Přejít na menu Přejít na obsah

Voxel a Michal Horák potěšili před Vánoci své olomoucké fanoušky, časovanou bombu odpálili Trocha Klidu


V pátek 15. prosince jsme si nemohli nechat ujít exkluzivní trojkoncert, který se konal v olomouckém S-Klubu. Jednalo se o hudebníky, které spojuje nejen kolegialita, ale také láska k hanácké metropoli. Těmi není nikdo jiný než zpěváci Michal Horák, Vašek Lebeda alias Voxel a kapela Trocha Klidu. 

Celý večer odstartoval zpěvák a písničkář Vašek Lebeda alias Voxel a s grácií nám naservíroval jeho největší pecky jako Trip, Nádech, Hitmaker nebo V jedné zemi, kterou složil proto, aby si ji mohl zpívat se synem. A celý jeho koncertní set zakončil jeho megahitem V naší ulici. Tentokrát však nedošlo na cimbál a "husličky" (jak Vašek rád říká) jako při rozsvěcování vánočního stromku na Horním náměstí, ale i tak byl koncert povedený už z jednoho prostého důvodu. Vašek musel zrušit předešlé dva koncerty kvůli nemoci. Do Olomouce se však dostavil, protože se jeho koronavirový test v den koncertu umravnil a kázal negativitu. A Vašek i když se necítil nejlépe, dal do svého vystoupení celé jeho hudební srdce. 

Poté na pódium nastoupila hlavní hvězda večera, Michal Horák, o jehož turné se celou dobu jednalo. Voxel a kapela Trocha Klidu byli Michalovými hosty a to se projevilo i na začátku jeho koncertního setu, kdy se hosté střídali o sto šest a zpívali společné písně. Michalova hudba je uvědomělá a velice příjemná. Sami nevíme, kam jeho hudební styl zařadit, ale to je možná dobře. Bez zbytečného škatulkování má umělec daleko větší potenciál své publikum překvapit něčím novým. Publikum si vychutnalo písně jako Je to tak, Plány jdou, Říkej lidem, co máš rád, že je máš rád, Není to divný, Rande, V 7:25, nebo Hej teto! a hukot publika si vysloužil během svého duetu s tento den nepřítomným Pavlem Čadkem Prsa. Hravá píseň davy doslova vyprovokovala k paření jako na některém ze světových festivalů. Zajímavý je Michalův zastřený a speciálně zabarvený hlas, který by se hodil spíše do hlubších písní, ale Michal je právě sympatický tím, že dělá, co ho baví. Jeho písně působí jako pomyslná dětská show obohacená nějakou přidanou hodnotou pro dospělé, písně připomínají rozpočítadla, prvky hodin hudební výchovy, ale toto je právě ten skvělý Michalův tah. Zaplnil pomyslnou díru na trhu. K tomu všemu je to fantastický hudebník a to samé platí i pro jeho kapelu. Příjemná relaxace pro uvolněný předvánoční večer. 

I když z názvu kapely Trocha Klidu vyznívá, že by publikum mělo zůstat poklidné, s muzikou této partičky je to právě naopak. A to i s publikem, které si užívalo jejich pecky plnými doušky a pařilo jako syslů zbavené. Kapela Trocha Klidu totiž odpálila zbraně nejtěžšího kalibru a jejich show byla zcela strhující. Slyšeli jsme songy jako Tak ahoj, Hromady, během které došlo i na pověstný moshing jako na velkých metalových festivalech (když jednotliví fanoušci do sebe nekontrolovaně naráží pozn. redakce), Čumím tam, Fabie pistácie nebo Varuju. Tuto skvělou "nadupanost", energii a hudební styl bychom přirovnal třeba k legendárním Linkin Park, jen s drobností, že jsou písně v českém podání. Věděli jsme, že kapela je Objevem radia Haná a toto ocenění je zkrátka zárukou kvality, ale tak dokonalou show jsme zdaleka nečekali. Lze tedy předpokládat, a moc to klukům zároveň přejeme,  že se v časovém horizontu pár let objeví na větších akcích a jejich jméno jen poroste. A náš magazín Hudební scéna je kdykoliv připraven klukům s kariérou pomoci. 

Text: Milan Papežík
Foto: Milan Papežík

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace