Přejít na menu Přejít na obsah

The Legends Rockfest posedmé: horko v povětří i na pódiu

24. 7. 2018

Redakce Novinky

V pátek a v sobotu 20.-21. 7. se v areálu Autokempu U Věže konal již sedmý ročník The Legends Rockfestu. Festival zve na své pódium především prověřená jména české rockové a metalové scény, ale dává šanci i zajímavým mladým kapelám, o kterých lze usuzovat, že půjdou v příštích letech nahoru. Kromě stálic jako Arakain, Limetal či Visací zámek nás nejvíc zaujali Gate Crasher hrající na trochu vážnější notu.

V pátek se již před druhou hodinou odpolední utvořil u vstupu hlouček těch nejnatěšenějších. Zajistit si místo v první stovce příchozích totiž navíc znamenalo získat vak na záda s potiskem The Legends Rockfestu. Fronty se naštěstí netvořily a fanoušci postupně přicházeli v průběhu celého odpoledne a podvečera. Návštěvnost podporovalo skvělé počasí, které vydrželo po oba dny.

Moderování se letos poprvé ujal Olda Tamáš, který si hned od začátku získal přítomné. Program samotný odstartovaly od čtyř hodin kapely F.A.KING a Ahard (včetně závěrečného coveru Helloween I Want Out), při jejichž koncertech se areál začal slušně plnit. V podvečerním čase vtrhl na pódium Limetal s obměněným koncertním programem, ve kterém ale samozřejmě nesměly chybět písně, které mají u fanoušků největší oblibu - Rock'N'Roll démon se vzpomínkou na Standu Hranického, Mayday, S větrem v zádech a samozřejmě závěrečná Stará garda s hostujícím dudákem Lukášem Dlouhým. Při té zpěvák Fany Michalík zmínil i bubenici Veroniku Mrázovou, která se ke kapele přidala až jako poslední člen, ale od začátku je velmi výrazná.

Koncert Visacího zámku začal sice s mírným zpožděním, ale legendární "Visáči" to svým příznivcům vynahradili a "Vlastu" i jiné hity si pobrukovalo celé hlediště i zákulisí. Nesmírně očekávaní byli Dymytry, a proto jim byl vyhrazen večerní čas. Setlist sestavili především z písní posledních šesti sedmi let, kdy se těší přízni širší veřejnosti, ale došlo i na novinky Pot a krev, S nadějí, a také zazněla speciální verze písně Žít svůj sen, kdy s Protheem zpívá v duetu překvapivě kapelník a kytarista Dymo. Samotný závěr pátečního programu patřil Alkeholu. Byla sice již pokročilá hodina, ale fanouškům pod pódiem to vůbec nevadilo...tancovalo se, zpívalo se, řádilo se i v jednu v noci a návštěvníci vůbec nevypadali, že by jim docházela energie. Alkehol je kapela, která se nebere moc vážně, přeje si, aby se lidi hlavně dobře bavili, a to jim v Hořicích naprosto vyšlo. Vskutku správný výběr muziky pro tento pozdní čas.

V sobotu se začínalo už v jedenáct, a to rovnou pěkně zostra. Když se kapela pojmenuje Nukleární hovada, asi si nebudeme představovat nějaké klášterní schovanky. Jejich příznivci je však dobře znají a vědí, co můžou očekávat. Nejdřív byla v textech řeč jen o tom, jak mají všechno na háku, pak však povedená partička nasadila i těžší slovní kalibr. Jejich fanouškům pod pódiem to však v nejmenším nevadilo a i v tento dopolední čas řádili, co to dalo. Velmi příjemně překvapili mladíci Razz, jejich vystoupení bylo vyzrálé a věříme, že o nich ještě uslyšíme.

Odpoledne už se areál výrazně zaplnil s nástupem kapel, které vždy přitáhnou početné publikum. Komunál se právě ve východních Čechách těší největší přízni publika, a i v Hořicích to bylo znát. Po třetí hodině je na pódiu vystřídal Arakain, druhá letošní kapela se šestatřicetiletou historií (tou první byl Visací zámek). V jejich podání jsme slyšeli i některé méně hrané pecky a z pódia zazněla důležitá informace, že se Arakain chystá na podzim opět na turné, tentokrát k dvacátému výročí vydání desky Apage Satanas. Po poctivém metalu mělo následovat zase trochu legrace, a tak se pozdě odpoledne na pódiu objevil Trautenberk. Tahle krojovaná banda z Klatov jde v posledních letech po stránce popularity nahoru, a výsledkem je i jejich první pozvání na The Legends Rockfest. Svůj "tanzmetal" mixují rovným dílem s humorem, a tato sázka jim v Hořicích vyšla.

Doga s sebou klasicky přivezla plné auto rekvizit podporujících její show, a tak jsme si nejen pod pódiem, ale i vzadu v zákulisí dokázali živě představit, co znamená "Poletuju" - umělý sníh vypadá zvlášť efektně na dlouhých tmavých vlasech fanynek. Nechyběla ani "hymna" všech koncertů, festivalů, prostě akcí, kde se schází kamarádi - Popojedem. Protože právě tam nejlépe poznáte, jaké je "jet od soumraku do úsvitu".

Traktor, vítěz loňské soutěže o nejoblíbenější kapelu, přivítal zcela zaplněný areál hned poté a nabídl svým příznivcům program, v němž opět nechyběly nejoblíbenější písně jako Bludičky či několik let starý, ale stále aktuální lament Defenestrace. Dobře naladěný frontman Martin Kapek oznámil také, že již brzy se Traktor trochu stáhne z koncertních pódií, aby mohli natočit novou desku, jejíž název už je známý - Šachovnice, podle toho, že v životě se také střídá černá a bílá. Srovnatelně velký kotel pak čekal na kapelu Harlej, která hned zkraje nasadila největší hity jako Přirození, Proměna, Strážní andělé a také píseň s předlouhým názvem Balada o tom, jak si chlapec pod vlivem měkké drogy našel děvče s nízkým IQ.

Kolem půl dvanácté se areálem rozezněly opět trochu tvrdší a mollovější tóny. Na pódium nastoupili Gate Crasher. Moderní zvuk, řezavé kytary, čeština překvapivě dobře sedící k hudbě a možná lehká inspirace grungem. Jednoznačně největší překvapení tohoto festivalu. Jejich muzika možná není pro ty, kdo se chtějí jen vyskákat s pivem v ruce, ale ten, kdo v hudbě hledá trochu víc, bude nadšený. Takových nadšených se i v noční hodinu sešlo pod pódiem relativně dost a na otázku zpěváka, jestli mají ještě energii, nebylo snad ani třeba odpovídat.

Součástí festivalu byl i doprovodný program v podobě soutěží pro děti i soutěže o nejoriginálnější fans a především o nejlepší kapelu. Proslulé Hořické trubičky se v horku trochu roztékaly, ale nakonec se všechno zdárně zvládlo. V soutěži kapel obhájila loňské vítězství skupina Traktor, která si hned na pódiu také převzala cenu - sošku v podobě zmenšeniny "paroháče", který zdobí areál vlevo od pódia a je symbolem festivalu. Na druhém místě skončili trojnásobní vítězové z minulých let Dymytry a třetí místo obsadil Komunál.

Tak jako diváci chodili během celého festivalu zapíchnout špendlík na vyvěšenou mapu Česka, aby bylo znát, odkud do Hořic přijeli, tak i The Legends Rockfest již před pár lety pomyslně zapíchl svůj špendlík do rozpisu českých letních festivalů. Již nyní zveřejnilo vedení festivalu důležitou informaci pro příští rok na téma místa konání, o kterém se mezi fanoušky přemítalo již déle: The Legends Rockfest se bude konat opět v areálu Autokempu U Věže, ale kvůli stále se zvyšující návštěvnosti tentokrát v celém areálu bez omezení.

Foto (vše): Honza Švanda, rocksound.cz

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace