Přejít na menu Přejít na obsah

Martin Šafařík prozradil v rozhovoru: Chystá velký vánoční koncert v rodném Uničově

9. 12. 2019

Pearl Rozhovory

Reportérka Hudební scény vyzpovídala zpěváka Martina Šafaříka, který právě připravuje svou velkou, již tradiční vánoční show se speciálními hosty. Ta proběhne 17. prosince od 18:30 hodin v uničovské Koncertní síni a bude mít částečně charitativní ráz. Martinův loňský vánoční koncert byl zcela vyprodán, tomu letošnímu do vyprodání schází opravdu už jen málo.

Martine, je to už šest let, co jsi soutěžil v SuperStar. Nadále se věnuješ hudbě a držíš si svou popularitu. Je něco, co tě v tvé práci nejvíce motivuje?
Československá Superstar mi hodně pomohla k tomu, abych dělal hudbu naplno. Motivuje mě nejvíce ta energie publika, jejich potlesk a ohlasy a samozřejmě rodina, která mi v tom všem pomáhá.

Byla jsem svědkem toho, jak jsi seděl v baru, jen tak s přáteli, a jelo rádio. Zpíval sis s ním, všechny ty světové pecky z tebe padaly zcela samozřejmě, melodie i texty. Jak se ti povedlo získat takový široký hudební rozhled?
Když sedím s přáteli, jedu v autě nebo vařím, musí mi k tomu hrát dobrá hudba. Pak už není problém mít přehled, co je v této době aktuální, a tímto směrem se snažím cílit i moji tvorbu. Jezdím nejen na koncerty, ale produkuji také hudbu jak pro sebe, tak i pro jiné interprety, a to mě zdokonaluje ve všech směrech.

Studoval jsi konzervatoř. Jaké má výhody a nevýhody tak úzce zaměřený typ školy? A nakolik je důležitá k tomu, aby se člověk mohl hudbě věnovat profesionálně?
Hudba je z velké části o talentu a schopnosti, jak druhým sdělit svoje pocity. Na konzervatoři jsem studoval violu a zpěv. Výhodou je, že máte kolem sebe lidi, kteří se věnují hudbě a jsou celou svojí duší umělci, stejně jako vy. Sdílíte s nimi svoje projekty, chodíte na různé koncerty a žijete hudbou. Ale k tomu, aby se člověk mohl živit hudbou naplno, není potřeba vzdělání, ale zapálení a elán a chuť to dělat tak, aby vás to pořád bavilo a byla vaše práce zároveň i koníčkem.

Často tě vidíme vystupovat samotného s kytarou, ale zároveň víme, že máš i kapelu...
Ano, mám kapelu, která nese jméno mé přezdívky Šafa. Spolu děláme koncerty po ČR a Slovensku. Kluci z kapely jsou i mými přáteli a baví mě s nimi stát na společném pódiu. Je to taková jistota, že se mám vždy o koho opřít a mám v nich obrovskou hudební podporu. A nejen hudební.

A v čem je největší rozdíl, když hraješ s kapelou a když sám?
S kapelou má ta show větší říz. Vždycky to společně pořádně rozjedeme, naše songy jsou většinou rockovější. Když vystupuji bez kapely, jen sólově s kytarou a klavírem, mívají koncerty takový komornější ráz, což bude právě i můj tradiční vánoční koncert v Uničově. Má to své obrovské kouzlo a také se s nikým nemusím dělit o své posluchače. (smích)

V poslední době vystupuješ před profesionálně vyvedenou scénou - velké nasvícené logo ŠAFA, videoprojekce...
I toto samozřejmě patří k té show. Ale ne všude to jde a ne všude je k dispozici na pódiu velká obrazovka. Někteří hudební kolegové toto mají přímo v požadavcích, ale my to prozatím bereme jako takový bonus. Jsme si vědomi, kolik úsilí a peněz vše pořadatele stojí, a diktovat si ještě speciální podmínky, to nedělá vždy dobrotu.

Utkvělo ti v paměti nějaké speciální vystoupení, na které nikdy nezapomeneš?
Každé vystoupení je něčím speciální a jedinečné. I když mám na všech koncertech podobný playlist, nikdy se to hraní pro mě nestane stereotypem, protože všude je jiné publikum, reaguje jinak. Když se do města vracím, vím, co očekávat a na co se těšit.

Nedávno jsi vystupoval v Uherském Ostrohu, kde jsi byl jedním z hudebních hostů Dne sportu a světel života proti rakovině. Jaký je tvůj vztah k dobročinnosti?
Prakticky celý svůj život podporuji různé dobročinné a charitativní akce, některé pravidelně. Už čtvrtým rokem spolupracuji s olomouckým spolkem Trend vozíčkářů, pravidelně podporuji uničovský stacionář Jasněnka, kdy v rámci mého velkého vánočního koncertu vyzývám i své publikum, aby přispělo svými drobnými dary, vystupoval jsem několikrát na akci Elegance bez bariér v Rychnově nad Kněžnou. A samozřejmě, jak říkáš, nedávno mi bylo velkou ctí vystoupit jako předskokan kapely Desmod na akci Den sportu a světel života proti rakovině v Uherském Ostrohu. Zrovna tato akce je jedna z těch, které mi v paměti utkví na hodně dlouho.

Jako jeden z mála jsi nepřesídlil do Prahy, ale zůstal jsi na Olomoucku. Čím ti tento kraj učaroval - a je naopak něco, co tě tady štve?
Hned po SuperStar jem žil dva roky v Praze, ale jsem rodinný typ a stesk po domově mě vrátil na místa, kde jsem vyrůstal. Olomouc je pro mě hezčí město než Praha, jsem Moravák, mám tu přátele, rodinu, a v neposlední řadě věrné publikum. Co bych pohledával v Praze? (smích).
Ani vlastně nevím, co mě tady štve. Možná dopravní situace? Neustále ucpané město a spěchající lidé? Ale to je pořád na rozdíl od Prahy ještě v klidu.

17. prosince připravuješ svůj již tradiční vánoční koncert v rodném Uničově. Co mohou diváci očekávat?
Diváci mohou očekávat více než dvouhodinovou show plnou jak mých autorských písní, tak i známých světových hitů. A hlavně zazní nepřeberná spousta vánočních písní - českých i světových. Můžete se těšit na jedinečnou vánoční atmosféru v krásné Koncertní síni, skvělého Vlastu Horvátha, který přijal mé pozvání, báječnou zpěvačku Valérii Polčovou z Hlasu Česko-Slovenska nebo dětský pěvecký sbor Rosička. Rád bych při této příležitosti poprosil diváky, aby otevřeli svá srdce, a pokud můžou, aby se zapojili do charitativní části mého koncertu, která je věnována stacionáři Jasněnka. Jejich klienty vždy potěší nějaký malý dárek - např. různé hračky, kalendáře, psací potřeby, patelky, plastelíny, diáře, společenské hry atd.

Proč zrovna Vlasta Horváth a Valéria?
Vlasta je skvělý zpěvák, pojí nás i podobný hudební styl. A křtil mi v roce 2016 mé debutové album Kolem nás. A samozřejmě ho uznávám i jako člověka. Valéria je skvělá kamarádka a výborná zpěvačka. Rozhodl jsem se pro ně, protože mají daleko větší kvality než jiná, v šoubyznysu více prosazovaná jména.

Máš za sebou ale více hudebních spoluprací. Které pro tebe byly ty nejzajímavější?
Určitě to byla spolupráce s Markem Ztraceným, kdy jsme mu s kapelou dělali předskokany na brněnském koncertu. Napsal jsem také písně pro Elišku Ruskovou, spolupracoval s rappery LaFrem nebo Revoltou a do budoucna se rýsuje velice zajímavá spolupráce s jednou světovou hvězdou. Mé nahrávky se dostaly k samotné Kathy Kelly z legendární hudební skupiny Kelly Family a Kathy by ráda se mnou spojila síly. Vymyslíme nějaký duet nebo společný koncert. Nyní však počkáme, až dokončí své turné s rodinou, a pak se začneme bavit o různých možnostech. Velice se na tuto spolupráci těším.

Existuje něco, k čemu by ses chtěl jednou dokopat?
Určitě k tomu, abychom s kapelou v budoucnu patřili k uznávaným článkům nejznámějších českých a slovenských festivalů.

Co tě baví, když zrovna nestojíš na pódiu?
Rád jezdím s přáteli do přírody, trávím svůj volný čas se svým synovcem Davídkem, mám rád dobré jídlo, rád i vařím, rád posedím s přáteli u piva. A tím největším koníčkem mimo hudbu je hudba. (smích)

Kdo s tebou stráví trochu času, brzy zpozoruje, že ti není cizí humor, často i mírně provokující...
Sranda musí být, snažím se být optimistickým člověkem.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace