Přejít na menu Přejít na obsah

Oslavte Vánoce rockerskou koledou


Vánoce se nezadržitelně blíží a koledy jsou jejich neoddělitelnou součástí. Naneštěstí jsou tradiční koledy, na které jsme všichni od mala zvyklí, slyšet skoro všude. Obchodní domy je hrávají, různá vystoupení u stromečků, besídky a určitě by se dalo přijít i s dalšími příklady. Existují nicméně lidé, kteří si doma na Štědrý den pouštějí trošku jiné koledy a kochají se svým stromečkem ověnčeným stříbrným řetězem a černými baňkami. A cože takoví lidé na Vánoce poslouchají za koledy? Tady je výběr deseti z nich.

Jeff Scott Soto – We Wish You a Merry Xmas

Tradiční americká koleda v podání rockera Jeffa Scotta, který spolupracoval například s Yngwie Malmsteenem nebo Axel Rudi Pell. Jako úvodní skladbu do seznamu jsme ji vybrali mimo jiné i proto, že slouží jako otvírák na albu Metal Christmas. Na tomto albu se podílel bezpočet umělců v čele s Diem, Lemmy Kilmistrem (Motorhead), Geoffem Tatem (Queensryche) nebo Alice Cooper. We Wish You a Merry Christmas je navíc natolik známá, že její rockové tóny opravdu nepřekvapí a naopak potěší všechny, kteří touží po změně.

Halford – Get into the Spirit

Jak se dostat do té správné vánoční nálady? Jsou různé způsoby od popíjení vaječného koňaku, přes pečení cukroví, až po smažení kapra. Pokud ale hledáte něco trošku jiného, proč nezkusit nestárnoucího metalového boha a jeho Get into the Spirit. Oproti předchozí skladbě je tato už o něco tvrdší a nejedná se o předělanou koledu, ale první skladbu z Halfordova vánočního alba Winter Songs z roku 2009. Nebojte se ji vyzkoušet. Vánoční nálada se už pak dostaví sama.

Manowar – Silent Night

Že se testosteronem nasáklí Manowar dokážou pustit i do něčeho jiného než glorifikace heavy metalu nám dokázali například na jejich verzi proslulé árie Nessun Dorma. Tentokrát se rozhodli pro jednu z nejtradičnějších koled zpívanou v bezpočtu jazyků – Tichou noc. Eric Adams se svým hlasem bez problémů navazuje mírumilovnou atmosféru a decentní kytarové riffy pak ke koledě dobře sedí, stejně jako například použití zvonů a kláves. Zvědavci pak jistě ještě rádi sáhnout po německé verzi, která je na Youtube také k sehnání.

Ronnie James Dio – God Rest Ye Merry Gentleman

Dio a jeho dobrý kamarád Tony Iommi spojili síly i mimo Black Sabbath a rozhodli se pro verzi tradiční anglické koledy God Rest Ye Merry Gentleman. Co jiného čekat od těchto metalových géniů než pojetí v tom nejtradičnějším Sabbathovském stylu. Nevědět, že jde o koledu, mohla by se tenhle kousek klidně objevit na kterémkoliv z jejich vydaných alb. U nás koleda příliš známá není, o to lepší je pak tahle verze pro neznalé.

Christopher Lee – Darkest Carols, Faithful Sing

Sir Christopher Lee je muž mnoha talentů, v květnu příštího roku oslaví při dobrém zdraví své už třiadevadesáté narozeniny, a oficiálně se tak může chlubit titulem nejstaršího metalového interpreta na světě. Ano, čtete správně. Tento honosný britský herec, známý mé generaci především jako Saruman z Jacksonova Pána Prstenů, se svým majestátním hlasem zpívá nejen operu, ale také metal. Sám je jeho velkým fanouškem, například Black Sabbath, a také tvůrcem. Jeho dvojice alb věnovaná Karlu Velikému rozhodně není mainstream pro každého, ale metalové koledy? Proč je nezkusit už jenom proto, že vydává už třetí várku.

Joe Lynn Turner - Rockin' Around The Xmas Tree

Rockin' Around the Christmas Tree je americká vánoční píseň z konce padesátých let minulého století a jejím tvůrcem je americký hudební skladatel Johnny Marks, který má na kontě i další vánoční písně, například Run Rudolph Run, kterou nahrál Chuck Berry. Tato verze ale trošku přitvrzuje. Joe Lynn Turner, ostřílený hudebník, který spolupracoval například s Rainbow, Deep Purple nebo Yngwie Malmsteenem, dává vánoční písničce to správný náboj a k uspěchanému předvánočnímu tempu se dokonale hodí.

Halford – Oh, Holy Night

Protekce je strašná věc, ale Halford si v tomto seznamu zaslouží ještě jednu zmínku. Kromě Get into the Spirit totiž jeho vánoční album Winter Songs obsahuje i předělávky známých koled a písniček, přičemž jsme se rozhodli zařadit právě tuto, původně francouzskou píseň z poloviny devatenáctého století. Na albu ale najdete také Christmas for Everyone nebo úžasně zazpívanou skladbu Come All Ye Faithful.

Twisted Sister – Heavy Metal Christmas

A Twisted Christmas je název alba z roku 2006, který se dá s klidným svědomím přeložit jako „Zvrácené Vánoce“. Ale co jiného čekat od partičky muzikantů proslulé svými prapodivnými kostýmy čekat, že? Glam metal má i svoji odvrácenou tvář, jejíž součástí jsou právě ony kostýmy. Nicméně tato americká kapela se rozhodla věnovat Vánocům celé album, na kterém najdete například Silver Bells, Let It Snow nebo oblíbenou anglickou koledu The Twelve Days of Christmas zamaskovanou pod názvem Heavy Metal Christmas. Hezký poslech.

Megadeth – Thrashing Through the Snow

Thrash metalová legenda Megadeth a Dave Mustain v jejím čele se rozhodli loni zapracovat na propagaci svého alba Supercollider a to poněkud netradičním způsobem. Krátký spot, který byl vysílaný v rámci show Jimmyho Kimmela zve všechny fanoušky k poslechu oblíbených koled v tvrdším pojetí. Bohužel jde o veskrze fiktivní album, což je ale velká škoda, protože upoutávka sama o sobě vypadá velice slibně. No řekněte, není to tak?

John Lennon – Happy Xmas (War Is Over)

Dlouho jsem si hrál s myšlenkou, že tuhle nadčasovou skladbu předvedu v její mírně rockovější verzi tak, jak ji nazpíval pro album Metal Christmas Tommy Shaw z kapely Styx. S čistým svědomím ale nelze tuhle klasiku nahradit navzdory všem kvalitám, která má cover verze. Takže závěrem – Šťastné a veselé!

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace