Přejít na menu Přejít na obsah

Perkusní nástroje z Latinské Ameriky – Cajón


Cajón (čti kachón) je slovo španělské a znamená „bedýnka“. Již to hodně napovídá o vzhledu, funkci, původu a historii tohoto nástroje. A proč zrovna „bedýnka“?

Něco z historie

Jedná se o perkusní nástroj původem z Latinské Ameriky, který skutečně vypadá jako dřevěná bedýnka s ozvučným otvorem. Prapředkem cajónu byla údajně bedýnka na přepravu ryb nebo pomerančů, na kterou hráli otroci poté, co museli své bubínky spálit. Jiný příběh vypráví o tom, že dělníci v přístavech z dlouhé chvíle „bubnovali“ na prázdné bedny od zboží, a to tím způsobem, jakým dnes hrajeme na cajón – hráč se posadí na nástroj obkročmo, předkloní se a dlaněmi či prsty bubnuje na její přední stranu.

Ať tak či tak, cajón je typickým perkusním nástrojem používaným v latinskoamerické hudbě a ve španělsky mluvícím světě vůbec. Můžeme ho ovšem slyšet i v jiných stylech populární hudby, jak se s tím stále častěji setkáváme v novodobé hudební historii. Cajón se dá velmi dobře využít také v muzikoterapii a jednoduše všude, kde je potřeba udávat rytmus.

Stavba nástroje

Přední strana, na kterou se hraje, může být ze dřeva či z plastu. K tělu nástroje je přišroubovaná, utáhnutí šroubků má vliv na celkový zvuk – přední deska silně přiléhající k tělu nástroje dává tišší zvuk u horních okrajů, povolené šroubky pomohou k silnějšímu zvuku, úder je více slyšet, protože zde vzniká malý prostor mezi tělem nástroje a přední deskou. Tělo bývá dřevěné, funguje jako rezonanční prostor. Zvuk se šíří z kulatého otvoru v zadní stěně nástroje, sem se proto na koncertech umisťuje mikrofon. Také se doporučuje postavit cajón na nožičky, kvůli lepšímu zvuku by nástroj neměl přiléhat celou dolní částí k zemi. Uvnitř nástroje na zadní části ozvučné desky jsou nataženy laditelné kovové struny (jako to známe u malého bubínku bicí soupravy – virblu).

Cajón zní různě podle toho, do kterého místa desky hráč uhodí – střední část přední strany zní hlouběji, horní část a při okrajích výš. Takto na něm lze „simulovat“ zvuk jednotlivých součástí bicí soupravy, vyžaduje to ale určitou hráčskou praxi. Hraje se zpravidla dlaněmi či prsty, ale je možné zapojit i nohy, tlumit jimi nástroj apod. – chce to vyzkoušet. Typický způsob hraní na cajón představují kombinace výše a níže znějících úderů, které tvoří rytmiku.

 

Největší cajón na světě, na který se ještě dá hrát

Popularita cajónu stoupá a na trhu je široká nabídka těchto nástrojů různých velikostí a rozměrů. Z těch pak vychází celkový zvuk nástroje. „Největší cajón na světě, na který se ještě dá hrát“ představila firma SELA Cajon. Tento nástroj je „zvětšeninou“ jiného jejího výrobku, Original CaSela Professional Snare Cajon. Markus Westenberger, technický ředitel SELA Cajon, uvedl v rozhovoru toto:

Co vás inspirovalo k tomu, abyste vyrobili cajón o rozměrech XXL?

Chtěl jsem vyzkoušet, co je ještě možné. Byla to výzva a cesta k němu byla také dobrodružná. Na hudebním veletrhu Musikmesse 2013 ve Frankfurtu jsme ho prezentovali veřejnosti.

Jaké jsou rozměry tohoto cajónu?

CaSela XXL je 155 cm vysoký. Váží 150 kg a dá se přemístit pouze přepravníkem palet. A abyste mohli hrát, musíte si k němu přistavit žebřík a vylézt.

Takže se na něj opravdu dá hrát?

Jistěže, to byla hlavní motivace. Není to jen obrovská dřevěná bedna s velkou dřevěnou deskou. Stejně jako CaSela Satin Nut má dýhovaný hrací povrch, speciální hrací rohy clap corners a originální systém strun Sela Snare System. V tomto případě jich musí být šest, abychom dosáhli správného zvuku. Prostě XXL.

Co bylo při výrobě tohoto XXL cajónu nejtěžší?

Nejtěžší bylo s ním manipulovat. Tento XXL cajón je zhruba 3,5krát větší než originál, ale jednotlivé části jsou daleko těžší. Například originální dřevěné rohy váží 150 gramů. Rohy XXL cajónu váží každý 12 kg. Takže dát to dohromady a manipulovat s tím nebylo tak jednoduché, jako když vyrábíme běžný cajón.

Kde můžeme tento cajón vidět?

Je stále na turné a je vystavený ve spoustě obchodů s hudebními nástroji.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace