Přejít na menu Přejít na obsah

První den bratislavského Lovestream Festivalu přivítal hvězdy jako Rag'n'Bone Mana, Martina Garrixe nebo The Killers


Na Lovestream festival jsme se byli zvědaví už od loňského roku, kdy jeho první ročník uvedl jako headlinera světovou hvězdu Red Hot Chili Peppers. Už tehdy jsme věděli, že tímto příběh nekončí a festival má rozhodně co říct. A po druhém ročníku se dá skutečně konstatovat: "Zrodila se hvězda!"

Svou třídenní spanilou jízdu započal Lovestream Festival v pátek 18. srpna a brány jeho areálu na letišti v Bratislavě ve Vajnorech se otevřely už ve 12 hodin. Nutno dodat, že šlo opravdu o obrovský areál a člověk si často říkal, jestli to není zbytečné. V neděli se totiž potvrdilo, že nový slovenský fenomén nic nepodcenil a najednou toho prostoru bylo čím dál méně. K tomu se však dostaneme v naší třetí reportáži. Jen pro představu, areál festivalu a přilehlá parkovací plocha měly dohromady rozlohu 100 fotbalových hřišť, takže si člověk dokáže představit, jakou dálku musel ujet třeba jen při vjezdu na parkoviště z hlavní cesty. O novináře však bylo skvěle postaráno. Kromě svého press centra měli k dispozici právě parkování před hlavní bránou, kam se sice vjíždělo přes celý areál, ale o to blíž jsme to měli k hlavnímu vstupu. Komplikovanější byl však výjezd poslední den, kde nás čekala naprostá tříhodinová pohroma. 

Areál byl skutečně obrovský a nabízel několik party a odpočinkových zón. Dominovalo mu obrovské vídeňské kolo, které nebylo možné přehlédnout už z dálky při příjezdu. Kromě hlavní stage jsme zde mohli najít Ministry Of Fun Stage, kde po celou dobu vystupovali především ti nejlepší slovenští Djs, nebo GLO Air Stage. Rozsáhlá byla také gastro zóna, která čítala nepřeberné množství pochutin. Chápeme, že se na Slovensku platí už 14 let eurem, ale překvapily nás opravdu vysoké ceny jídla. Velká porce obyčejných hranolků vyšla na 220 korun, 1/8 velké pizzy na 150 korun nebo hot dog za cca. 300 korun. Celá pizza pak stála až 400 korun. Pivo se po celém areálu točilo to plzeňské a cena 3,90 nebyla ani tak drasticky vysoká. Na stejnou cenu vyšel i panák vodky nebo whisky. 

Program na hlavní stage odstartoval ve 14:30 hodin šestadvacetiletý německý zpěvák Tim Kamrad a jeho show, kterou započal jeho nejznámější skladbou I Believe, byla opravdu skvělá. Samotná skladba válcovala rádia v loňském roce a zajímavostí je, že se zabývá otázkou důvěry ve vztazích a obtížností hledání skutečné lásky v době sociálních sítí a seznamovacích aplikací, jako je Tinder. Tim to vysvětluje takto: „Zdá se mi, že mnoho lidí, včetně mě, trpí nerealistickými očekáváními, která společnost a sociální média vkládají do vztahů.“ Mezi jeho známější skladby také patří Feel Alive nebo žhavá novinka I Hope You End Up Alone, které během koncertu také zazněly. Sám Tim byl skutečně nadšený, v jaké společnosti světových muzikantů se to ocitl. Několikrát to zdůraznil na jeho sociálních sítích a také jsme ho osobně potkali, jak s nadšením odchází do davu lidí, aby si užil koncert headlinerů prvního dne The Killers. Je jen velká škoda, že jeho skvělé vystoupení sledovala hrstka diváků, neboť většina z nich se ještě seznamovala s areálem a lidé byli rozesetí opravdu všude možně. Někteří dokonce přišli až na večerní vystoupení headlinerů. 


 
Naše rada pro diváky je prostá. Program Lovestreamu je tak skvělý, že se určitě příští rok vyplatí přijít hned na začátek i na méně známé umělce, protože vězte, že v Evropě už mají své jméno a jednou o nich budete slýchávat často a litovat toho, že jste nepřišli od začátku. U Tima Kamrada jsme si jeho růstem na hudebním poli zcela jistí. A kdo by chtěl jeho show vidět co nejdřív, má tu možnost v rámci jeho turné I Believe European Tour 2023 v sobotu 7. 10. 2023 v pražském klubu Café v lese.

Také vystoupení Oscar and the Wolf na nás zapůsobilo úžasným dojmem, a to především díky krásně zbarvenému a nakřáplému hlasu belgického zpěváka Maxe Colombieho. Jeho písně jsou většinou velmi poklidné a nesou se na pomezí elektro popu a indie rocku. Občas zpěvák používá pro jeho hudební styl označení dream pop. I zde se pořadatelé trefili do černého a dokázali odstartovat pouhý rozjezd festivalu na takové úrovni, na které spousta těch evropský končí, protože zkrátka nemá co dál nabídnout. 

Na Rag'n'Bone Mana a jeho úžasný baryton jsme se obzvlášť těšili a opět tento sympatický týpek z Velké Británie nezklamal. Ty jeho největší pecky nechybí v žádném umělcově setlistu, a tak jsme mohli v Bratislavě slyšet hity jako Skin, Human nebo Giant. Pro doplnění ideální atmosféry jen scházelo, aby se koncert odehrával v pozdějších hodinách. Zažili jsme koncert Rag'n'Bone Mana před čtyřmi roky, který na festivalu Colours of Ostrava probíhal za tmy, a šlo o opravdu nezaměnitelnou intimní atmosféru, kdy vyzněl zpěvákův dokonalý hlas o něco výrazněji. Bylo však jasné, že do hlavního programu za tmy nejde nacpat všechny umělce. Ale třeba prohození s kapelou Alt-J by rozhodně nebylo na škodu. Alt-J na Slovensku nebyli žádným nováčkem. V roce 2017 už zavítali na známý festival Pohoda. To však ještě nevěděli, ta za pár let Pohodu trumfne jiný festival a oni budou opět jeho součástí. Musíme však říct, že to bylo jedno z mála vstoupení, které nás nijak výrazně nenadchlo. 

Show jednoho z nejúspěšnějších DJů světa Martina Garrixe nás naopak znovu naprosto vystřelila na měsíc. Oproti plánovanému začátku ve 20:00 hodin bylo vystoupení přesunuto o čtvrthodinu dříve, nejspíš kvůli potřebě delších příprav na koncert headlinera The Killers, a tak pořadatelům někteří návštěvníci pokládali otázku, jestli 19:45 není na světelnou show příliš brzy. Naštěstí stmívání nad Bratislavou nebylo nijak na škodu a všechny stroboskopy, světla, ohně a konfety dopadly na výbornou. Zazněly všechny přelomové hity Garrixovy kariéry, ale i covery od umělců, kteří s přítomným DJem nemají pranic společného. Přítomní toto nijak neřešili a co pecka, to nová party a žhavé tance do roztrhání těla. Jindy by to byl konec a naprostý strop. Ten ale přišel za pár chvil. 

Jak už jsme od The Killers zvyklí, platil pro všechny přítomné novináře přísný zákaz focení, ale ani to neubralo na skvělém dojmu z celé show, která začala po 22. hodině. Svůj nezapomenutelný koncert otevřeli megahitem Human a nechyběly ani pecky jako Spaceman, Somebody Told Me, Runaways, Caution, Mr. Brightside nebo Shot At The Night. Frontman kapely Brandon Flowers si vystoupení patřičně užíval a bylo ho všude plno. Aby si ho všichni diváci užili naplno, přebíhal ze strany na stranu a velkou část koncertu trávil na podstavcích, aby ho dobře viděli i fanoušci v zadních řadách. Brandon vykouzlil úsměv na tvářích všem přítomným nejen dokonalou pódiovou show, ale také svým fantastickým hlasovým rozsahem.

Festival tedy začal přímo bravurně, dostál svému názvu Lovestream, neboť se z pódia na diváky a zase zpět umělcům na pódium valilo obrovské množství vzájemné lásky, sympatií a obdivu. Všichni tak odcházeli s dobrým pocitem, že se tato událost zapíše do historie slovenského showbusinessu, protože nás čekaly ještě dva skvělé dny, ale už ten první ovlivnil mnohé. A konkurenci ve střední Evropě po něm právem vyrostly šediny. 

Text: Milan Papežík, Kateřina Kašáková
Foto: Milan Papežík, Chris Phelps (The Killers)

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace