Přejít na menu Přejít na obsah

Olomouc zářila barvami. Alle Farben nadchnul publikum svou bezprostředností a perfektní výslovností názvu města


V sobotu 2. září se změnilo parkoviště před olomouckou obchodní galerií Šantovka ve velkou taneční a party zónu. První etapu 10. narozenin nejnavštěvovanějšího olomouckého obchodního centra zakončili čeští DJs a německá hvězda Alle Farben. Roztančili tak na pět tisícovek nadšených fanoušků. 

Celou oslavu odstartovali již v podvečerních hodinách mladí čeští DJs. Ta pravá show se však spustila, když se na pódiu objevila skvělá Andrea Pomeje. Během její show se plocha začala solidně plnit. Šlo však jen o zahřívací kolo předtím, co se dělo při vystoupení světoznámého Alle Farbena. Ten nebyl v Česku poprvé, v minulosti dvakrát vystoupil na nejznámějším festivalu elektronické hudby Beats for Love v Ostravě (2019 a 2022) a také navštívil Prahu nebo Brno. V Olomouci odehrál tedy svoji premiéru a to se povedlo na jedničku. Rozvášněný dav tisíců tančících diváků si užíval nejen dokonalou světelnou a laserovou show, ale také známé písně jako Alright, Fading, Please Tell Rosie nebo She Moves. Dočkali jsme se také megahitu Supergirl, který na přelomu milénia interpretovala kapela Reamonn a song se dočkal během let několika úprav a coverů. Zajímavostí je, že jeho pseudonym Alle Farben vznikl z původního Hundert Farben, neboť je umělec velkým příznivcem rakouského architekta Friedensreicha Hundertwassera a jeho staveb.


 
Měli jsme tu čest potkat Alle Farbena osobně, a to hned po jeho příjezdu. I když byl zcela jistě unavený z cestování, byl k nám velice milý a pozorný, rád odpověděl na jakékoliv otázky a zdálo se nám, jako by společnost vyhledával a byl za ni rád. Všem přítomným novinářů nabídl občerstvení, ale nechtěli jsme ho nijak zdržovat. Přece jen měl za sebou kus cesty a pár minut na to měl odehrát 1,5 hodiny dlouhý set. Nenechal nás však odejít alespoň bez společného přípitku. Frans Zimmer, rodák z Berlína, během rozhovoru vyprávěl o svých začátcích v malých klubech v berlínské čtvrti Kreuzberg, kde vyrůstal a stále zde žije. Zaujalo nás, že na stole ležely pohlednice Olomouce a Frans přiznal, že z každého města, kde hraje, je posílá svým rodičům. Krásná a skromná tradice, až by člověk nevěřil, že ji v této nové době někdo stále ctí a zachovává. Mimochodem, Frans se musí cítit jako doma po celé Evropě, neboť cedule na domech s nápisem "Zimmer frei" mu zajišťují ubytování zcela zdarma. Zda toho už někdy využil, na to jsme se bohužel zapomněli zeptat. V Olomouci však složil hlavu v jednom z nejnovějších hotelů, který si sám vybral. Když nám Frans nahrával zdravici, kterou najdete na našem Facebooku a Instagramu, naučili jsme ho správnou výslovnost města Olomouce. Samozřejmě jako každý cizinec měl napřed tendenci říkat Olomuk, ale vysvětlili jsme mu, jak zní německý název Olmütz a ten český s krásným "c" na konci. Alle Farben to ihned pochopil a Olomouc pak vyslovoval správně celý večer i na pódiu.

Jeho pozitivní nálada a vřelý přístup k lidem se nezměnil ani během jeho vystoupení na scéně, kde se stále usmíval, nehrál si na žádného drsňáka a na fanoušky vrhal nadšené a vděčné pohledy. Poslední dobou si hodně všímáme, jak si umělci váží svých fanoušků a Alle Farben je toho zářivým příkladem. Po koncertě se s nimi dokonce ochotně fotil a ukázal, že má srdce na správném místě, když se vydal až za bariéry, aby se vyfotil s naší kamarádkou Ivčou ze Spolku Trend vozíčkářů Olomouc. Zkrátka čím větší hvězda, tím menší manýry. Alle Farben se k fanouškům chová opravdu příkladně se vší pokorou a váží si jejich přízně. 

Celá akce měla charitativní ráz a více jak půl milionu korun šlo na dobročinné účely. Už 14. října se Olomoučané dočkají druhé etapy oslav Galerie Šantovka, kde vystoupí čeští umělci jako Pam Rabbit, Adam Mišík a kapely Lake Malawi nebo We Are Domi. 

Text: Milan Papežík, Michal Folta
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace