Přejít na menu Přejít na obsah

Nesměňské rockové posvícení malé ale kouzelné


Za kvalitní hudbou se jistě vyplatí cestovat do velkých měst. Jsou ovšem chvíle, kdy to funguje přesně naopak – a skvělou muziku si poslechnete tam, kde byste ji nejspíš nehledali. Přesně to je případ Nesměňského rockového posvícení, akce, která se uskutečnila minulou sobotu.  Že jste o ní v životě neslyšeli? Pak patří následující report právě vám!

První akordy sice v Nesměni zazněly o půl hodiny později, než bylo původně v plánu, rychle však přilákaly fanoušky na parket. Rockové běsnění odstartovala Parní wanna, českokrumlovská kapela, která vznikla v roce 2009. Po písni „Ještě že jsou andělé“ následovala „Čarodějka z Gallows Hill“ či „Alabama“, na níž už tančilo zaručeně celé publikum. A není se čemu divit – kombinace kytary, basy, bicích, kláves a elektrických houslí ve spojení s výborným zpěvem a autorskou hudbou nemohla nechat chladným žádného příznivce kvalitního rocku.

Poté, co Parní wanna odehrála neuvěřitelných třiadvacet písní, přišla na řadu velešínská Fontanela. Fanoušci si tak mohli „zadovádět“ na covery českých i zahraničních písní. Zazněl zde Jiří Schelinger, ale i Aerosmith anebo Free, nechyběly hity typu „All right now“ či „Rock'n'roll pro Beethovena“ z Šakalích let. Jihočeský blues-rock udělal za Posvícením stylovou tečku a hrát, zpívat a tančit se tak skončilo až k ránu. Nutno dodat, že se Fontanela může pochlubit delší minulostí, než jak to bylo v případě první kapely – příští rok totiž oslaví své již dvacáté narozeniny.

Ač by to tak na první pohled mohlo vypadat, Rockové posvícení není novinkou. Svou premiéru mělo před rokem, v říjnu 2013. Tehdy své umění předvedli Deep Purple Fellows, Jiří Schelinger Memory Band a Led Zeppelin Southern revival. Pro velký úspěch se koncert opakoval hned letos v červnu, tentokrát však pod názvem Nesměňská rocková pouť, kdy si mohli fanoušci kromě těchto kapel poslechnout i výše zmiňovanou Fontanelu – lístků se tehdy vyprodalo opravdu hodně, na čemž měl velkou zásluhu také vynikající zpěvák „Schelingera“ a „Zeppelinů“, Mladen Djelmo. Ten měl dorazit i v sobotu, několik týdnů předtím však skončil v nemocnici. Organizátoři se tedy museli poprat s nečekanou změnou programu a nutno říci, že se jim to skutečně povedlo.

Možná si říkáte, že se ve srovnání s velkými pražskými koncerty jedná o akci opravdu malých rozměrů. Pokud jste si dali tu práci a „vygooglili“ Nesměň, patrně už víte, že má vesnice jen něco přes stovku stálých obyvatel. Důvod, proč se vyplatí o podobných akcích psát, je však zcela zřejmý: ač rozsahem nenápadné, může se Posvícení pochlubit vším, co by měla správná rocková stage mít, od příjemného zázemí přes dobře naladěné nástroje, skvělé muzikanty i neotřelé publikum.

Mimochodem, všechny zmiňované kapely najdete na Bandzone.cz, Facebooku i You Tube. Až se tedy přesvědčíte, že je o co stát, zahoďte předsudky ohledně „dobré hudby ve velkých městech“ a vyrazte na nějakou „nenápadnou“ akci třeba právě do Nesměně. Možná budete příjemně překvapeni.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace