Přejít na menu Přejít na obsah

Spice Music Festival v Burgasu: Kate Ryan, Lucenzo s Danza Kuduro a jiné hity přelomu tisíciletí


Velký svátek hudby zlatých devadesátek a začátku milénia se už pátým rokem konal v bulharském Burgasu. Protože jsme se na nedalekém Slunečním pobřeží oddávali zaslouženému odpočinku, nedalo nám to a zajeli jsme se na tento festival podívat. A nestačili jsme žasnout, jak Bulhaři skvěle zvládají nejen celou organizaci, ale mají vychytané i všechny nezbytné detaily kolem. 

Spice Music Festival se konal 4. a 5. srpna v krásných a stylových prostorech tamního přístavu. První den jsme bohužel vynechali a navštívili až ten druhý. Sotva jsme dorazili na místo festivalu, bylo o nás skvěle postaráno a ujal se nás produkční Peter, který nám vše detailně a precizně vysvětlil. Malinko jsme si dělali starosti, jestli jsme naší přítomností pořadatelům nepřidělali práci navíc. Přece jen zde byla spousta novinářů, ale všichni místní a mluvící bulharštinou. S námi pořadatelé komunikovali po celou dobu anglicky a nepamatujeme si na vřelejší přijetí, než jakému se nám dostalo právě zde. Vše bylo doladěno do těch nejmenších detailů a i díky masivní reklamě se dalo předpokládat, že festival bude mít velký úspěch. Při příletu na letiště nás totiž hned praštily do očí trailery přímo na letištních obrazovkách. 

Festival začal nenápadný chlapík, jehož jméno Apache Indian v první chvíli některým moc neřekne. Když se však řekne název megahitu Boom Shack-A-Lack z roku 1993, který se objevil i v některých hollywoodských filmech, hned se posluchači rozsvítí a uzná, že jde o autora geniální světové pecky. Apache Indian je nejen zpěvák, ale také reggae DJ pocházející z Velké Británie. Kromě již zmiňovaného hitu Boom Skack-A-Lack jsme mohli slyšet také jeho úspěšné songy jako třeba Chok There nebo Don Raja. 

Po krátké pauze vtrhla na pódium německá partička Culture Beat a šlo o opravdu velkou nálož energie, kterou svým divákům předávala především charismatická zpěvačka Jacky. Zamilovali jsme si její úžasný smích, který rozdávala po celou dobu svému obecenstvu. To jsme jí také řekli při osobním setkání po koncertě a byli jsme odměněni dvojitou dávkou. Samozřejmě vystoupení Culture Beat dominovala jejich legendární hitovka Mr. Vain, kterou ke konci show ještě zopakovali. Jacky nám také natočila exkluzivní zdravici pro české fanoušky, kterou můžete vidět na našem Facebooku a Instagramu

Poté přišla na řadu místní kapela Gumeni Glavi, která prezentuje bulharský rap. Gumeni Glavi jsou především klubovou záležitostí, ale na festivalu však měli velký aplaus a viděli jsme všude kolem spoustu fanoušků, kteří si přišli užít skvělou hudbu v trikách právě této domácí kapely. Krátce před 22. hodinou přiklusala na stage zpěvačka, na kterou jsme se obzvlášť těšili - Kate Ryan, Belgičanka, která je známá svými hity z přelomu tisíciletí. Zazněly pecky jako Désenchantée, Ella Elle L'a, Voyage Voyage nebo i píseň Fred From Desire od italské kolegyně Gala. S Kate jsme také prohodili pár slov a byla festivalem a jeho atmosférou přímo okouzlena. 

Následovalo vystoupení německého rappera, který si říká Nana. Jeho devadesátkový megahit Lonely zná snad každý a toho Nana také skvěle využil. Většinou hrají na 90's festivalech umělci některé své známé hity dvakrát, protože to fanoušci zkrátka vyžadují. Ale Lonely zaznělo hned třikrát - jako první, druhý a zároveň poslední song. Nana se svou zpěvačkou přidali pár dalších songů, ale vystoupení bylo celkem krátké. Velkou pozornost si vydobyli němečtí Snap!. Jejich hitem Rhytm Is A Dancer dobývali hitparády slušně dlouhou dobu. A tak samozřejmě i tato píseň musela zaznít hned dvakrát. Zpěvačka Penny Ford se pochlubila, že je v kapele celou dobu, zatímco se v jiných devadesátkových kapelách už vystřídala slušná řádka členů. 

Závěr večera patřil francouzsko-portugalskému zpěvákovi Lucenzovi, který v roce 2010 atakoval spolu s Donem Omarem světovou hudební scénu megahitem Danza Kuduro. Ani tento velehit nemohl na Spice Music Festivalu chybět. Po koncertě jsme opět se zpěvákem prohodili pár slov a musíme uznat, že je to velký sympaťák, stále usměvavý a moc pokorný člověk, který by se pro své fanoušky rozdal. V hitu Danza Kuduro působí jako drsňák, ale opak je pravdou. 

Přímo dech beroucí gastro
Skvělé a bohaté občerstvení bylo tím prvním, čeho jsme si na festivalu všimli. Grily nabízely snad všechny druhy masa, ryby, skvělé bulharské pečivo a spoustu zeleniny a salátů. Nechyběla ani ayranová fontána (ayran je oblíbený nápoj z jogurtu a vody na Balkáně a v zemích Blízkého východu pozn. redakce). Je sice pravda, že nápoje byly i při bulharských cenách trochu dražší (0,4 l piva Heineken za 80 korun, panák našeho oblíbeného Jacka Daniel's za 130 Kč nebo Jägermeister dokonce za 160 Kč. Češi by si však měli brát příklad, protože halušky na váhu za 300 korun, nudle za dvě stovky nebo trdelníky jsou přímo výsměchem stánkařů, kteří sice musí platit přemrštěné sumy za pronájem prodejního místa. Zároveň však jednoduše zacpou pusu nenáročným festivalovým návštěvníkům, ale žádné gastro se u nás ve skutečnosti neodehrává. My tak můžeme udělat jediné. Prostě ty blafy nekupovat a požadovat víc. 

Příští ročník Spice Music Festivalu se uskuteční 2. - 3. 8. 2024 a známí jsou už i někteří interpreti. Vystoupí například 2 Unlimited, Fragma, Groove Coverage nebo Gareth Gates. Vstupenky jsou už nyní dostupné ZDE.

A my současně vřele tento festival doporučujeme českým turistům, kteří hojně okolí Burgasu využívají pro svou letní dovolenou a máme pro vás vyzvu. Neležte jen na pláži, ale dovolenou můžete trávit také kulturou, především hudbou a velkou party, kterou v letoviscích jen tak nezažijete.

Text: Milan Papežík, Dominika Adamcová
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace