Přejít na menu Přejít na obsah

Steven Seagal se předvede na Rock for People 2014!

6. 5. 2014

Redakce Novinky

Filmová hvězda 90.let, kterou zná snad každý, má kromě zapálení pro bojové umění také hudební vlohy, které plně využívá se svou bluesou kapelou. A nám se naskýtá možnost vidět Stevena s kytarou v ruce na letošním Rock for People.

Steven Seagal má za sebou nespočet akčních filmů, které byly ve své době velmi oblíbené a stal se tak jedním z nejznámějších herců. Přestože i dnes ještě pracuje na filmech, tak si našel čas i pro svůj další koníček, kterým je blues. Se svou kapelou, pod názvem Steven Seagal Blues Band, vydal dvě alba. První v roce 2005 Songs form the Crystal Cave a druhé o rok později pod názvem Mojo Priest.

V kimonu tedy Stevena na Rock for People neuvidíme, ale i tak si myslím, že jeho bluesové vystoupení bude pro mnoho lidí lákadlem, přece jenom tady nebývá každým dnem a zvědavost jak mu to bude hrát je určitě velká.

Steven Seagal se narodil v Lansingu v Michiganu. Matka Patricie mu dala do vínku irské kořeny a jeho otec, učitel matematiky, Stephan ruské. Možná právě kombinace těchto genů stojí za jeho otevřeností a zájmem o jiné kultury. S bojovým uměním se poprvé seznámil už jako malý kluk. Když byl s otcem na fotbalovém zápase, měl zde o přestávce vystoupení mistr bojových umění, který zápasil proti mnohonásobné početní převaze. Výkon starého mistra, který si lehce poradil s přesilou, Stevena naprosto uchvátil. 

V šesti letech se spolu s rodinou přestěhoval do Kalifornie, kde se zapsal do školy karate. O několik let později začal navštěvovat i školu aikido. V sedmnácti letech se rozhodl odjet přímo do Japonska a pokračovat ve studiu tohoto bojového umění, v němž postupně dosáhl 7. danu. Jako vůbec první cizinec si otevřel školu aikido v Japonsku.  Po 15 letech se vrací do USA a také zde založil školu, která si rychle získala velké renomé. Jedním z jeho žáků byl vedle mnoha hvězd hereckého nebe také vlivný Michael Ovitz, spoluzakladatel klíčové hollywoodské agentury Creative Artist Agency. Ten jej v druhé polovině 80. let přivádí k filmu.

Po úspěšné prvotině Nico, kterou na sebe Steven Seagal upozornil, následují filmy Těžko ho zabít nebo Muž s cejchem smrti, které si získávají stálý okruh filmových fanoušků. Desítky dalších akčních filmů pak na sebe nenechávají dlouho čekat.

V hektickém životě filmové hvězdy Stevena Seagala však zůstává vedle filozofie aikida ještě jeden pevný bod, k němuž se vrací, aby se opřel o kořeny kultury, z níž vyrostl a která mu dobíjí energii. A tím je blues. Je nejen vlastníkem jedné z nejúplnějších sbírek historických bluesových kytar na světě, ale hlavně vyzrálým interpretem, který dále nese štafetu amerického blues od jednoho pódia k druhému napříč celým světem. Jeho druhé album Mojo Priest bylo v roce 2007 označeno za jeden z nejlepších počinů. A letos si fanoušci (ať již hudební či filmoví) mohou ověřit na vlastní uši a oči, že B.B. King nelže, když říká: “Steve je na tu kytaru fakt dobrej…”

 

 

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace