Přejít na menu Přejít na obsah

Ota Váňa, Kabát: Člověk si nesmí myslet, že všechno, co ho napadne, je dobrý

1. 12. 2016

Redakce Novinky

Před Vánoci vydali exkluzivní čtyřnosič, jehož součástí je i DVD z megakoncertu na Vypichu. Také proto získala skupina Kabát svého už jedenáctého zlatého slavíka. O tom všem, ale také o halovém turné 2017 jsme si povídali s kytaristou Otou Váňou.

 

Jsou to dva roky, co jste oslavili pětadvacítku na legendárním Vypichu. Ten je jako takový pro fanoušky velmi oblíbeným a s Kabáty spjatým koncertním místem u nás. Jak na oba koncerty na Vypichu vzpomínáš a který v tobě zanechal lepší dojem?

Oba dva Vypichy pro nás byly naprosto mimořádné události. Před prvním jsme byli asi víc nervóznější, přece jenom s takhle velkou akci jsme neměli žádné zkušenosti a nevěděli jsme, jak to dopadne. Nakonec oba koncerty dopadly naprosto skvěle.

 

Právě (a nejen) z Vypichu vyšel váš čtyřnosič, který kromě bonusové desky – Do Pekla / Do nebe – obsahuje i DVD s big bandem. Plánujete se znovu spojit a uspořádat nějaký další společný koncert? Ohlasy fanoušků byly kladné...

S big bandem nebo něčím podobným v nejbližší době nic neplánujeme. To turné byla taková rarita, proto jsme to i před Vánoci vydali na DVD.

 

Když už jsme u těch fanoušků – docela slušná banda vás přijíždí podpořit přímo k Hudebnímu divadlu Karlin, kde se odehrává vyhlášení ankety Český slavík. Co říkáš na to, že vás přijedou osobně podpořit fanoušci nejen z Česka, ale i ze Slovenska, byť mohou v televizi sledovat přímý přenos?

Z toho se stává už taková tradice, že nám fanoušci přímo před vyhlášením ankety přijdou vyjádřit podporu. Snažíme se vždycky si na ně udělat čas a přijít se s nimi osobně pozdravit. Pro nás je příjemný, že nás takhle podporují.

 

V Českém slavíku jste dosud získali už jedenáct vítězství …

Už jsme to říkali několikrát, že vítězství v anketě Český slavík si vážíme, protože je to cena od lidí, fanoušků, na rozdíl od jiných anket. To je taky jediný důvod, proč se zúčastňujeme vyhlašování, že tam chceme lidem poděkovat za hlasy, které nám posílají. Já osobně bych si třeba představoval jiný formát soutěže, např. plnou O2 arénu, kde všichni účastníci budou hrát živě. Nemusela by to být taková estráda, ale to je spíš otázka na pořadatele Českého slavíka.

 

Na podzim 2017 uděláte naopak docela velký skok a vydáte se na halové turné. Jak se na něj těšíš?

Já se těším na každé turné. Hrajeme zase uprostřed stadionů, takže pro nás muzikanty to bude náročnější. Tentokrát to bude speciální v tom, že lidi můžou být i uvnitř pódia ve čtyřech sektorech. Objedeme i města, kde jsme dlouhé roky nebyli (např. Znojmo, Chomutov, Třinec...).

 

Na již zmiňovaném halovém turné zazní především tracky z poslední desky – Do pekla / Do nebe. Plánujete nějakou další desku?

Na turné 2017 zazní hlavně písničky z desky Do pekla/Do nebe plus osvědčený songy, který lidi chtěj slyšet. Není totiž nic horšího, než když jdeš na koncert své oblíbené kapely a ona ti nezahraje svoje největší hity. Další CD určitě někdy vydáme, i když nám to trochu dýl trvá, protože musíme být s výsledkem na 100 % spokojeni. Průměrnou desku můžeš vydávat každej rok, ale to my nechceme a nikdy jsme to nedělali.

 

Jak se vám, nebo konkrétně textaři Milanu Špalkovi, daří objevovat neotřelá slovní spojení v textech a nové hudební nápady?

Ohledně textů to je spíš otázka na Milana. Ale já ti můžu říct jen to, že Milan je na sebe ukrutně přísnej, proto má texty tak skvělý. Tomáš a já, jako autoři hudby, jsme samozřejmě rádi, že textuje naše písničky. Nápady sbíráme pořád, je to nepřetržitej proces a navíc v kapele funguje po celou dobu autocenzura. Člověk si nesmí totiž myslet, že všechno, co ho napadne, je dobrý (smích).

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace