Přejít na menu Přejít na obsah

Pipes and Pints v Olomouci: Energie, pohodový pokec a dudák s nejdelším pérem v republice

2. 3. 2020

Pearl Reporty

V pátek 28. února jsme zašli do olomouckého S Klubu na koncert Pipes and Pints, kterým sekundovali Baby Secondhand. Společným jmenovatelem večera byl punk, ten má však mnoho podob, jak jsme se sami přesvědčili.

Různé "druhy" fanoušků
Na začátku večera se nezdálo být příliš plno. Když ale začala produkce předskokanů Baby Secondhand, do sálu se začalo trousit víc a víc hudebních fanoušků. Na Pipes and Pints chodí "klasičtí" fanoušci tvrdší muziky obecně, příznivci stylů říznutých punkem i vyznavači stylu rockabilly, jak je hned vidno z jejich vzhledu. Tito všichni se tedy v pátek večer sešli v Olomouci pod pódiem S Klubu.

Předskokané Baby Secondhand pocházejí z Opavy a jejich scéna nese hrdý podtitul "kabaret punk". Zkraje se zdálo, že olomoucké publikum zas až tak nenadchli, postupně se to ale rozjelo. Tato kapela s mužským i ženským vokálem je rozhodně originální a něčím zajímavá a jejich show funguje jako celek, včetně jednoho po pódiu neustále pobíhajícího člena v kostýmu. Živé koncerty jsou pro ně mimochodem momentálně vzácností - soustřeďují se na přípravu nové desky.

Pipes and Pints: rozdílné hudební osobnosti složily zajímavý celek
Kdo již někdy byl na vystoupení Pipes and Pints, ví, že jejich koncerty jsou především velice energické. Kapela má základ v celtic punku, nevyhýbá se však ani jiným stylům, neboť každý z členů je svébytná hudební osobnost a je ovlivněn trochu něčím jiným. O kytaristovi Rafanovi se například ví, že je celý život spjatý s country, ale také s rockabilly, zpěvák Travis O'Neill je irského původu a kdysi dávno zpíval metal. Tomu odpovídá i jeho vizáž - trika Motörhead a řetězu na kalhotách se nevzdává ani nyní. Občas pronesl něco v angličtině, stejně tak v angličtině jsou všechny texty Pipes and Pints.

Staré i nové skladby, moshpit a dudy
Došlo na starší i novější skladby, kapela samozřejmě zařazuje do setlistu nové písně z alba The Second Chapter, které vyšlo na podzim. Najednou bylo slušně zaplněno a fanoušci náležitě řádili. Vepředu jel neustále moshpit, Travis vyzýval i k circle pitu. On i dudák Vojta několikrát seskočili mezi diváky a užívali si atmosféru koncertu společně s nimi. Kapelník Vojta Kalina je vůbec velmi výrazná osobnost kapely, jak řáděním na pódiu, tak vzhledem a rekvizitami: dudy, kapelní vlajka, barvy na tváři - a nejdelší péro v republice. Samozřejmě to "indiánské" ve vlasech.

Jedna z nejpohodovějších kapel u nás
Po vystoupení se kapela projevila velice sympaticky. Nebyl problém se s nimi vyfotit, ale také si - klidně i na delší čas - popovídat. S bubeníkem Lukášem Vincourem o tématech zvířat a veganství, která jsou pro něj velmi důležitá, s Ivem "Rafanem" Traxmandlem o současné hudební scéně a nedávných koncertech jiných kapel, Travise jsme požádali, aby pro nás natočil krátký videopozdrav. Dlouho a trpělivě se fotil především Vojta Kalina, ochotně si povídal s fans také basák Ondra Balvín.

Znovu v Olomouci na majálesu
V příštích dnech budou Pipes and Pints túrovat po Německu, ale vrátí se k nám zase na festivalovou sezónu. Konkrétně do Olomouce přijedou 7. května, kdy vystoupí v rámci Olomouckého majálesu.

Text: Sylva Kaplanová, Milan Papežík
Foto: Milan Papežík

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace