Přejít na menu Přejít na obsah

Osobnosti metalu: Christopher Lee a.k.a. hrabě Dooku ze Star Wars


Možná vám toto jméno něco říká, no mělo by! Sir Christopher Lee, který nedávno (27. května) oslavil své 92. narozeniny, je takřka ikonou filmového průmyslu. Můžete ho znát například díky roli hraběte Dooku ve Star Wars, také ztvárnil postavu Sarumana v Pán Prstenu a za mnoho dalších rolí můžeme jmenovat třeba ještě roli Drákuly. Jednu dobu byl dokonce držitelem Guinessovy ceny rekordů za nejvíc odehraných rolí na plátně (přes 260 a stále počet roste).

To ale není vše, za druhé světové války byl Lee letcem RAF, poté se stal tajným agentem Churchillovy vlády, kde jeho působení je dodnes přísně tajné a nakonec válku opustil s hodností kapitána. Za své činy byl Christopher Lee v roce 2001 princem Charlesem povýšen do rytířského stavu, takže  pro ty, co si počítají skóre, správné oslovení je teď Sir Christopher Lee. Jeden by řekl "The force is strong with this one."

I když to tak může vypadat, dnes tu nejsem, abych vám představil životopis této osoby. Mimo již zmíněné, Christopher je také velikým fanouškem hudby, konkrétně heavy metalu. A tak se stalo, že  si Lee, jako vedlejšák v roce 2004, zahrál a namluvil intro k desce Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret metalové kapely Rhapsody.

Ale to stále není nic extra, že? Pravdou je, že si Lee s touto kapelou také nazpíval jeden song a to dokonce ne v jednom, ani ve dvou, či tří, ale v pěti verzích! Mimochodem, Lee mluví plynule rusky, švédsky a řecky, což se do jazykových mutací této skladby náramně hodilo.

Na základě této a několika dalších hudebních zkušeností se tedy Lee rozhodl vytvořit vlastní desku. Ta spatřila světlo světa v roce 2010 a právě Rhapsody mu na ní zahrála doprovod. Ještě tentýž rok deska vyhrála ocenění "Spirit of Metal" od renomovaného metalového časopisu Metal Hammer. Album pojednává o jeho římských předcích, z čehož vyplívá i název -  Charlemagne: by the sword and the cross.

Na tuto desku Lee přesně před rokem navázal ve volném pokračování Charlemagne: The Omens of Death. Zatímco první album bylo spíše ve znamení symfonického metalu, v tom druhém se Lee více přesunul do klasického heavy metalu. V tom mu pomohl další vynikající hudebník, Richie Faulkner z Judas Priest.  Pro zajímavost, obě alba vyšla na Christopherovi narozeniny, tedy 27.5. 2012/2013.

Jelikož je teď Siru Christopheru Lee 92 let, činí ho to nejstarším žijícím metalovým umělcem na světě!

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace