Přejít na menu Přejít na obsah

Program Colours of Ostrava zachránil Macklemore. Byl tak tečkou za posledním festivalovým dnem


I poslední den festivalu Colours of Ostrava se bylo na co těšit. Čekaly nás hudební bonbónky v podobě amerického rappera Macklemora, DJ show Purple Disco Machine, kapely Interpol nebo českých Monkey Business. Sobotní den však opět přinesl spoustu fantastických hudebních překvapení. 

Odpolední program na stage České spořitelny patřil české stálici Monkey Business, kteří byli součástí již historicky prvního ročníku Colours. Před jejich koncertem všechny pozdravila na hlavním pódiu ředitelka Zlata Holušová a poděkovala všem věrným fanouškům festivalu za jejich letitou přízeň. Poté předala šek na 70 525,- Kč Spolku Mikasa v rámci akce Pomáhej pohybem. Pak už vybouchla nálož v podobě Monkey Business, na které jsme především zvyklí z klubů, kde umí pokaždé vytvořit skvělou a uvolněnou atmosféru. Obrovská stage jim však neskutečně slušela a přestože jsme si před začátkem jejich koncertu říkali, zda to byla správná volba a nehodili by se na menší a komornější stage, Mankáči nás přesvědčili o opaku. Byli naprosto skvělí a neskutečně si každou vteřinu užívali. Matěj Ruppert řádil jako tajfun a místy mu byla i tak obrovská scéna malá. Jednalo se s přehledem o jejich nejlepší vystoupení, které jsme kdy zažili. 

To absolutně nejlepší vystoupení celého festivalu jsme zažili v podobě koncertu australské bluesrockové a soulové kapely The Teskey Brothers, která vystoupila na Orlen Drive stage. Při poslechu procítěného zpěvu frontmana Joshe Teskeyho nám běhala po celém těle husí kůže. Tolik žalu, citů a emocí v hlase zpěváka zažije člověk málokdy. Naprostá hudební fantazie, kdy jsme si odnášeli spoustu emočního obohacení a nezapomenutelný hudební zážitek. A kvůli těmto milým překvapením se rozhodně vyplatí na Colours jezdit. 

Jedním z hlavních tahounů večera byla newyorská skupina Interpol, jejichž koncert opět tlumočila do znakové řeči úžasná Amber Galloway Gallego. Newyorská postpunková kapela se statusem kultu předvedla velice kvalitní vystoupení. To nás čekalo i na Liberty stage v podobě koncertu skvělého Seuna Kutiho & Egypt 80. Z pódia se na nás valily veselé, hravé, a barevné tóny nevšedního vystoupení africké hudební legendy. Ano, kapela Egypt 80 je africká legenda, kterou založil Seunův otec Fela Kuti, jenž vynalezl hudební styl afrobeat. Seun nejen skvěle zpíval, ale předvedl se jako bravurní saxofonista a klávesista. Jde vidět, že nejmladší syn Fely Kutiho s pokorou kráčí ve šlépějích svého otce. Vystoupení kapely Cimarrón současně na Orlen Drive stage vzbudio velké emoce a fanoušci festivalu na sociálních sítích nešetřili chválou. My jsme stihli bohužel jen chvíli. 

Hlavní hvězdou čtvrtého dne byl bezesporu americký rapper a zpěvák Macklemore, jehož posláním bylo zachránit celý festival a nahradit tak alespoň zčásti dvě ušlá vystoupení headlinerů. A povedlo se!!! Hned od prvních tónů písní Bena Haggertyho (Macklemorovo pravé jméno pozn. redakce) šla ze zpěváka cítit pokora a oddanost jeho publiku. "Tady jsou tak krásní lidé," otevřel Macklemore své vystoupení, kterému přihlíželo asi 40 tisíc nadšených fanoušků. V podobném duchu odpálil své notoricky známé skladby jako Thrift Shop, These Days, Good Old Days nebo Can't Hold Us, která má na kanále YouTube před 1 miliardu zhlédnutí. Jeho věrné fanoušky překvapil apartní knírek, kterým zpěvák oživil svou image. Ben však dokázal, že je i velký šprýmař, kdy si trochu rýpl do Ellie Golding a Burna Boye a na dálku je pozdravil. Jak málo stačí k popularitě a obdivu mezi diváky? Předvést dokonalou show, poznat trochu zemi svých fanoušků, jejich kulturu a gastronomii a přijít na pódium s vděkem a otevřeným srdcem. A hlavně přijet! A to se Benovi podařilo na jedničku. 

Celý páteční program zakončilo djské vystoupení Purple Disco Machine s mnoha známými hity. Tino Piontek, německý DJ, je známý svými hity Hypnotized nebo In The Dark, kde se vokálů zhostila kapela Sophie and the Giants. Během posledního dne festivalu všichni návštěvníci mimo báječných kapel však čekali ještě na jeden okamžik, a to na zveřejnění termínu festivalu na příští rok. Festival Colours of Ostrava 2024 proběhne ve dnech 17.- 20. 7. a vstupenky jsou již nyní v prodeji ZDE.

A pojďme na oblíbená čísla a resumé dvacátého ročníku. Toho se zúčastnilo celkem 1 216 seniorů nad 65 let se sobotním vstupem zdarma. Festival také navštívilo 4 212 dětí. Přes 100 rodičů využilo službu hlídání dětí v ČEZ Family Parku. Celý festival zajišťovalo 6 750 pracovníků a poprvé se do práce zapojilo i 10 seniorů. Novinkou byly platební terminály, které zajišťovaly bezhotovostní platby a kterých bylo přes 700. Propojovalo je přes 20 kilometrů kabelů. Během akce se zkonzumovalo 25 tun ledu a 200 výčepů vyčepovalo stovky hektolitrů piva.  

Po celou dobu jsme byli také propojeni s úžasným projektem Colours bez bariér. Ten si v letošním roce jako novinku připravil zónu pro neslyšící, kteří mohli být na dosah nejen hvězdám, ale i všemi oblíbené tlumočnici Amber. Celkově bylo tlumočníků do znakové řeči rovných 20. Do projektu se letos zapojilo celkem 848 zdravotně znevýhodněných návštěvníků - držitelů průkazů ZTP a ZTP/P. Colours bez bariér je jedna velká nerozlučná rodina, kde se skoro všichni už navzájem znají. Každoročně si naši přátelé z Trendu vozíčkářů Olomouc nemohou skvělou péči pracovníků vynachválit a už odpočítávají dny do dalšího ročníku. A všem těmto úžasným lidem patří náš velký obdiv, neboť mají srdce na správném místě a jsou zde pro ty, kteří naši pomoc především potřebují. My jim za jejich obětavost a záslužnou práci moc děkujeme a vážíme si jí.
A na závěr i celému festivalu přejeme dalších úspěšných 20 let a co nejméně nespolehlivých umělců jako v letošním roce. Tak zase za rok na viděnou.

Text: Milan Papežík, Petr Bernatík
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace