Přejít na menu Přejít na obsah

Středověké nástroje: Hurdy gurdy, vielle à roue, Drehleier


Nástroj nazývaný v anglicky mluvících zemích hurdy gurdy má v jiných jazycích označení např. vielle à roue (francouzsky „housle s kolečkem“) či Drehleier (německy „otáčivá lyra“). Hurdy je skotský výraz pro anglické „turn“ – otáčet se, gurdy od „gourd vegetable“ – tykev, dýně, neboť části tykví se používaly jako rezonanční deska nástroje. Český název je niněra, to však není příliš přesné, protože niněrou se nazývá pouze jeden typ. Jak je to tedy s tímto nástrojem doopravdy?

Hurdy gurdy jako nástroj existuje zhruba tisíc let a má kořeny ve střední Evropě. Je to nástroj lidový, dnes již historický, ale používá se ještě ve folkové hudbě. První zmínka o hurdy gurdy je vyobrazení nacházející se v kalendáři z knihovny na hradě Křivoklátě v České republice. Toto vyobrazení se datuje na konec 13. století a bylo vyhotoveno v Irsku. V National Museum of Ireland také můžeme nalézt vielle à roue (altový nástroj) vyrobený v roce 1775 v Irsku J. Quiggem Colerainem.

Hurdy gurdy lze zařadit mezi strunné nástroje třecí (či kolové). Zvuk tohoto nástroje je tvořený vibrací strun, které jsou napnuté přes kolečko, jež se otáčí. Princip tvoření zvuku je podobný houslím – jako by se smyčec stále třel o struny.

Hurdy gurdy je jediný akustický nástroj, který je schopen vydávat tři různé zvuky zároveň, a to: melodii, basový tón (drone) a rytmus (perkusní složka). Melodie je tvořena levou rukou na tzv. klapkovém zařízení. Klapky mačkají dvě nejvyšší struny, „chanterelles“. Klasické hurdy gurdy mají dvě plně chromatické oktávy. Basový tón (drone) je tvořen basovými strunami, které vytvářejí kontinuální, stále znějící tón. Ten dává nástroji celkovou barvu tónu podobnou dudám. Rytmus je tvořen pomocí tzv. chien (chien=franc. pes). Jedná se o malý, volně upevněný můstek, který rytmicky chřestí, jestliže je použita „trompete“ struna. Chien se uvádí do pohybu úhozy pravou rukou, zatímco se otáčí.

Klasický nástroj hurdy gurdy má šest strun, které vibrují na kolečku (dvě melodické struny – „chanterelles“, tři basové struny – „drones“ (mouche, petit burdon, gros burdon), jednu perkusní strunu – „trompete“/„chien“) a šest rezonančních strun.

A které známé osobnosti na tento nástroj hrály či pro něj komponovaly? L. Mozart, W. A. Mozart, J. Haydn, A. Vivaldi, F. Chopin, B. Bartók a další.

 

  • Chien – „pes“: Pohyblivý můstek podpírá jednu ze strun a vydává rytmický bzučivý zvuk, který vyjadřuje v hudbě důraz.
  • Handle – klika: Klika se používá k otáčení kolečka. Rychlejší otáčení klikou dostává do celkového zvuku nástroje více zvuku chienu.
  • Wheel&wheel cover – kolečko a kryt kolečka: Kolečko je pokryto smůlou a chová se jako smyčec, který permanentně tře o struny. Kryt chrání kolečko před poškozením.
  • Keybox – klapkové zařízení: Klapka po zmáčknutí sjede dolů k melodické struně („chanter“, „chanterelle“) a zkrátí ji – tvoří se tak různá tónová výška. Klapky jsou uspořádány do dvou řad, jako bílé a černé klávesy klavíru.
  • Drone strings – basové struny: Vydávají kontinuálně stále stejný tón, podobně jako je tomu u dud.
  • Body – tělo nástroje: Slouží jako rezonanční skříň – k zesílení zvuku.
  • Tuning pegs – ladicí kolíky: Používají se k docílení správného napětí strun, a tím naladění nástroje.

Známým hráčem na hurdy gurdy je hudebník Paul Kelly, známý také pod jménem Pôl O'Ceallaigh. S tímto nástrojem, flétnou a soupravou marionet vystupuje nejen v ulicích své irské vlasti, ale také např. Německa:

Na svém sólovém CD Trí agus trí hraje Paul Kelly na hurdy gurdy vyrobené Pierrem Louvetem v roce 1747 v Paříži. Tento známý výrobce hudebních nástrojů bývá nazýván Stradivari hurdy gurdy. Paulův současný nástroj hurdy gurdy, se kterým vystupuje, je starý 120 let.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace