Přejít na menu Přejít na obsah

Team StarKid aneb Když muzikál přeroste do megalomanských rozměrů


Výborné texty, chytlavé melodie a skvělé herecké výkony – trojkombinace, kterou hravě zvládá americký divadelní spolek Team StarKid, založený roku 2009 studenty Michiganské univerzity hudby, divadla a tance. Skupina má na svém kontu devět muzikálových her, jeden hudební seriál, jedno dramatické čtení a na YouTube, Facebooku i Twitteru tisíce oddaných fanoušků. Patříte mezi ně i vy? Patříte mezi ně i vy?

Na počátku stál Harry Potter

Prvním muzikálem, který StarKid publikovali na serveru YouTube, byl jejich A Very Potter Musical (AVPM). Hudba a texty od Darrena Chrisse a A. J. Holmese spolu s příběhem talentovaných autorů Matta Longa, Nicka Longa a Briana Holdena okamžitě našly své obdivovatele.

Nápaditá parodie na Harryho Pottera se odehrává ve druhém ročníku školy čar a kouzel v Bradavicích. Poté, co Darren Chriss v roli obrýleného čaroděje odstartuje představení písní Goin' Back to Hogwarts, je divák vtažen do příběhu plného působivých melodií a překvapení. Není divu – vždyť Draco Malfoy (kterého mimochodem hraje dívka) miluje Hermionu Grangerovou, Ron Wesley má vždy po ruce nějakou sladkost a hlavní hrdina je tak trochu salámista, který ze všeho nejraději brnká na svou kytaru.

AVPM představuje divákům (krom již zmíněného Darrena Chrisse, pozdější hvězdy seriálu Glee) herce jako je Joey Richter (Ron), Bonnie Grueson (Hermiona), Lauren Lopez (Malfoy) či Joe Walker (Voldemort). To, že jedná o skutečně pozoruhodnou partu, dokazuje fakt, že během pouhých dvou let měla videa Starkid Teamu uveřejněná na YouTube přes 90 milionů zhlédnutí a upoutala zájem takových médií, jakými jsou například National Public Radio, New York Magazine či týdenník Entertainment Weekly. Ten označil jejich první muzikál za jedno z deseti nejlepších videí roku 2009.

Malá nevinná lež

Ačkoli se za „první“ dílo StarKid Productions považuje A Very Potter Musical, není to tak docela pravda. Dva roky před AVPM (2007) totiž vznikl jiný projekt s názvem Little White Lie („Malá nevinná lež“), na němž se podíleli mnozí z již zmiňovaných autorů. Jedná se o hudební seriál plný známých tváří, jež se později objevily i v muzikálech. Přestože byla natočena jen jedna řada LWL a konec zůstal otevřený, určitě se vyplatí zhlédnout pár dílů.

Hlavními hrdiny Little White Lie jsou sourozenci Sami a Duder Reesovi, kteří se snaží prorazit se svou kapelou Reeses Pieces. Sláva však ne a ne přijít - alespoň do doby, než se hlavní hrdinové náhodou dostanou k hudbě spolužáka, který upadl do kómatu. Dvojice si jeho písně „vypůjčí“ a světe div se, najednou přichází vytoužený úspěch… za cenu malé nevinné lži.

Něco pro dospělé

Po úspěchu AVPM se StarKid rozhodli vzít to i z druhé strany a vytvořili muzikál Me and My Dick (2010). Jeho hlavním hrdinou je Joey Richter, americký teenager, který se snaží přijít o panictví. Jde to ale těžko, zvlášť když vezmeme v potaz, že má neovladatelného „Dicka“ – ústřední postavou muzikálu je totiž kromě Joeyho i jeho penis (Joe Walker), který občas nedělá přesně to, co by se od něj očekávalo. V muzikálu se můžete těšit na „staré známé“ z AVPM, ale i na nové tváře. Stejně jako „Very Potter“ je pak i Me and My Dick plný skvělých písní a originálního humoru.

A co dál…?

Své fanoušky si získala i další díla americké skupiny, ať už šlo o A Very Potter Sequel (druhý díl Potterovského AVPM z roku 2010), vesmírný příběh z názvem Starship (2011) či Holy Musical B@man (2012), který se jen hemží známými superhrdiny. Vznikl též A Very Potter Senior Year (2012) a Twisted (2013) – další parodie, která se tentokrát inspirovala příběhem Aladina z dílny Walta Disneyho.

Ani letos se StarKid nenechají zahanbit: V rámci letní sezóny 2014 vytvořili rovnou tři velké projekty. Prvním z nich je Starship: Requiem, čtené pokračování muzikálu Starship. Další novinka The Trail To Oregon! získala svůj název podle stejnojmenné počítačové hry. Jako poslední pak přichází Ani, přičemž nejde o nic menšího, než o parodované Hvězdné války. Na zmiňované lahůdky si však budete muset ještě chvíli počkat – v současné době jsou totiž k vidění pouze „živě“ v Chicagu.

StarKid není jen jakousi neznámou skupinou, ale rychle se šířícím fenoménem, který se za více jak pět let svého působení značně rozrostl. YouTube se hemží jejich písněmi, na oficiálních stránkách lze zakoupit CD s vybraným soundtrackem, ale též trička, čepice, sluneční brýle či boty s logem skupiny nebo oblíbeným sloganem. Fotky ze zákulisí jsou k vidění na Facebooku, kde můžete umělce potěšit svým „palcem“ – přidáte se tak k více jak 209 000 fanoušků, které skupina „nasbírala“ od roku 2009. Což je, použijeme-li slovník StarKid Teamu, „totally awesome“.

 

StarKid na internetu:

http://www.teamstarkid.com

http://www.youtube.com/user/StarKidPotter

https://www.facebook.com/StarKidPotter

http://www.twitter.com/TeamStarKid

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace