Přejít na menu Přejít na obsah

Michael Burian: Přál bych si trochu víc hudebně vyspělejší současné mladé publikum


Zdravím  Michaeli :-)

Nejen že patříš mezi to nejlepší, co taneční scéna v ČR nabízí, ale jsi hlavně jedním z průkopníků elektronické muziky u nás. Jako takový máš přehled a vidíš do věcí jinak, než běžný příznivec taneční scény.

Jak ty vidíš dnešní světovou taneční scénu ve srovnání se zlatými 90. lety - Udály se nějaké zásadní změny za tuto dobu ? 

Ahoj Honzo ;-)

Zásadní změnou je určitě komercializace electronické taneční hudby. Na začátku v 90. letech to byla hudba pouze okrajového zájmu a během 20. let se z ní stal mainstream. Taneční hudbu slyšíš v reklamách a rádiích, popové hvězdy vydávaji taneční hity.... 

A jak hodnotíš vývoj taneční scény u nás v ČR ? 

Česká taneční scéna měla svůj vrchol po roce 2000. Pak to šlo se zájmem o taneční hudbu trochu dolů. Pro mladé nastoupil Hip Hop atd. Poslední roky je ale taneční hudba opět na vrcholu, stejně tak jako ve světě. 

V dnešní době stále více komerce zasahuje do taneční scény, je to asi přirozený efekt, ale myslíš si, že je to dobře pro další hudební vývoj? 

Je to normální vývoj. Zda je to dobře nebo špatně nemůžu hodnotit. Je to prostě tak, jak to je a nikdo to nemůže ovlivnit :). 

V ČR nám nezůstalo moc velkých festivalů, které přinášejí elektronickou taneční muziku svým příznivcům a ty které se zde konají, tak převážně obsahují téměř identické žánrové obsazení - Myslíš, že je to správný směr? 

Správný směr to není. Aby se dal festival financovat, je potřeba co nejvíce návštěvníků a tím pádem hudební mainstream. První festivaly jako byl třeba Open Air festival, a nebo první Creamfields byly financovány převážně od sponzorů. Tyto peníze dnes už ve scéně nejsou a tak není možné moc experimentovat. 

Připadá mi, že spousta elektronických hudebních žánrů je dnes zapomenuta - Není to škoda? 

Je to škoda a myslím že se opět vrátí na vrchol. V hudbě je to podobné jako v módě. Vše se trochu zrecyklované vrací zpět :) 

Co by sis přál, kdyby si mohl pomoci ovlivnit budoucí vývoj taneční scény? 

Přál bych si trochu víc hudebně vyspělejší současné mladé publikum, které taneční hudbu poslouchá. Ale ono dospěje a začne se automaticky zajímat o kvalitnější stránku této hudby ;-)

Jaký z festivalů, které si měl možnost absolvovat byl tvému srdci nejblíž a proč právě on? 

Každý měl vždy něco do sebe a tak by nebylo fér jmenovat tu pouze jeden . 

Vystupuješ po celém světě, společně po boku největších hvězd - Co považuješ za svůj největší úspěch? 

Všechno to, co jsem za své působení na taneční scéně dosáhl. Nejde o jednotlivý úspěch, jde o ten celek. 

Co bys vzkázal nejen svým fanouškům, ale i všem tanečním nadšencům do budoucnosti? 

Užívejte si taneční hudbu co to jde a zkuste v ní hledat i trochu víc ;) 

Děkuji za rozhovor…Michael Burian.

Já děkuji též a budu se těšit, zase někdy příště.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace