Přejít na menu Přejít na obsah

Osobnosti metalu: Rob Halford - třiašedesát let mlád


Před pár dny, 25. srpna, oslavil Rob Halford, zpěvák britské heavymetalové kapely Judas Priest, své třiašedesáté narozeniny. Ani v tomhle věku ale neztratil nic ze svého životního elánu. Letos v červenci kapele vyšlo již sedmnácté album a oproti všem předchozím tvrzením se letos chystají na turné po Americe, příští rok zavítají do Evropy, o další rok později pak do Japonska. Do pětašedesáti má tak o zábavu postaráno. Kolik toho o něm ale víte?

Robert John Arthur Halford, který si za léta svého působení vydobyl přezdívku Metalový Bůh, zpíval už několik let před tím, než se připojil k Judas Priest. V době, kdy z kapely odcházel zpěvák Al Atkins, čirou náhodou chodila Halfordova sestra s baskytaristou kapely Ianem Hillem. Tím došlo k prvnímu kontaktu s kapelou a nedlouho poté se Halford přidal k Judas Priest jako hlavní vokalista spolu s bubeníkem Johnem Hinchem, kterého znal už od působení v jejich předchozí kapele Hiroshimě. Už od začátku působení v Judas Priest Halford udivoval svým výborným hlasem a jeho rozsahem.

Hned od prvního alba bylo jasné, že teprve Halfordův příchod do kapely dal ostatním možnost ukázat se světu. Rocka Rolla, Sad Wings of Destiny, Sin After Sin a Stained Class. První čtyři alba a jeden úspěch za druhým. Tedy až do onoho osudného čtvrtého alba, kdy úspěšná kapela v čele s Halfordem musela čelit obvinění u soudu kvůli sebevraždě dvou mladíků. V obžalobě stálo, že texty na čtvrtém albu jsou plné návodů na sebevraždy. Kapela byla nakonec zproštěna jakékoliv viny a Rob Halford dostal možnost zazpívat si u soudu.

V roce 1980 následovalo jedno z nejznámějších alb kapely - British Steel a jasný příklon k tehdejšímu metalu. Halford spolu s kapelou navíc začal k hudbě přidávat i stylové oblečení a byl to právě on, kdo propagoval kožené oblečení plné pyramidek a nejrůznějších hrotů. Nedílnou součástí jejich koncertů se stal také Halfordův příjezd na Harleyi, kterým se většinou ohlašoval blížící se konec koncertu. V osmdesátých letech také navštívil protidrogovou léčebnu poté, co se v roce 1986 předávkoval léky proti bolesti. Zároveň také přiznal, že do té doby holdoval nejen drogám, ale také alkoholu ve velkém.

Po bouřlivých osmdesátých létech přišel rok 1991 a kapela vydala album Painkiller. S novým bubeníkem, tvrdším zvukem a neuvěřitelnými vokály se album stalo jedním z těch nejlepších hudebních počinů kapely a mnozí jej s klidným svědomím považují za vůbec to nejlepší, které kapela za pětačtyřicet let vydala. Hned o rok později ale Halford oznámil odchod z kapely a vrhnul se na sólovou dráhu. Aby toho nebylo málo, ještě tentýž rok hostoval jako zpěvák u další klasické metalové kapely Black Sabbath. To si pak zopakoval ještě jednou v roce 2004.

Během let, která Halford strávil mimo Judas Priest, rozhodně nezahálel. Spolu s bubeníkem Scottem Travisem založil kapelu Fight, jejíž tvrdý zvuk připomínal asi nejvíc právě album Painkiller. Kapela koncertovala hlavně v USA a vydala dvě studiová alba. Mimo Fight ale Halford také experimentoval s kytaristou Johnem 5 (Marilyn Manson, Rob Zombie) a s producentem Trentem Reznorem vydali album Voyers jako kapela 2wo. Největším problémem tohoto originálního počinu byla nízká prodejnost, která překazila další koketování s elektronikou na místo metalu.

Hned poté ale následoval vznik kapely s příznačným názvem Halford a prvního alba Ressurection (2000). Vzkříšení to bylo skoro doslovné a do dnes je z alba cítit typický heavymetalový zvuk, na který si fanoušci navykli v Painkillerovi. Kapela Halford pak vydala ještě alba Crucible (2002), Winter Songs (2009) a Made of Metal (2010). Halford tak zůstal aktivní i na sólové dráze i přes to, že se v roce 2003 vrátil zpátky k Judas Priest.

Spolu s kapelou natočil dvě nová alba – Angel of Retribution (2005) a Nostradamus (2008), vyrazil na několik turné po světě a zdálo se, že v roce 2011 se celá kapela v čele s Halfordem chystá do metalového důchodu. Velké turné s názvem Epitaph mělo být tím posledním, co kapela podnikne, ale opak se stal pravdou. Jak už bylo řečeno na samém začátku, letošní rok přinesl nejen nové album, ale také ohlášení velkého turné rozloženého do tří let. Po zdravotních problémech, které Halforda v posledních letech provázely, mu nezbývá než držet palce, ať ještě dlouhé roky přináší radost všem svým fanouškům.

Na závěr ještě pár zajímavostí

  • Halfordův efektní koncertní vstup na Harleyi mu v roce 1991 způsobil zlomenimu nosu poté, co nezvládl jízdu
  • Spolu s Brucem Dickinsonem, frontmanem kapely Iron Maiden, natočil skladbu The One You Love To Hate, kterou najdete na albu Ressurection
  • Jeho nejoblíbenější skladbou od Judas Priest je Victim of Changes
  • Zahrál si ve filmu Spun prodavače v obchodu s pornografií
  • Rob Halford byl vychován jako křesťan a je věřící
  • Kvůli plešatění se rozhodl začít vystupovat s oholenou hlavou
  • Kromě zpěvu umí hrát na kytaru, baskytaru, harmoniku, klávesy a bicí, ale nepovažuje se za dostatečného profesionála
  • V roce 1998 se veřejně přihlásil ke své homosexuální orientaci

Videa:

Halford zpívá během procesu v soudní síni

Fight

Halford a Mickey Rourke ve filmu Spun

Rob Halford hostující u Black Sabbath (2004, Paranoid)

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace