Přejít na menu Přejít na obsah

Majálesový měsíc studentů v Praze odstartoval, kandidáti na krále postavili májky

8. 4. 2015

Redakce Novinky

Nejkrásnější studentské období právě vypuklo. Kandidáti na Krále Majálesu společnými silami 2. dubna v Praze postavili májku a symbolicky tak zahájili Studentský měsíc, který nabízí nezapomenutelné akce jak pro milovníky hudby, tak i pro zapálené ajťáky, sportovce či romantiky. Vše vyvrcholí 1. května hlavním dnem majálesových oslav v Letňanech.

Na rohu pražských ulic Jungmannova a Vodičkova od 2. dubna stojí tradiční májka. Veřejnosti se při jejím vztyčování poprvé společně představili kandidáti a kandidátky na Krále, respektive Miss Majálesu z pěti největších pražských univerzit. Uchazeči byli zvoleni studenty škol na Královských večírcích již na přelomu února a března.

Úkol  kandidátů na Krále Majálesu se zdá být prostý, a to posbírat co nejvíce bodů z bodovaných disciplín. Musí však také oslovit studenty a získat od nich potřebnou podporu. Poté se stačí už jen připravit na  1. května a oslavit zde sladké vítězství. Již teď je však zřejmé, že Prahu opět čeká velmi vyrovnaný souboj, který může rozhodnout sebemenší detail,” konstatoval jeden z pořadatelů Pražského majálesu Lukáš Dejl.

Své panovníky, Prince a Princeznu Majálesu, si zvolí i pražští studenti středních škol a gymnázií, kteří mají svůj semifinálový večer naplánovaný na pátek 3. dubna v P. M. clubu v Trojické ulici. Tam budou vybráni 3 finalisté z každé kategorie a vítězové korunku získají taktéž 1. května. Poté dostanou opět prostor vysokoškolští kandidáti, kteří 9. dubna v Národní technické knihovně pohovoří při Královské debatě na vážná i méně vážná společenská témata.

Kolem králů se ale nebude zdaleka točit všechen majálesový program. „Pro milovníky sportu je 14. dubna na atletickém stadionu SK Slavia Praha nachystán UniCup, neboli fotbalová bitva univerzit. Hudebním nadšencům se zase budou líbit akce jako Hudební festival 3. LF UK, iZun Music challenge a Apríles, ale zejména pak Majáles contest studentských kapel 20. dubna v Rock Café, ,” vyjmenoval Dejl. Studentské kapely z talentových soutěží Excelent Talents a Nová krev se utkají o účast na Majálesových pódiích

Fanoušci IT jsou srdečně zváni od 24. do 26. dubna na iCon Prague, jenž určitě potěší všechny příznivce zařízení a softwarových řešení značky Apple. Pro odpočinkově či romanticky založené studenty chystáme na poslední dubnové úterý Majálesová šlapadla.

Širší doprovodný program vyvrcholí 1. května. Pomyslnou zlatou tečkou je Majálesový průvod, kterého se účastní stovky lidí a více než desítka alegorických vozů. Účastníci průvodu se společně s kandidáty na Krále, Miss, Prince a Princeznu Majálesu sejdou u májky, kterou pokácí a odvezou do areálu v pražských Letňanech, kde se odehraje hlavní den Majálesových oslav.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace