Přejít na menu Přejít na obsah

Michael Patrick Kelly zakončil jubilejní čtyřicátý vídeňský Donauinselfest


Vídeňský Donauinselfest, tedy festival na ostrově uprostřed Dunaje, slavil ve dnech 23. - 25. června své čtyřicáté jubileum. Donauinselfest je označován jako vůbec největší hudební festival pod širým nebem na světě. Každoročně přiláká během třech dnů na 3 miliony návštěvníků a na 4,5 kilometru dlouhém úseku ostrova nabízí desítky nejen domácích umělců. Je nutné dodat, že vstup na celý festival je zdarma. 

V minulosti na něm vystoupily hvězdy jako Falco, Shaggy, Mel C, Sean Paul, Anastacia nebo Scorpions. V letošním roce patřily k největším tahákům hudebního svátku především koncerty Bonnie Tyler, H-Blockx, Royal Republic, Silbermond nebo Michaela Patricka Kelly. A právě na posledního jmenovaného jsme se s kolegy z Hudební scény vydali, abychom zavzpomínali na naše mladá léta. 

Tam, kde jeho rodina slavila přelomový úspěch své kariéry s 280 tisící diváky, se vrátil sám se svou kapelou, aby opět přivedl své skalní fandy do varu. Michael Patrick Kelly, bývalý člen slavné rodinné skupiny Kelly Family, vystupoval dlouhá léta pod pseudonymem Paddy, pod kterým si ho snad pamatuje každý. Po svém návratu z kláštera vydal již čtyři úspěšná řadová alba a řadí se mezi německou hudební špičku. Jeho singly Throwback, Beautiful Madness, Blurry Eyes nebo Wonders dobývají nejen hitparády v německy mluvících zemích, ale také třeba v Polsku. V současné době boduje s jeho úspěšným albem B•O•A•T•S, ke kterému jede své festivalové turné.  

Vysokou laťku nastavila po sobotním večeru se 120 tisící fanoušky legendární Bonnie Tyler. Že tuto laťku nepřeskočí ani Michael Patrick, bylo asi od začátku jasné, už jen z důvodu, že jeho koncert začínal v neděli ve 22:40. I tak se ale početný dav příznivců sympatického zpěváka dal počítat na desetitisíce. 

Začátek show upoutal působivou písní Diamonds And Metals, po které následovala rádiová pecka Throwback nebo energická America. Poté se vystoupení neslo v poklidnějším tempu se songy Blurry Eyes, Mother's Day nebo převzatou písní od Bruce Springsteena I'm On Fire. Zakončení show se opět vrátilo do svižnějšího a pro Michaela Patricka tradičního tempa. Zazněly tak skladby jako Shake Away, Wonders, iD nebo Beautiful Madness. Velkým překvapením bylo, že zpěvák pro svůj docela krátký festivalový set nezvolil žádnou ze svých starších písní, třeba i z éry Kelly Family. Dá se tak říct, že tím trochu ošidil i sám sebe, kdy má umělec jen hodinu na to, aby vtáhl do svého programu i ostatní lidi z davu, kteří nejsou skalními fanoušky. Jeho fenomenální a nezaměnitelný hlas však přesvědčil o jeho pěveckých kvalitách, kdy zpěvák obklopen předními producenty přináší jeden nadčasový hit za druhým. 

Velkým a patrným rozdílem mezi českými festivaly byl catering a festivalové stánky s občerstvením. Pivo bylo k dispozici snad na všech stáncích, a tak naši rakouští sousedé předcházeli únavným frontám. Nepřeberný byl i výběr skvělých pochutin, které jsme moc rádi vyzkoušeli. Naše redaktorka Bára si dala veganský guláš, který chutnal fantasticky a byl vcelku za příznivou cenu 6 Euro. Ochutnali jsme také pizzu z langoše a chutnala naprosto skvostně. Porce však byla menší za cenu 8 Euro, ale rozhodně to byl příjemný zážitek. I přes davy lidí se člověk na festivale cítil moc dobře a rozhodně to není naposledy, co jsme na Donauinselfest zavítali. 

Text: Milan Papežík, Kateřina Kašáková
Foto: Milan Papežík, Barbora Jelínková

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace