Přejít na menu Přejít na obsah

Rostoucí hudební talent herce Iwana Rheona


Velšský herec Iwan Rheon je publiku známý především svou rolí psychopatického Ramsayho Boltona ze seriálu Game of Thrones, případně jako Simon Bellamy ze seriálu Misfits. Ve svých devětadvaceti letech má hereckou kariéru před sebou a bezpočet příležitostí předvádět svůj um se rozhodl i prostřednictvím hudby.

Jak sám herec a zpěvák uvádí na svém bandpage profilu, věnoval se skládání muziky už od čtrnácti let a učil se hrát podle Beatles a Oasis. Navzdory jeho zájmu o hudbu ale převážilo herectví a po úspěchu ve velšském seriálu Pobol Y Cwm se začal objevovat i na prknech divadel, odkud byl k filmu a seriálu jen kousek a dnes patří k velice populárním hercům nejen ve Velké Británii. K hudbě se na chvíli rozhodl vrátit v roce 2010, kdy vydal svoje první EP nazvané Tongue Tied obsahující čtyři skladby. Jak už může být patrné z krátkého úvodu, Iwan Rheon vládne především kytarou a svým nezaměnitelným hlasem s velšským přízvukem, který se tu a tam prodere ven.

V našich končinách se na mladého hudebníka hodí asi nejlépe označení písničkáře, ale není na místě od něj čekat hluboké sociologicko-politické texty. Jeho písně jsou naopak napěchovány emocemi a díky prakticky pouze akustické kytaře naplno vyniká i Rheonův hlas, což platí především v případě skladby Follow Me. V titulním skladbě Tongue Tied se rozhodně nemusíte bát, že by trpěl svázaným jazykem. Po pomalejším úvodu totiž nasazuje výborné svižné tempo, které jeho kytaře sluší stejně jako ploužáky. V průběhu následujících let se Iwan Rheon rozhodl navázat na první EP a vydal v roce 2011 druhé a v roce 2013 třetí EP, přičemž právě třetí nahrávka nazvaná Bang! Bang! si vysloužila i plnohodnotný videoklip.

Alfou a omegou je stále Rheonova nakřáplá akustická kytara, ale objevují se i doprovodné prvky na pozadí, které své plné síly nabývají ve skladbě s velšským názvem Ar Dan, což znamená v ohni a podle samotného autora má pro něj tato skladba příjemný reggae – letní střih. S přibývajícím počtem skladeb se rozrůstá také jejich různorodost, nálady, emoce a vůbec všechno, co může od kvalitního písničkáře čekat. Vhodným příklade může být například skladba Sink, o jednom z Rheonových kamarádů, který měl problémy se zvládáním svých nálad. Důkazem, že se nadějnému hudebníkovi daří i v této oblasti je jeho první album nazvané Dinard, jehož vydání je plánování na březen letošního roku, byť na Rheonově twitterovém účtu se už objevují zprávy ohlašující jeho vydání. V každém případě vám pak přineseme přinejmenším recenzi, protože inteligentní chytlavé hudby není nikdy dost.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace