Přejít na menu Přejít na obsah

Sziget festival doplňuje pestrý program

3. 4. 2014

Redakce Novinky

Sziget je často označovaný jako jeden z hudebně nejpestřejších evropských festivalů. Tento trend potvrzují i nové přírůstky do programu, který nabízí hudbu všech žánrů - Deadmau5, Axwell, Bombay Bicycle Club, The Kooks, Crystal Fighters, Anti-Flag. Permanentky na festival, na který se už teď těší statisíce fanoušků z celé Evropy, jsou do 30.dubna za skvělé, zvýhodněné ceny. Na festivalu v centru Budapešti, který se bude konat od 11.- 18. srpna, vystoupí i hvězdy světového formátu, kterými jsou například Queens of the Stone Age, The Prodigy, Placebo, Imagine Dragons a mnoho dalších.

Sziget je známý jako pestrý hudební svět a i letošní ročník festivalu se bude této tradice držet. K již oznámeným jménům organizátoři přidávají nové účinkující, kteří udrží fanoušky v pohybu nejen před pódiem, ale i v době přesunu mezi jednotlivými hudebními pódii, kterých je na tomto festivalu opravdu velké množství.                                                                                                        

Letos bude tzv. den 0, čili 12. srpna výjimečný nejen díky vystoupení Queens of the Stone Age. Organizátoři pro fanoušky připravili i skvělou opening party v podání Deadmau5, kanadského průkopníka elektro-dance a účastníka největších hudebních festivalů, jehož produkce mění vnímání popové hudby současnosti. Nultý den si fanoušci budou moci užít i koncert kapely Anti-Flag, ultra provokativní punk-rockové kapely z amerického Pittsburghu, která je známá nejen svojí rytmickou muzikou, ale zejména pak ostrými texty. Jejich hudební poselství burcuje lidi k akci, nabádá k budování lepších zítřků.

Během pěti hlavních dní vystoupí na Sziget festivalu také Axwell, švédský DJ známý z projektu Swedish House Mafia, The Kooks – indie-popová senzace uplynulých let, kytarovka Bombay Bicycle Club či Wild Beasts, ale i chlapecká kapela Girls in Hawai. Taneční hudbu bude reprezentovat Kiril Dzajkovski feat. TK Wonder & MC Wasp, Mount Kimbie.

Celosvětová taneční ikona, umělec již pětkrát nominovaný na Grammy Award - Axwell měl posledních deset let pramálo času polehávat na vavřínech. Svoji kariéru postupně vybudoval od švédských diskoték až na vrcholy hitparád, kde v současnosti boduje jako hvězda moderní house music. Svým vystoupením poblázní letos i publikum na Szigetu.

Také známá kapela The Kooks zahraje letos na Szigetu svůj charakteristický, stylový britský post-punk, který nám připomene hudbu 60. let. Kapela okolo zpěváka Luka Pritcharda přijede do Budapešti s novým albem, který The Kooks vydají ješte tento rok.

Stejně tak Bombay Bicycle Club na Szigetu představí své nové, inovativní album, považované za nádhernou kolekci skladeb, které z kapely dělají leadra svého oboru. Jejich kytarová hudba je postavená na éterických loopech, které jsou spíše charakteristické pro elektroniku než indie-rock, který kapelu proslavil.

 Crystal Fighters, pocházející z Londýna, májí na svém kontě dvě alba. Ve své tvorbě spojují tolik hudebních žánrů, že v současém vesmíru pravděpodobně neexistuje tak alternativní taneční hudba, jakou si můžete na Szigetu poslechnout v jejich podání.

Díky úspěšné hudební kariéře posledních dvou dekád je makedonec Kiril Dzajkovski nepochybně jedním z nejrespektovanějších a kritiky nejoceňovanějších elektronických umělců Balkánu. Je považovaný za jednoho z prvních producentů, který představil zvuky Balkánu – známé také jako „Balkan Beats“ na moderní taneční scéně. Spolu s Dzjakovskim na Szigetě vystoupí také TK Wonder & MC Wasp.

Vkusná, elegantní, v mírném tempu, v podstatě melancholická, ale povznášející - taková je hudba chlapecké kapely Girls in Hawai. Mladí Belgičani vytvářejí svým indie-pop stylem magickou atmosféru, kterou pocítíte nejen během jejich vystoupení na Szigetu, ale také na jejich aktuálním albu Everest, které do Budapešti přijedou představit.

Mount Kimbie hraje u vzniku nových forem elektronické hudby v současnosti důležitou roli. Jejich vliv sahá až za hranici undergroundové taneční hudby, ze které vzešli. Vypadá to, že dvojice, která spolupracuje s legendárním labelem Warp, to v blízké budoucnosti dotáhne daleko.

Wild Beasts hrají sofistikovanou a elegantní kytarovou hudbu, v které sotva uslyšíte prvky folk rocku. Jejich hudbě sice chybí jakási hudební charakteristika, co ji však dokonale nahrazuje, je krásný hlas zpěváka a kytaristy Haydena Thorpa, který se stal ochrannou známkou kapely. Se svým albem Two Dancers byli nominováni před dvěma lety na Mercury Prize a v srpnu dorazí na Sziget se svým aktuálním synthpopovým albem Present Tense.

Organizátoři festivalu Sziget, který se bude konat na krásném zeleném ostrově v centru Budapešti od 11.-18. srpna, sice oznámili zatím jen čast programu, už teď se však fanoušci nemohou dočkat koncertů hvězd jako Macklemore & Ryan Lewis, Lily Allen, Calvin Harris, Bastile, Skrillex, Queens of the Stone Age, Placebo, The Prodigy a dalších.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace