Přejít na menu Přejít na obsah

Nippy Noya – holandský král perkusí z Enschede


„Každý můj koncert je znovu a znovu mým prvním koncertem, zas a zas, nezáleží na tom, co, kde či kdy.“ Čí je to výrok? Nikoho menšího než perkusáckého esa Nippyho Noyi.

Nippy Noya je holandský perkusionista indonésko-japonského původu. Narodil se 27. února 1946 na indonéském ostrově Celebes do hudební rodiny – jeho otec byl japonský bubeník Fusao San Nakato, hráč na buben taiko. Nippy Noya hraje na mnoho perkusních nástrojů, např. na konga a kalimbu. Je otcem pěti dětí, nejznámějším z nich je nejspíš Eszteca Noya, tanečník a choreograf.

Do Evropy, konkrétně do Holandska, které se následně stalo jeho novou vlastí, přijel Nippy Noya jako dvaadvacetiletý. Zde začal hrát na konga s kapelou Massada. V ní strávil pět let, než se rozhodl odejít na sólovou dráhu profesionálního perkusionisty. Nahrával a koncertoval s mnoha slavnými hudebníky, jako např. John McLaughlin, Billy Cobham, Dick Morrissey, Eric Burdon/The Animals, Sting, Peter Gabriel, Carlos Santana, Chaka Khan, Robert Palmer, Peter Maffay, Udo Lindenberg či Herbert Grönemeyer.

 

rytmický duel mezi Nippym Noyou a Billym Cobhamem

Bez zajímavosti není ani pedagogická činnost Nippyho Noyi. V roce 1992 se Nippy Noya stal profesorem na konzervatoři ArtEZ Conservatorium Enschede. Zde vedl katedru nazvanou jazz&pop a sám uvádí, že zde prožil jedno z nejkrásnějších období svého života. Mnozí jeho studenti později založili své vlastní kapely (z českých hudebníků u něj studoval např. Vladimír Třebický z kapely Bakchus zaměřující se na středověkou hudbu). Známá je také jeho spolupráce s Kelly Family: otec Dan hledal pro své děti vždy ty nejlepší učitele hudby, Nippy Noya tedy učil Kellyovy hře na konga...a tehdy asi osmiletému Angelovi poradil, že by se měl začít učit hrát na bicí, protože záhy rozpoznal chlapcovo rytmické nadání. Talent, píle a ctižádost mladičkého bubeníka přinesly své ovoce – zhruba o patnáct let později byl Angelo Kelly v odborné anketě vyhlášen jedním ze sedmi nejlepších bubeníků žijících v Německu.

Nyní si Nippy Noya užívá zaslouženého důchodu, ale rozhodně nezahálí. Od roku 2006 je znovu právoplatným členem skupiny Massada, v roce 2001 se přidal k polské jazzové/funky kapele The Globetrotters, s níž nahrál několik alb, a hraje také ve formaci Trans//Formation. Kromě toho všeho také tvoří vlastní instrumentální skladby pro perkuse (někdy i s využitím dalších nástrojů, např. smyčců), které můžete najít na jeho profilu na https://soundcloud.com/nippynoya.

Nippy Noya navštívil i Českou republiku. Fotodokumentaci z jeho návštěvy na Katedře bicích nástrojů Janáčkovy akademie múzických umění v Brně najdete na http://hf.jamu.cz/kbn/zahranicni-pedagogove-na-kbn/nippy-noya.html.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace