvihl do nebeských výšin a po něm se věty chopili i další hudebníci. Ať už ji použili z úcty ke Kurtovi, jako poctu Neilu Youngovi nebo čistě pro její význam, jisté je, že jich bylo hodně.

Například britská hardrocková kapela Def Leppard začíná slavnou větou píseň Rock Of Ages (1983). Jesse Leach, zpěvák americké skupiny Killswitch Engage, pak zpívá „I'd rather burn out than fade away“ v písni The New Awakening. Slavný citát se rozhodla uchopit po svém i manželka Kurta Cobaina Courtney Love, která v roce 1998 vydala spolu s Hole album Celebrity skin. Jejich Reasons To Be Beautiful pak obsahuje větu „je lepší povstat, než vyhasnout“ (it's better to rise than fade away), která nepochybně naráží právě na Kurtův poslední dopis.

Není ovšem nutné chodit daleko; dobrým příkladem je též píseň Čas od Tomáše Kluse. I ten stejně jako mnozí hudebníci před ním tvrdí: „Raději shořet, než vyhasnout.“ Větu parafrázoval už ve svém prvním CD vydaném roku 2008 a Čas si spolu s dalšími autorovými písněmi získal tisíce fanoušků.

Bráno z té či té strany, zmiňovaná věta se stala legendou a od roku 1994 se šíří světem jako neřízená střela. Lidé ji berou za svou a s oblibou ji vkládají například do nadpisů internetových článků. Otázkou však zůstává, kolik z nich ji má jen za neustále omílanou frázi či jakési synonymum Kurtovy sebevraždy a kolik se jich naopak zamyslí nad jejím skrytým poselstvím.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace