Přejít na menu Přejít na obsah

Tyrian - sci-fi hudba přímo z vesmírné lodi


Dětství strávené na palubě kosmické lodi bylo jistě snem leckterého malého kluka, možná i dívky. Na výpravná epická dobrodružství jako Mass Effect tenkrát nebylo ani pomyšlení, v televizi válel Star Trek a kapitán Picard, a na počítačích se nabízela jedna velice zajímavá alternativa s kosmickou lodí v hlavní roli – Tyrian. Psal se rok 1995.

Scrollovací, často označovaná jako arkádová, hra Tyrian vzešla z dílny velice dobře známého vyvojářského týmu Epic Games, který se během let proslavil především díky herní sérii Unreal a Gears of War. Kromě těchto akčních stříleček ale vytvořila společnost i několik dalších her, z nich nejvíce vyčnívá asi právě Tyrian. Jak už bylo řečeno, jde prakticky o vesmírnou loď, kterou si díky finančním zdrojům vylepšujete, létáte po planetách a nadšeně střílíte po všem, co se zrovna pohne. Výborné tempo, výborná hra. Ale pro takto energickou hru je ještě nezbytně nutná jedna esence. Hudba.

O hudební doprovod se postaral muž známý mnohdy jako Siren, vlastním jménem Alexander Brandon. Tento americký hudebník má na svědomí bezpočet soundtracků, především pak právě pro Epic Games, pro které dodal zvuk Unreal Tournament, Deus Ex nebo hopsačce se zeleným zajícem Jazz Jackrabbit 2. Teď ale zpátky k Tyrianu. Pro kosmické dobrodružství se rozhodně nehodí epická hudba tvořená orchestrem a to ani její verze převedená do poutavých chiptune nebo MIDI verzí. Na místo toho nabízí Siren často velice temnou sci-fi hudbu, která by při troše snahy neztratila ani ve Vetřelci nebo dnešním Mass Effectu.

Při pozorném poslechu můžete narazit právě na hudební motivy, které často Mass Effect velice připomínají. Uslyšíte i další různorodé nápady, které vám možná připomenou jinou vaši oblíbenou kapelu nebo skladbu. Hned první půlminutka jedné z úvodních skladeb Asteroid Dance se snaží hráče a posluchače nalákat svojí výpravností. Dýchá z ní napětí a při troše snahy by snad mohla být i intrem pro nějaký sci-fi seriál. Camanis, na jehož pozadí najdete ledovou planetu, přesně vystihuje zimní motiv. Temnou plíživou hudbu nabízí třeba skladba s příznačným názvem Halloween Ramble a výbornou akci pak velice populární Savara.

Originální soundtrack nicméně po létech doplnil několika novými skladbami Andras Molnar pro upravenou verzi z roku 2000 postavenou na Loudness Sound System, přičemž tato verze vyšla na samostatném CD obsahujícím pětadvacet skladeb z celé hry. Sám Alexander Brandon nakonec v roce 2010 uvolnil celý soundtrack, který lze najít a stáhnout přímo na autorově Bandcampu. Před samotným závěrem je potřeba zmínit ještě jeden malý recesistický kousek soundtracku nazvaný prostě Beer. Co si pod tím představit? Bavorskou hudbu tradičně doprovázející Octoberfest, tentokrát ovšem v trošku jiném provedení.

Pro některé bude Tyrian jen jednou z mnoha her, ale kombinace grafiky, hratelnosti a soundtracku z něj dělá nesmrtelnou legendu, jejíž líbivé tóny nepřestávají být zajímavé ani po dvaceti letech od jejího vzniku.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace