Přejít na menu Přejít na obsah

Tarja mluvila v Olomouci víc česky než anglicky a předvedla dechberoucí hudební zážitek


Metalová královna Tarja Turunen opět strávila v České republice nějaký čas, aby potěšila své fanoušky v rámci koncertního turné Christmas Together 2021. Vystoupila ve Zlíně, Praze, Olomouci a Ostravě, a tým Hudební scény jí byl v patách nejen na koncertě v hanácké metropoli, ale i na její tiskové konferenci a autogramiádě. Jako vždy rozdávala úsměvy na všechny strany a potvrdila svoji pověst jedné z nějpřívětivějších celebrit světového showbusinessu.

15. prosince proběhla malá tisková konference a setkání s novináři v olomoucké Galerii Šantovka, na které jsme nemohli chybět. Tarja osobně do pohyblivého betlému Rudolfa Jana nově umístila figurky legendárního miláčka českého publika Karla Gotta a olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana. Pokochala se také svou vlastní figurkou, která byla do betlému umístěna již dříve. Poté od 14:00 hodin následovalo setkání s fanoušky a autogramiáda, kterou uspořádalo vedení Šantovky již potřetí. Letos však oproti dřívějším letům kvůli pandemii nedošlo na focení s fanoušky. Tarja vše brala velice zodpovědně a celou dobu její ústa kryla černá rouška. V roce 2017 a 2018 charizmatická finská zpěvačka splnila přání spoustě fanoušků společnými fotografiemi, na kterých ochotně pózovala dle přání jejích příznivců. Letos se však museli fanoušci spokojit jen s podpisem a krátkým "pokecem" s jejich oblíbenou ikonou.

Protože má Tarja dobré srdce, požádali jsme ji také o krátkou videozdravici a podporu Spolku Trend vozíčkářů Olomouc, který chystal již 3. ročník Vánočního benefičního koncertu. Promítal ho kvůli opatřením proti šíření koronaviru na velké LED obrazovce na olomouckém Horním náměstí a Tarjina zdravice se tak stala součástí celého programu. Není zvykem, že by české dobročinné organizace podporovaly světové hvězdy. Trendu se to však s naší pomocí povedlo a držíme jim palce v jejich další přínosné práci pro handicapované spoluobčany.

V pátek 17. prosince jsme vyrazili na koncert do krásného prostředí kostela Panny Marie Sněžné a již dopředu jsme věděli, že půjde o nevšední zážitek. Vždyť v roce 2015 zde Tarja suverénně vyprodala tři koncerty za sebou, z nichž dva musela kvůli enormnímu zájmu přidat. Samozřejmě se dalo očekávat, že v kostele bude týden před Vánoci zima. Ale ta nám nikterak nevadila. Ani jsme ji vlastně nepociťovali. Kostel byl totiž zdánlivě "vytopen" fanoušky, při jejichž náporu přímo praskal ve švech.

Krátce po osmé hodině večerní začala show instrumentálkou Pie Jesu, po které se za bouřlivého potlesku publika na jevišti objevila sama "královna" v tónech písně Sydämeeni Joulun Teen. Následovalo několik tradičních známých vánočních písní a koled z celého světa, a Tarja neopomenula ani notoricky známé písně ze své domoviny - Finska. Zazněly tak písně jako What Child Is This?, O Come, O Come, Emmanuel, Little Drummer Boy v instrumentálním podání, Ave Maria v několika verzích včetně té finské, instrumentální Amazing Grace, Have Yourself A Merry Little Christmas nebo Silent Night. Koncert začínal ve velice poklidném stylu, aby ke konci gradoval a Tarja ze svého rozmanitého hlasového fondu vydolovala absolutní maximum. Dostalo se jí toho nejcennějšího ocenění diváků - několika potlesků vestoje, a snad není osoby, která by z jejího koncertu odcházela zklamaná.

Během koncertu metalová královna promluvila několikrát v českém jazyce. A nebyly to jen strohé pozdravy nebo krátké fráze. Tarja opravdu mluvila ve větách a češtinu používala snad víc než angličtinu. Publikum bylo z její komunikace naprosto nadšené. Však proč by také ne? Tarju k České republice pojí řada letitých vzpomínek a právě Olomouc je jejím oblíbeným místem, kam se ráda vrací.

Uplynulo jen pár dní po Tarjině odjezdu, a zpěvačka své české fanoušky potěšila další skvělou zprávou. Příští rok se u nás v předvánočním období opět zastaví, a to hned na pěti zastávkách v rámci zbrusu nového turné Christmas Peace.

Christmas Peace Tour 2022 v ČR:
13. 12. 2022 Zlín - Kongresové centrum
14. 12. 2022 Ostrava - Multifunkční aula Gong
15. 12. 2022 Plzeň - Synagoga
17. 12. 2022 Olomouc - Kostel Panny Marie Sněžné
18. 12. 2022 Praha - Kongresové centrum

Text: Milan Papežík, Tomáš Fojtík
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace