Přejít na menu Přejít na obsah

Marta Jandová a Václav Noid Bárta reprezentují ČR na Eurosongu 2015

1. 2. 2015

Pearl Aktuálně

Marta Jandová a Václav Noid Bárta budou letos reprezentovat naši republiku v soutěži Eurovision Song Contest 2015, a to duetem Hope Never Dies. Autorem této skladby je také Václav Noid Bárta. Finálový večer bude vysílat ČT1 23. května z vídeňské Stadthalle.

Česko se tak do Eurosongu vrací po pěti letech. V minulosti se v něm o evropskou slávu pokoušeli také Kabát (2007), Tereza Kerndlová (2008) a Gipsy.cz (2009).

Pravidla soutěže dovolují, aby reprezentanty jednotlivých zemí vybírala odborná porota, bez konání národního kola soutěže. Tak tomu bylo letos i u nás. Výběr tolik nezohledňuje tuzemskou popularitu umělců, jako spíše to, jak kdo zpívá a jak může zapůsobit na zahraniční veřejnost.

Výběr písně pro Eurosong byl také v kompetenci odborné poroty. Z přihlášených skladeb nakonec odborníci zvolili píseň Hope Never Dies. Při výběru jim zatím nebylo známo, že jejím autorem je její budoucí interpret sám.

Soutěž konaná letos ve Vídni bude mít dvě semifinálová kola (můžete je sledovat na ČT art 19. a 21. května) a finále, které odvysílá ČT1 23. května. Marta Jandová a Václav Noid Bárta vystoupí během druhého semifinálového kola. Českým komentářem opatří všechna kola soutěže Aleš Háma.

Marta Jandová (*1974) se na začátku své pěvecké kariéry proslavila především v Německu s tamější rockovou kapelou Die Happy, se kterou dodnes slaví úspěchy na obou stranách česko-německých hranic. Od roku 2008 působí opět více v Česku, vystupovala zde v několika muzikálech (s Václavem Noidem Bártou se potkali v muzikálu Hamlet), působila jako koučka v soutěži Hlas Česko-Slovenska a je také sólistkou úspěšného projektu Rocksymphony. V Eurosongu může zúročit nesporné zkušenosti na mezinárodní hudební scéně.

Václav Noid Bárta (*1980) začínal v nu-metalové kapele Dolores Clan, následně prošel několika dalšími kapelami rockového žánru (Noidcrew, NOID). Věnuje se skládání filmové hudby i písní nejrůznějších žánrů pro sebe i jiné interprety (Bára Basiková a další). Je také úspěšným muzikálovým hercem (role v muzikálech Excalibur, Robin Hood, Carmen, Hamlet, Jesus Christ Superstar, Aida...). Jeho současná sólová tvorba zahrnuje příklon k popovější hudbě i spolupráci se symfonickým orchestrem

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace