Přejít na menu Přejít na obsah

Wacky Wheels: zvířátka na motokárách se vrací


Wacky Wheels – zvířátka na motokárách. Když mi bylo nějakých pět let, jinak jsem tuhle překrásnou arkádovou hru neuměl nazvat. Hra z roku 1994 je sice do dnes považována za jakýsi klon konzolového Super Mario Kart, ale na kráse a zábavnosti jí to ani zdaleka neubírá. Ba co víc, hru v novém kabátku právě dodělávají nadšenci z Cascadia Games a dle traileru je jasně vidět, respektive slyšet, že se dočkáme i původního soundtracku.

Pravdou sice je, že z traileru se linou úplně jinak znějící tóny než překrásné midi skladby z roku 1994, ale pořád se jedná o tytéž hravé skladby z pera amerického hudebního skladatele Marka Klema. Ten je známý nejen jako autor soundtracku k Wacky Wheels, ale také jako člověk, který se podílel na nemalém množství dalších her, z nich nejvíc mezi ostatními ční především soundtrack z legendárního Doomu od id Software nebo neméně legendárního Quake III. Je docela zajímavé porovnávat Klemovu tvorbu mezi jednotlivými soundtracky.

V případě Doomu a Quaku se jedná o akční hry plné násilí a často velice ponuré atmosféry a podobně je na tom i jejich soundtrack. Napínavé, často temné a svižné elektro tóny jsou v případě Wacky Wheels zcela nahrazeny často velice hranou hudbou. V některých skladbách jako třeba Flight můžeme nicméně dobře vidět autorův rukopis a při samotném poslechu bez sledování bychom mohli dost dobře alespoň v určitých fázích předpokládat právě zmiňovaný Doom nebo Quake. Rozhodně ne roztomilá zvířátka metající po sobě ježky. Jiné momenty v soundtracku pak pro změnu připomínají právě konzolový vzor této možná netradiční arkádové záležitosti. Především Game Over zní jako vystřižený z mariovského světa.

Změna oproti původnímu zvuku, který můžeme slyšet v soundtracku nahraném na Soundblaster 16 je v nové verzi sice znatelná, ale třeba nás autoři z Cascadie překvapí a součástí remaku bude možnost přepnout na tento starý nezaměnitelný zvuk. V každém případě je vždycky příjemné zavzpomínat na podobné hry a nezbývá než doufat, že i po hudební stránce bude remake věrný předloze. Jelikož na něm pracují i někteří z původních autorů, mohli bychom se třeba dočkat i rozšířeného soundtracku, na kterém se bude podílet sám Mark Klem. Můžeme jen doufat.

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace