Přejít na menu Přejít na obsah

Randy Rhoads - To pití tě jednou zabije, Ozzy


V pětadvaceti si běžný člověk řekne, že je na vrcholu sil, čeká ho zářná kariéra, založení rodiny a všechny další životní milníky. Všechno by měl mít ještě před sebou. Je dost možné, že dost podobně uvažoval i kytarista Randy Rhoads před tím, než v roce 1982 nasednul do letedla. I přes to, že let nepřežil, je do dnes považován za jednoho z nejlepších kytaristů, a velice často je uváděn na vysokých místech nejrůznějších žebříčků. Za co všechno mu můžeme vděčit?

Randall William Rhoads se narodil v roce 1956 v Californii do hudebně založené rodiny. Oba rodiče byli učitelé hudby a jeho bratr je hudebník vystupující pod jménem Kelle. V sedmi letech se začal Randy učit klasickou a folkovou kytaru a brzy na to přešel na elektrickou kytaru. Netrvalo dlouho a ve znalostech hraní prý překonal svého učitele, který ho propustil s tím, že už ho nedokáže nic víc naučit. Mimo to se také Randy učil hrát na klavír, aby lépe pochopil hudební teorii.

Už během dospívání Rhandy založil několik různých kapel, které ale příliš dlouho nevydržely. První takovou byla kapela Whore, následovala například Violet Fox, ve které hrál na bicí jeho bratr, v šestnácti pak Little Women, to všechno byl jenom začátek. Díky jeho mistrovskému hraní mu bylo umožněno absolvovat školu dřív, aby se mohl hraní věnovat na plný úvazek. V této fázi života se poznal se zpěvákem Kevinem DuBrowem, se kterým založili známou rockovo-metalovou kapelu Quiet Riot. Největší zlom v kariéře se ale objevil o několik let později, v roce 1979.

Ozzy Osbourne, který už v té době nebyl členem Black Sabbath si Randyho vyhlédnul jako možného hlavní kytaristu do svého sólového projektu. Traduje se, že ho přijal ve svém hotelovém pokoji v LA, kde Rhoadsovi řekl, že to okamžitě bere a silně podnapilý velice rychle odpadnul. Spolu s Ozzym pak odcestoval do Anglie, kde se k nim přidali zbývající členové včetně posledního chybějícího článku v podobě bubeníka, a v roce 1980 vyšlo jejich první album Blizzard of Ozz. Randy Rhoads se tak aktivně podílel na vzniku legendárních skladeb jako Crazy Train nebo Mr. Crowley, které obě pocházejí právě z tohoto alba. Jen o rok později vyšlo další klasické album Diary of the Madman se stejnojmennou písní nebo se známým Over the Mountains. Kapela pak v upravené sestavě vyrazila na americké turné a Randy zmínil přání vystudovat hru na klasickou kytaru.

Osudným se pro Randyho Rhoadse stal rok 1982. Na cestě ze svého posledního koncertu si autobus, ve kterém kapela cestovala, udělal menší pauzu kvůli opravě klimatizace. Bylo to nedaleko malého letiště a řidiče autobusu, bývalého pilota, napadlo vzít pár lidí do nehlídaného letadla a proletět se po okolí. První let dopadl dobře. Pro druhý si bývalý pilot vzal k sobě právě Randyho Rhoadse a maskérku Rachel Youngblood. Pilota napadlo udělat pár náletů na odstavený autobus, což se mu při třetím pokusu stalo osudným. Křídlem zavadil o autobus, ve kterém spala většina členů zájezdu. Křídlo se zlomilo a letadlo narazilo jednoho z okolních stromů, následně se zřítilo nedaleko stojící garáží a začalo hořet. Všichni tři lidé na palubě byli okamžitě mrtví. Jak se později ukázalo, že řidič a bývalý pilot Andrew Aycock už měl na svědomí jedno zřícení letadla, a že oné osudné noci, při které zahynul jeden z největších kytarových talentů všech dob, měl v sobě nemalé množství kokainu.

Nečekaný konec tvrdě zasáhl celý hudební svět a následné pocty nečekaně zesnulému kytaristovi už byly pouze projevem úcty k jeho umění. Podobně jako po dalších v mládí zesnulých umělcích, i po Randy Rhoadsovi zůstala alespoň jeho hudba, která je stále aktuální a populární.

Zajímavosti:

  • Jeden z dalších průkopníků neoklasického metalu, podobně jako Ritchie Blackmore
  • Jeho takzvaná „polka-dot“ kytara je dnes legendární, vzorek používal už v Quiet Riot
  • Randy byl nadšený sběratel vláčků a během natáčení alba Blizzard of Ozz procestoval kus Anglie kvůli rozšíření své sbírky
  • Randy Rhoads byl luterán
  • Podle jeho známých a kolegů pil jenom velice výjimečně a od tvrdých drog si udržoval odstup. Naopak to vynahrazoval silným kouřením
  • Poslední slova, která prý řekl Ozzymu byla: „Proč tohle piješ, Ozzy? Vždyť tě to jednou zabije.“
  • Jeho hrobku je možné navštívit v San Bernardinu v Californii

Mr. Crowley

Quiet Riot – Picking Up The Pieces

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace