Přejít na menu Přejít na obsah

Vysočina Fest 2014 je za námi, jaký byl poslední den?


Sobota byla závěrečným festivalovým dnem a den byl vskutku vydařený. Na rozdíl od pátku počasí přálo a poslední den multižánrového festivalování si přišlo užít tak velké množství lidí, že areál téměř praskal ve švech a rozhodně bylo na co se dívat. Na programu sobotního dne byla samá esa a na rozdíl od předchozích dnů není možné posoudit, kdo z interpretů a kapel by si zasloužil titul nejlepší show dne, protože téměř všechny kapely byly skvělé a podaly neméně úžasné výkony.

V pozdním odpoledni jako první na hlavní pódium vlítli funk-rapoví J.A.R. a i když bylo celkem brzy a jihlavský amfiteátr ještě nebyl zcela zaplněný, tito vyznavači akademického rapu předvedli skvělou show, během které zpěvák Dan Bárta názorně předvedl, co to znamená zpívat celým tělem a Oto Klempíř se opět stylizoval do role podivínského pseudointelektuála. Kapela J.A.R. je složená z profesionálních muzikantů, všichni členové mají své vlastní projekty a během jejich sobotního vystoupení na nich bylo jasně vidět, že hudbu J.A.R. dělají z čisté radosti.

Jedinými zahraničními hosty byli veteráni ze slovenské kapely Tublatanka, kteří sice sklidili obrovský aplaus a nadšení od návštěvníků starší generace, ale pro mladší ročníky to byl spíše hudební exkurz do dob za režimu dávno minulého. Mezi tím se na vedlejším pódiu představila alternativní formace Voilá!, která do Jihlavy přivezla akordeonový šanson a půvabnou zpěvačku. Po nich se žezla chopil YO YO Band a následovala výborná podívaná plná reggae jazzových hitů, které s nimi od srdce zpívalo téměř celé publikum. Tesařík písně vtipně prokládal krátkými příběhy a neopomněl pietně připomenout i svého zesnulého bratra.

Po českém reggae následoval David Koller se svou kapelou, který byl na loňském ročníku hlavní hvězdou a letos své kvality opět potvrdil. Zahrál a zazpíval nejen své autorské songy, ale zazněly i písně od Lucie. Zajímavým pokusem byly momenty, kdy Koller pro publikum připravil karaoke verze některých svých písní, kdy kapela hrála, a publikum si text odzpívalo samo. Koller na pódiu předvedl skvělý výkon nejen hudební, ale celkem toho i hodně naběhal, jelikož některé písně hrál na bicí a zbytek na kytaru, takže neustále pobíhal po celém pódiu.

Samotný závěr patřil excentrickým MIG 21 a zejména Jiřímu Macháčkovi, který, když hrál sólo na nafukovací kytaru, působil dojmem, jako kdyby těsně před vystoupením vykouřil nějakou tu zelenou substanci. Během vystoupení frontman Macháček seběhl do předních řad a sympaticky si s lidmi plácl rukou. Na závěrečné vystoupení se přišlo podívat opravdu veliké množství lidí a konec druhého ročníku jihlavského festivalu byl tak opravdu velkolepý.

Jelikož se celý sobotní den nesl ve znamení skvělých hudebníků a dobře odvedených show, opravdu není možné posoudit, který z výkonů zasluhuje pomyslné prvenství, ale bezesporu lze tvrdit, že poslední festivalový den byl absolutně nejlepší a to i s ohledem  ke skutečnosti, že předešlé dny byly taktéž jedinečným kulturním a společenským zážitkem.

Nezbývá než konstatovat, že organizátoři opět odvedli kus dobré práce a můžeme jen doufat, že Vysočina Fest se v budoucnu stane jihlavskou každoroční kulturní tradicí.

Fotoreport na Facebooku

Autor: Bohdan Vysloužil

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

A co kapela Bengál? ... :)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace