Přejít na menu Přejít na obsah

Olomoučané se stali součástí sluneční soustavy Anety Langerové


V pondělí 8. srpna vystoupila jako host Olomouckého "nejen" shakespearovského léta přední česká zpěvačka a hudebnice Aneta Langerová. Ta do Olomouce přivezla písně ze své nové desky Dvě slunce a nadchla tak diváky pozoruhodným hudebním výkonem.

Pořadatelé z Divadla Tramtarie pro koncert zvolili příjemné prostředí parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého, kam silné hudební vystoupení Anety Langerové s kapelou za doprovodu smyčcového tria báječně zapadlo. Kdo by však čekal koncert složený ryze ze starých poprockových pecek, rozhodně se jich tento večer nedočkal. Zpěvačka se především zameřila na písně ze dvou posledních desek Na Radosti a Dvě slunce, kterými se hudebně vymyká střednímu proudu a prezentuje písně pro náročnější posluchače.

Hned při poslechu prvních tónů nás napadlo vlastně jen jedno slovo - koncert, a to v pravém slova smyslu. Vždyť od pradávna na těch "pravých" koncertech hrály smyčce nebo orchestr a jednalo se o hodnotné hudební dílo se vší vážností, které bezesporu Aneta za doprovodu fantastických muzikantů svému publiku přinesla. V tuto chvíli nás právě napadlo, že je potřeba rozlišovat slova koncert a vystoupení nebo show. Někteří umělci, mnohdy například rappeři, zvou na svůj koncert, ale ve skutečnosti to je až moc nadnesený pojem, neboť oni předvádí "pouhou" show.

Bezmála dvě hodiny jsme tak byli svědky hudební "jinakosti", kterou se Aneta poslední roky vyznačuje. A to je v době laciných jednoduchých textů a melodií, které se na nás valí z rádiových éterů, velkou vzácností. Slyšeli jsme tak písně veselé, smutné a melancholické, písně o životě a o smrti. Navíc šlo o písně s opravdu krásnými texty, které si Aneta píše sama. A opravdu vám dodají příjemný pocit, mrazení nebo husí kůži. Písně jsou cítit venkovem a vlastně jejich hudební styl není lehké zaškatulkovat. A ve finále to ani není potřeba. "Krajina vzdálená, stále voní a sílu má," zní na konci první sloky písně Tráva, a člověk si řekne, že tato slova popisují vlastně celý Anetin koncert. Z nového alba zazněly songy Dvě slunce, Jak krásné je být milován, Bílý den nebo Tělo 2086. Ze starších písní jsme tak pouze mohli slyšet Vysoké napětí, V bezvětří nebo megahit Voda živá, kterým zpěvačka potěšila své diváky na závěr.

Text: Milan Papežík, Soňa Kupková
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace