Přejít na menu Přejít na obsah

Premiéra Passengera v Česku byla hodně fucking dobrá


Poprvé v Česku. Na kontě jediný hit. Bez kapely, bez doprovodu. Jen s kytarou a mikrofonem. Přesto se na něj hromadila skoro dvou set metrová fronta už hodinu před otevřením SaSaZu. On ten klub dokázal vyprodat! A nestalo se tak jen náhodou, třicetiletý Michael Rosenberg, více známý jako Passenger, ukázal, že má opravdu co nabídnout.

Ale začněme hezky popořadě. Píše se 16. říjen 2014, v Praze typické podzimní počasí. Nedaleko zastávky metra Vltavská se před známém SaSaZu začíná scházet větší a větší skupinka lidí, jež čeká na otevření klubu. Všichni se spořádaně staví jeden za druhého do řady a tvoří tak čím dál tím delší masu. Lidé propadají panice. „Než se dostanu dovnitř, tak bude konec“, je slyšet stále častěji. Nikoho přitom ani nenapadne se zařadit do druhé řady hned vedle, kde stojí jen zhruba dvacet „asi vyvolených“ jednotlivců, leč vedly obě fronty k naprosto stejným vstupům.

Nakonec se však dostal do klubu každý. To už ale hráli velmi sympatičtí The Once, které tak přivítal poloprázdný sál. Naštěstí se klub začal velmi rychle naplňovat a koncem jejich setu bylo již zaplněno. Je to ale veliká škoda, protože toto trio z Kanady předvedlo prvotřídní folk, leč jejich set trval pouhých 30 minut.

Tak, či onak, kapela si své představení očividně užila a všem návštěvníkům hned po koncertu na svém twitteru poděkovala: „Praho, nemůžem uvěřit, že tu jsme. Dostali jste nás do varu, díky! Musíte za námi přijet do Newfaundlandu!“

Po krátké odmlce se pak každá hlava zaměřila na pódium, kde nastoupil vzrůstem sice menší, ale s o to silnějším hlasem sám Passenger. Své vystoupení začal melancholickou skladbou Rolling Stone. Hned během této první písně dokázal všechny utišit, čímž jeho hlas získal ještě více na síle. Koncem skladby tak nechal zpěvák nejedny ústa návštěvníků otevřená údivem. Poté zavtipkoval, že sice je ve videu obklopen samými umělci, ale do Prahy přijel sám. To nikomu ale vůbec nevadilo, spíše naopak.

Svůj hodinu a půl dlouhý koncert promísil hned několika vstupy, ve kterých buď povídal o své minulosti, nebo třeba vysvětlil, jak která píseň vznikla. Zmínil samozřejmě i Let Her Go:

„Tuhle píseň jsem složil za 45 minut v backstage jednoho malého klubu, kde na můj koncert čekalo okolo dvaceti až třiceti lidí. Tehda jsem hrál v takto malých klubech nebo prostě na ulici. Vůbec jsem nečekal, že by právě tahle písnička mohla změnit celý můj život. Nyní hraju pro 15 000 lidí na hlavních stage velkých festivalů.“

Vtipně dodal, že takových písní o své bejvalce má doma v šuplíku na 50 000. Posléze svůj jinak harmonický set opepřil o cover známé hitovky Wake Me Up od Avicii. To mnohé diváky velmi příjemně překvapilo. O další povyražení se pak postaral, když na pódium opět pozval The Once, aby společně zahráli Start A Fire.

Při posledním songu večera, Holes, nakonec Passengerovi praskly i dvě struny na kytaře a tak píseň dokončil pouze zpěvem spolu s publikem, což nakonec vytvořilo krásnou tečku za příjemně prožitým večerem.

Passanger po koncertu na svém facebook profilu dodal: „Praho, byli jste opravdu užasní. Tohle bylo poprvé, co jsem byl v Česku, ale rozhodně ne naposled. Tomu říkám publikum!!!

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace