Přejít na menu Přejít na obsah

Okarína – čínský nástroj nejen z videohry


Okarína. Ne nadarmo zní tento název exoticky. Vždyť také pochází z dalekých krajů. A že jste tuhle věcičku už viděli v nějaké videohře? Ano, máte pravdu. Ale okarína je ještě mnohem víc...

 

Co je okarína

Jedná se o dechový nástroj flétnového typu. Existují okaríny mnoha různých tvarů, moderní okarína má podlouhlý tvar s (nejčastěji) deseti (8+2 pro palce) či dvanácti (10+2 pro palce) dírkami a náustkem, do kterého se dýchá. Hraje se na ni, podobně jako na jiné dechové nástroje, oběma rukama; počet zakrytých dírek a jejich umístění rozhoduje o výšce tónu.

Rozpis hmatů pro okarínu desetidírkového typu. Zelené kroužky znamenají zakryté otvory, bílé odkryté. Otvory se šipkami jsou umístěny na spodní straně okaríny a zakrývají se palci.

Trocha historie

Okarínu znali ve staré Číně i Japonsku, k nám se však dostala z jižní Ameriky. Na různé typy okaríny hráli Mayové i Aztékové, při různých výpravách do těchto končin přivezli dobyvatelé okarínu do Evropy.

Nástroj je starý dle odhadů asi 12 000 let. Někdy se hovoří o tom, že ji vynalezl Ital Giuseppe Donati z města Budrio u Bologne v 19. století, ale ten je spíše autorem moderní „evropské“ okaríny, jak ji známe dnes: původní nástroj upravil po stránce tvaru a funkce do podoby plnohodnotného dechového nástroje. Její současné pojmenování pochází také z boloňského regionu, kde Donati žil: v tamějším dialektu znamená slovo ocarina v překladu „husička“.

Nejstarší okaríny se vyráběly z pálené hlíny, dodnes je typická okarína keramická či také porcelánová. Dnes se však tento nástroj vyrábí i z jiných materiálů – z kovu, ze skla, ze dřeva, existují dokonce i okaríny plastové, jejichž zvuk je ovšem považován za méně kvalitní.

Rozsah okaríny

Podobně jako u fléten, existuje i u okarín základní rozlišení po stránce menzury (vzájemného poměru jednotlivých rozměrů hudebního nástroje) a z toho vyplývajícího rozsahu:

okarína sopránová – rozsah od c² do f³

okarína altová – rozsah od f¹ do b²

okarína tenorová – rozsah od c¹ do f²

okarína basová – rozsah od f do b¹

Míšeňská okarína

Okaríny bývají různě zdobené, toto zdobení často souvisí s kulturou, ve které byly používány, a místem původu. Známá je tzv. míšeňská okarína (Meissen ocarina), porcelánový nástroj se slavným modrým „cibulovým“ vzorem. Není tomu ovšem tak, že by slavná porcelánka v německé Míšni (Meissen) tyto okaríny vyráběla, nýbrž pouze dala souhlas k použití vzoru, který právě pro tuto porcelánku vytvořil r. 1729 Johan Kretschmar.

Na přelomu tisíciletí se zvedl zájem o okarínu poté, co japonská firma Nintendo vydala dobrodružnou videohru s názvem The Legend of Zelda: Ocarine of Time. Hráč se zde stává postavou jménem Link, která mj. cestuje v čase. Okarína tu má důležitou roli – aby se hráč dostal dál, musí se ve hře naučit hrát na kouzelnou okarínu od princezny Zeldy a zahrát několik skladeb. Pro fanoušky jsou na internetu k dostání okaríny dokonce i s přiloženými „zpěvníky“ s melodiemi ze hry.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace