Přejít na menu Přejít na obsah

Rock for People čeká šílená party – Madness, Netsky Live i podmaniví Holy Esque!

15. 4. 2014

Redakce Novinky

20. ročník Rock for People nabídne od 3. do 5. července v hradeckém Festivalparku osvědčenou kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Za zahraničních interpretů jsou potvrzeni Biffy Clyro (UK), Chase&Status (UK), Madness (UK), Tom Odell (UK), The Naked and Famous (NZ), Netsky LIVE (BE), Asian Dub Foundation (UK), The Strypes (UK), Molotov Jukebox (UK), School is Cool (BE), THePETEBOX (UK), The Afghan Whigs (US), We Came As Romans (US), Emmure (US), Holy Esque (UK) či Tricot (JP).

 

Kapela Madness vznikla v legendárním londýnském Camden Townu (tehdy ještě pod názvem The North London Invaders) a po stabilizaci sestavy se v roce 1979 přejmenovala na Madness. Pro popularitu ska a 2Tone je jejich přínos naprosto klíčový. To, že ovlivnili britskou hudební scénu je známá věc, už méně se ale ví, že nebýt jich, nevznikly by dvě zásadní československé ska kapely. „Když jsme je společně s Frantou Vyskočilem (dnes věhlasným právníkem) a Kubou Suchým (synkem semaforského Jiřího Suchého) v 80. letech objevili, bylo to zjevení. Nevěděli jsme, že je to ska, ale já chtěl okamžitě hrát přesně takovou veselou melodickou a chytrou muziku jako oni. A tak jsme po návratu z vojny v roce 1990 založili s Tomášem Belkem a Janou Jelínkovou STO ZVÍŘAT,“ vzpomíná Honza Kalina ze Sto zvířat, majitel všech alb a EP Madness, člen oficiálního anglického fanklubu, přijatý osobně podepsaným dopisem kytaristy Chrissyho "Boye" Foremana.

 

 

 

Podobnou zkušenost mají i slovenští Polemic: „Pro mě byli Madness vůbec důvodem proč jsem se začal věnovat hudbě. Po poslechu instrumentálky One step blond jsem už nechtěl poslouchat a hrát nic jiného. Zároveň je to kapela, která smazala hranice mezi mainstreamem a undergroundem, čímž Madness patří oběma komunitám bez toho, aby na ně někdo koukal skrz prsty. Z jejich songů je cítit maximální nadhled a upřímnost, což je na současné producentsky vyšperkované hudební scéně docela výjimečné. Pro mě je tahle kapela fenoménem a už teď se na ně těším!“ Líčí Bejzo z kapely Polemic.

A Mandess inspirovali i frontmana kapely The Chancers, jen ne tak úplně k hudbě: „Madness mě písničkou Decieves The Eye, kterou jsme o třicet let později předělali s The Chancers, inspirovali k mé kariéře zlodějíčka. Dohromady jsem jako kluk po obchodech ukradl hned několik odznáčků. Taky mi ukázali, že skrz písničku lze oživit skvělé příběhy a postavy. Nejlepší tradice londýnských hudebních sálů a dickens pokračují dál v rytmech ska se sociálně citlivým vědomím,“ zpovídá se zpěvák kapely The Chancers Simon Ruffskank.

Nejmenovaný člen týmu RfP prý letos zvažuje rozšíření expertního týmu lékařů, statiků a meteorologů také o jednoho seismologa: legenda totiž praví, že když se Madness v roce 1992 vraceli po pauze na scénu koncertem v londýnském Finsbury a hráli svůj hit One Step Beyond, jejich 75 tisíc nadšených fanoušků tančilo tak vehementně, že způsobili zemětřesení o síle 4,5 stupně Richterovy škály. Policii se seismology pak nějaký čas trvalo, než zjistili, proč se země v okolí parku tak chvěla.

Netsky LIVE!

Tím pravým kontrastem k legendární kapele Madness je projekt Netsky LIVE!, ve kterém hraje hlavní roli belgický DJ, hudebník a skvělý bavič s přízviskem Netsky. Nevídaná kombinace těžkých dancefloorových beatů s místy až klasickými či melancholickými, v dobrém smyslu chytlavými melodiemi, spolehlivě oslovuje statísíce fanoušků napříč kontinenty. Nadšené auditorium v klubech i halách si oblíbilo jeho originální taneční hymny, míchající nekompromisní beaty s výraznými vokály a silnými melodickými liniemi, které se staly jasnou poznávací značkou firmy Netsky.

Talent vyburcovat publikum k extatickému tanci přinesl tomuto muzikantovi nominaci na Mix Of The Year prestižního BBC Radio One v roce 2010 a nominaci na Best Live Act od AIM (Association of Independent Music) Awards. V roce 2012 po famózním úspěchu na party Hospitality Brixton vyrazil do světa s živou formací pod názvem Netsky LIVE! se kterou projíždí křížem krážem Evropu, USA, Austrálii i Nový Zéland.

Holy Esque

Kapelu s puncem nevšednosti tentokrát zastoupí kapela Holy Esque. Skotská parta vedená zpěvákem s charakteristickým rozklepaným hlasem Pata Hynese je favoritem i ředitele Rock for People Michala Thomese: "S kapelou jsem se setkal v rámci Smíchov Open Air, kde vystupovala na Nouvelle Prague stage. Fascinují mě zpěváci s "nemocnými" hlasy a kombinace nostalgie a určité naléhavosti v projevu zpěváka mi přijde velmi sexy, a to předesílám, že mám prokazatelně 96ti procentní preference..."

Za neutuchající podpory DJs prestižního BBC One a dalších rádií se vedle loňských Glastonbury či Great Escape v Brightonu či četných klubových koncertů objevila na festivalu CMJ v New Yorku. V Dánsku pracuje na debutovém albu a ochutnávkový lednový singl Silence signalizuje, že je na co se těšit.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace