Přejít na menu Přejít na obsah

Seznamte se s fenoménem - techno neni všechno


Fenomén, co od počátku rozděluje a spojuje hudební fanoušky po celém světě napříč generacemi, a i přes zatracování mnohých zůstává nadále nedílnou součástí elektronické taneční scény.

Je třeba začít tím, že přes různorodost názorů je techno jedním z hlavních pilířů elektronické muziky, stejně tak jako house music obecně. Společným jmenovatelem většiny odnoží elektronické muziky je 4/4 takt, který se hraje v různých rychlostech BPM (Beats Per Minute  –  počet úderů za minutu). 

Tady už se dostáváme k prvnímu zásadnímu bodu, kdy např. house music šlape v rozmezí cca 115-135 BPM, kdežto "techno začíná, kde house končí", jinými slovy – jeho tempo začíná zhruba od 130 BPM a končí okolo 140 BPM, přičemž tvrdší hard techno dosahuje hodnoty 160 BPM a freetekno – undergroundová odnož techna až neskutečných 240 BPM. Poslední zmiňovaný žánr proslavil v ČR festival CZECHTEK v souvislosti s nepřiměřeným zásahem POLICIE vůči všem zúčastněným – bez ohledu.

Tyto techno styly jsou převážně monotoního charakteru, s opakujícím se rytmem a jen zřídka se u nich dočkáte melodických, nebo vokálových pasáží. Díky absenci zmíněných prvků se techno řadí na chvost pestrosti hudebních stylů, přičemž si ale dokázalo vybudovat jednu z největších fanouškovských základen vůbec, a to si zaslouží RESPEKT.

Je nespočet jmen spjatých s produkcí a DJingem v oblasti techno scény, bez kterých by dnes jistě techno nemělo takovou váhu, kterou má. Obecně se dá říct, že každý DJ nebo producent vyrůstal právě na tomto stylu, než se vydal svou cestou dále, nebo u něho dodnes setrval. Mezi hlavní jména patří Jeff Mills, Dave Clarke, Adam Bayer a mnozí další.

 

 

Techno je stylem, který je mnohými fanoušky vnímáno jako fenomén, ale na druhé straně je okolím zatracováno, právě pro svou monotónní jednoduchost, syrovost, nemelodičnost a rychlost. Nepatří mezi pestré hudební žánry, nedokáže pohladit na duši, jako jeho líbivější a pestřejší soukmenovci, ale i přes toto vše…techno bylo…je…a bude!

 
Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace