Přejít na menu Přejít na obsah

Osobnosti rocku a metalu: Ritchie Blackmore – neoklasický mág


Před nedávnem prolétla internetem zpráva naznačující, že jeden z nejlepších kytaristů všech dob, Ritchie Blackmore, by rád obnovil legendární kapelu ze sedmdesátých let Rainbow. Nechme stranou, že bez Dia to není ono, a raději se podívejme na to, co má tenhle devětašedesátiletý kytarový génius, průkopník nových žánrů a talentovaný skladatel za sebou.

Richard Hugh Blackmore se narodil v roce 1945 v hrabství Somerset v Anglii. Navzdory jeho budoucí kariéře se na škole věnoval sportu a to třeba i hodu oštěpem. V patnácti pak školu opustil a začal pracovat jako učedník u radiomechaniků. Ve volném čase ale začal brát soukromé lekce hraní na kytaru, na kterou začal hrát poprvé v jedenácti letech, a také hrát s malými místními kapelami. Na začátku šedesátých let pak začal hrát a vystupovat s instrumentálně orientovanou kapelou The Outlaws, která mu pomalu otvírala dveře do světa.

V roce 1968 nastal první větší zlom v jeho kariéře. Tvůrce prapůvodního konceptu kapely Deep Purple kontaktoval Ritchie s pozvánkou do týmu. Kapela během prvních dvou let vydala hned tři alba a Chris Curtis, který Blackmora původně přizval, byl donucen z kapely postupem času odejít. Stejně tak se začal měnit i styl hraní. Psychedelický rock mísený s popem byl pomalu vytlačen právě tvrdším rockovějším stylem, který do kapely vnášel Blackmore. V roce 1970 tak vychází album s názvem In Rock, které tíhlo k hard rocku za doprovodu nového zpěváka Iana Gillana. Dá se říct, že v té době zažívala kapela nejlepší časy s tou nejlepší sestavou.

V roce 1975 stál Ritchie Blackmore u zrodu další z klasických rockových kapel. Rainbow poskádal Blackmore ze členů kapely Elf, jejímž čele stál Ronnie James Dio, který se svou kapelou předskakoval Deep Purple a tak se oba velcí hudebníci seznámili. Podobně jako v případě Deep Purple, i v Ritchie Blackmore’s Rainbow docházelo poměrně často k úpravám v sestavě, a tak hned po prvním albu zůstali pouze Blackmore s Diem a po roce 1979 už zůstal jenom Blackmore.

Právě začátky kapely probudily v Ritchiem touhu dělat trošku jinou hudbu a tak skládal hudbu inspirovanou elementy z barokní a středověké hudby, což dokonale sedělo k Diově hlasu, jedním příkladem za všechno by mohla být píseň Temple of the King. Tento styl se později začal označovat jako neoklasický metal a Blackmore je právem považován jednoho ze zakladatelů.

S kapelou pak ale experimentoval dál. Na začátku osmdesátých let otevírala album Difficult to Cure (1981) upravení Beethovenova Devátá symfonie. Zároveň ale docházelo k postupné komercializaci kapely, která prostupně přecházela k popovější muzice. Po Blackmorově dočasnému návratu k Deep Purple (1984-89) pak v polovině devadesátých let rozpustil Rainbow po celosvětovém turné se slovy: „Já nechtěl jezdit na turné tak moc,“ to se psal rok 1997.

Už v roce 1995 ale začal pracovat na novém projektu se svou přítelkyni Candice Night. Společně založili folk-rockové duo s příznačným názvem Blackmore’s Night. O dva roky později pak společně vydali první album s názvem Shadow of the Moon. Akustická kytara doplněná o hlad půvabné Candice vytvořila opět něco nového, i když podobně jako v případě prvotních písniček pro Rainbow, má i v případě Blackmore’s Night největší podíl inspirace středověkou hudbou. Kromě středověkem inspirované hudby se pak zaměřili také na cover verze, jako například předělávku The Times They Are a Changin' od Boba Dylana, která se objevila na albu Fires at Midnight (2001) nebo klasickou baladu od královny amerického folku Joan Baez Diamonds and Rust (2003). Zatím poslední deváté album společně vydali v roce 2013.

Příští rok v dubnu oslaví Blackmore své sedmdesáté narozeniny. I v případě, že by se rozhodl kapelu Rainbow neobnovit, zůstává nadále aktivním hudebníkem a spolu se svou manželkou Candice Night se patrně bude držet svého folkově rockového ráje.

Na závěr ještě pár zajímavostí:

  • Blackmore byl za život čtyřikrát ženatý. Zatím poslední manželství s Candice Night trvá od roku 2008
  • Poprvé se učil řídit auto až v devětatřiceti letech
  • Padesátý nejlepší kytarista podle magazínu Rolling Stone
  • Jedním z následovníků jeho neoklasického stylu je i švédský kytarista Yngwie Malmsteen
  • Legendy praví, že název Rainbow vybrali Blackmore a Dio na základě návštěvy The Rainbow Bar v LA, kde spolu mluvili o možnosti založit novou kapelu
  • Ritchie se vyžíval ve šprýmech, které páchal svému okolí – zamknout někoho během spánku v autě bez klíčů, nahého a během plavby na trajektu.
  • V Deep Purple ho na čas nahradil i kytarista Joe Satriani
  • Česky by se dal s trochou nadsázky přeložit název kapely Blackmore’s Night jako Blackmorova Nightová – aneb, jak si přivlastnit svou přítelkyni i prostřednictvím názvu kapely

Rock and Rollový Blackmore

Postupný příklon k rocku a hard rocku

Neoklasická klasika

Beethovenova devátá z alba Difficult to Cure

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace