Přejít na menu Přejít na obsah

Originální hudební videoklipy: vše na jeden záběr


Hudební videoklip je dnes už úplnou samozřejmostí – platí totiž za jakousi vizitku a zpěvák či kapela bez něj jako by neexistovali. Konkurence je ovšem veliká a tak kdo chce zaujmout, musí přijít s něčím opravdu výjimečným. Jedním z oblíbených způsobů, jak to udělat, je natočit celý klip na jeden jediný záběr. Hudební scéna vám teď představí tři písně, jejichž one-take klipy rozhodně nesmíte minout!

1. OK Go – This Too Shall Pass (2010)

Začneme originálně a surrealisticky, přesně tak, jak to dělají američtí OK Go. Na začátku to vypadá jednoduše, muž a malé červené autíčko. Vzápětí však přichází kaskáda něčeho, co by se dalo nazvat úžasnými scénkami, kdyby ovšem nešlo o scénu jedinou: V dvoupatrovém skladu v Los Angeles totiž postupně padá sofistikovaná dráha začínající dominem a pokračující vším, co si jen dokážete představit, od plechovky a kbelíku až po skutečný klavír.

Ve videoklipu k písni This Too Shall Pass můžete vidět přes sedm set předmětů, které běžně bývají součástí domácnosti. Dráha je dlouhá něco kolem půl míle a zatímco se řítí vpřed, členové kapely klidně stojí (s výjimkou části, kdy jeden z nich letí vzduchem, ale o tom teď nemluvíme) a zpívají, jako by se nechumelilo. Na konci se pak nechají postříkat pomocí speciálních „kanonů“ s barvami. Aby se neřeklo.

https://www.youtube.com/watch?v=qybUFnY7Y8w

Videoklip zrežíroval James Frost; jeho tým pracoval s omezeným rozpočtem a jestli přemýšlíte o počítačích, co by akci řídily, rovnou na ně zapomeňte – vše padalo díky obyčejným principům fyziky. Celý projekt vyšel na něco kolem 90 000 dolarů a trval šest měsíců, dva měsíce plánování a zbylé čtyři instalace a filmování. A výsledek stojí za to; díky přesnému načasování sedí veškeré zvuky do hudby, která trvá bezmála čtyři minuty.

Mimochodem, nejedná se o jediné video na jeden záběr, kterým se OK Go mohou pochlubit. Zkuste se podívat na jejich Writing's On The Wall anebo I Won't Let You Down. A pokud patříte mezi milovníky psů, nesmí vám ujít ani White Knuckles.

2. Kiesza – Hideaway (2014)

Jedno-záběrový videoklip k písni Hideaway (2013) nazpívané Kieszou spatřil světlo světa začátkem minulého roku. Jedná se o trochu jiný šálek kávy, než byli alternativní OK Go, přesto však stojí za zmínku. Poté, co zpěvačka vystoupí ze žluté dodávky, prochází ulicemi new yorského Brooklynu a předvádí řadu tanečních kreací, ať už sama, v páru či s ostatními tanečníky. Jen těžko byste poznali, že si chvíli před natáčením zlomila žebro.

Klip točil Kieszin bratr a na produkci se podílela i sama zpěvačka, zatímco taneční sestavy má na svědomí Ljuba Castot. Právě za choreografii bylo video nominováno na MTV Video Music Award. Paradoxní je, že celá tvorba písně i videa podle všeho netrvala vůbec dlouho. Proces nahrání a namixování hudby zabral hodinu a půl a pokud jde o tanec, trénovala Kiesza se všemi skupinami tanečníků dohromady jen tři dny. Na natočení úctyhodného klipu pak stačily dva pokusy.

https://www.youtube.com/watch?v=Vnoz5uBEWOA

3. Delik, Supa – Hudba (2013)

Dnešní poslední hudební video zakončí píseň slovenského rapera Delika. Delik spolu s kolegou Supem a Jozefem Engererem tvoří trojlístek známý jako Moja Reč, který se podílel i na zmiňované písni, Hudba však pochází z Delikovy první sólové desky. I její klip je natočená na jeden záběr – filmovalo se v areálu bývalé čistírny odpadních vod v Bubenči, jejíž interiréry tvoří v kombinaci s kameramanskou aparaturou a zvukem elektrické kytary originální kombinaci. Navíc si můžete užít text, kterému budou rozumět i ti z vás, kteří zrovna neexcelují v angličtině. Á propos, pokud se ptáte, pod čí taktovkou to celé vzniklo, možná se budete divit. Režisérem není totiž nikdo jiný než český herec Vojta Kotek. Zkrátka sladká třešnička na konec – posuďte sami.

https://www.youtube.com/watch?v=LfTOv4QRvrw

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace