Přejít na menu Přejít na obsah

Legenda česko-slovenské rockové písničky Pavol Hammel vydává album Live, které podpoří i koncertním turné

28. 1. 2014

Redakce Novinky

Krátce po svých 65. narozeninách naděluje sobě i svým fanouškům koncertní dvojalbum Live, na nějž zařadil to nejlepší ze své takřka padesátileté kariéry. Pavol Hammel - muž, jehož poetické, někdy křehké a jindy vtipně hravé písně s texty Borise Filana a Kamila Peteraje patří dodnes k tomu nejlepšímu, co přinesla historie československé populární hudby od poloviny šedesátých let.

Hlas Pavola Hammela opět dojme v silné Baladě o smutnom Jánovi, svižně vypráví o tom, co přináší do města tajemných Šest starcov, pozve na projížďku Smutnou rannou elektríčkou a nevyhne se staré lásce Medulience. Ľalia poľná nádherně rozkvete v křehké symbióze tlumeného zpěvu a majestátního zvuku varhan. Protagonista k albu a svým nadcházejícím koncertním plánům říká: "Verím, že tento dvojalbum poteší všetkých mojich fanúšikov v Čechách, ktorých si stále veľmi vážim. A naozaj sa teším, že sa čoskoro stretneme na českom turné. Bude to, ako keď prídete na návštevu k priateľom, s ktorými ste prežili viac ako pol života." Termíny jarního turné Pavola Hammela s kapelou budou oznámeny v dohledné době.

Bohatě vybavený reprezentativní vydavatekský počin je k mání také ve vinylové edici (obsahující i 2 CD) a také ve speciálně limitované číslované edici 2LP a 2CD s autorovou grafikou. Jde o záznam koncertu ze 4.12.2012 ve Velkém sále Slovenského rozhlasu a Pavolu Hammelovi jsou muzikantskou oporou osvědčení spolupracovníci Juraj Burian, Michal Pajdiak, Vítek Pospíšil, Petr Tichý a Martin Valihora. Jako hosté se na albu objeví Radim Hladík, Martin Hanzel, Michaela Horká, Andrea Zimányiová a také Ad Una Corda, chrámový sbor z Pezinku.

Dvojalbum Pavol Hammel Live vydal slovenský label Pavian Records a v Čechách jej distribuuje Supraphone. Více informací na www.drhorak.sk a samozřejmě na www.pavolhammel.sk

Málokdo poznamenal v posledním takřka půlstoletí hudební scénu v Čechách a na Slovensku tak významně, jako Pavol Hammel. Jeho Prúdy, které vznikly již v roce 1963, se postupem času staly jednou z nejdůležitějších kapel, utvářejících historii slovenského i českého rocku. Pavol Hammel skládá svoji první písničku Zpievám si pieseň s textem Rudolfa Skukálka v roce 1965. V roce 1967 se přidává Marián Varga, fenomenální varhaník, klávesista a skladatel, jehož tvůrčí cesty se s Hammelovými budou v dalších dekádách pravidelně protínat. V témže čase začíná spolupráce s textaři Borisem Filanem a Kamilem Peterajem, která bude také na celý život.

Prúdy postupně prochází takřka každý hudebník, který na slovenské scéně měl co říci: Fedor Frešo, Fero Griglák, Jozef Farkaš, Ivan Belák, Ján Lehotský, Laco Lučenič, Cyril Zeleňák s řada dalších. Alba jako jsou Zvonky zvoňte, Zelená pošta,Šlehačková proncezna či Hráč s hitovou písní Učitelka tanca jsou stále milníky slovenské populární hudby. Samostatnou kapitolou je spolupráce s českým kytaristou Radimem Hladíkem, spolu s Mariánem Vargou nahráli v roce 1977 album Na II. programe sna, dodnes vysoce ceněný projekt s texty Kamila Peteraje. Spolupráci si poté zopakují v roce 1993 na albu Labutie piesne.

Na 25 alb, stovky koncertů, muzikál Cyrano z predmestia, ale i dlouholetá práce v umelecké agenture Slovkoncert a činnost koncertního promotéra: to vše vykresluje výraznou stopu, kterou za sebou zanechává Pavol Hammel v historii populární hudby nejen na Slovensku.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace