Přejít na menu Přejít na obsah

Oscarové nominace 2015 v kategorii Nejlepší hudba


Do předávání filmových cen Akademie 2015 už nezbývá ani měsíc a zvědaví filmoví kritici spolu s fanoušky čekají, kolik z devíti nominací promění dvojice Birdman a Grandhotel Budapešť. Nás na Hudební scéně ale bude na večeru moderovaném populárním Neilem Patrickem Harrisem zajímat kromě filmů samotných i kategorie věnované nejlepší hudbě – Best Original Score. V té se o zlatou sošku utká pětice různorodých soundtracků, přičemž jeden ze skladatelů si vysloužil hned dvě nominace. Možná nebude špatné si je připomenout.

Grandhotel Budapešť – Alexandre Desplat

Tento francouzský skladatel nečelí nominaci na Oscara poprvé. Už šestkrát byl v minulosti navržen na prestižního Oscara, například s fenomenální Královou řečí, ale ani jednou se mu nepodařilo na zlatou sošku dosáhnout. Stominutová komedie Wese Andersona je doprovázena soundtrackem s mnoha motivy převzatými z ruského folkloru, který spolu Desplatem složila trojice jeho kolegů a výslednou práci nahrál Osipov State Russian Folk Orchestra. Dvaatřicet skladeb pak vydá na rovnou hodinu netradičního hudebního zážitku. Bezpochyby oprávněná nominace.

Interstellar – Hans Zimmer

Podobně jako Alexandre Desplat, ani rodilý německý skladatel Hans Zimmer se nesetkává s příznivou odezvou poprvé. Na rozdíl od svého kolegy ale už jednoho Oscara získal. Bylo to v roce 1995 za jeden z nejúspěšnějších animovaných filmů – Lví král. Tento hudební kus nechal za sebou i budoucí Zimmerovy projekty v čele s Batmanem, Gladiátorem nebo Počátkem. S Christopherem Nolanem si očividně autorsky sedl, a tak ozvučil i jeho zatím poslední sci-fi film. Při troše nadsázky by se dal Zimmerův výtvor přirovnat k Mass Effectu, který využívá podobné hudební motivy. Zajímavé pak je, že Nolan dal Zimmerovi pouze jednu stránku ze scénáře, na základě níž měl pak skladatel vytvořit hudbu. Nedá se říct, že by se soundtrack nevydařil.

Mr. Turner – Gary Yershon

Tento britsko-francouzsko-německý film bude patrně patřit k těm, co se do českých kin a širšího povědomí u nás patrě vůbec nedostanou. Melancholií nasáklé hudební téma doprovází oceňovaný snímek Mika Leigha věnovaný britskému malíři Josephu Mallordu Williamu Turnerovi, který se proslavil svým uměním spadajícím do romantismu a zobrazujícím krajinky malované olejovými barvami. Nijak známý autor soundtracku Gary Yershon má za sebou dlouholetou kariéru, během které se věnoval skládání hudby pro divadlo, rádio, televizi a patří také k Royal Shakespeare Company. Mezi velkými filmy a velkými jmény pak tento hudební počin bude působit jako černý kůň.

Teorie všeho - Jóhann Jóhannsson

Film podle knihy Jane Hawkingové je dalším biografickým snímkem, který si vysloužil nejen dobré přijetí ze strany diváků, ale také pět nominací na Oscara. O hudbu podmalovávající život geniálního fyzika Stephena Hawkinga se postaral islandský skladatel Jóhann Jóhannsson, který za hudbu k tomu filmu už obdržel Zlatý Glóbus. Ze známějších filmů by se dalo jmenovat například Zmizení z loňského roku, jinak se ale věnuje spíš minimalistické tvorbě a vlastní hudbě. Pokud jde o soundtrack samotný, jedná se podle serveru wearemoviegeeks.com o klasickou Jóhannssonovu kombinaci instrumentální a elektronické tvorby. Podobné hudební motivy a nálady lze najít i ve výše zmíněném Yershonově soundtracku.

Kód Enigmy - Alexandre Desplat

Na závěr ještě jednou Alexandre Desplat. Opět se jedná o biografický kousek, který se tentokrát věnuje postavě britského matematika Alana Turinga, který se podílel na dešifrování německého kódovacího zařízení Enigma. Celkem osm nominací si tento nenápadný snímek vysloužil díky svým kvalitám a také svému soundtracku, který Desplat dokázal vytvořit během pouhých tří týdnů, což je ve srovnání s roky práce na některých velkofilmech opravdu obdivuhodný výkon. O nahrání jedenapadesátiminutového atmosférou a napětím nasáklého soundtrack se pak postaral Londýnský Symfonický Orchestr.

Na závěr se pak zbývá zeptat na vašeho favorita. Je to některý z vybraných soundtracků nebo vaše želízko v ohni nebylo vůbec vzato v potaz?  

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace