Přejít na menu Přejít na obsah

Zemřel Armar Gopal Bose, muž který určil vývoj zvukové techniky

16. 7. 2013

Redakce Novinky

Armar Gopal Bose byl průkopníkem moderní akustiky. Svůj život doslova věnoval hledání perfektního zvuku. Bose dokázal dostat "velký" zvuk do miniaturních soustav. V roce 1964 založil malou firmu se jménem Bose Corporation. Tato firma dnes čítá okolo 9 300 zaměstnanců a dodává zvukovou techniku do celého světa. Díky svým vynálezům se Bose dostal do US National Inventors Hall of Fame (Síň slávy Amerických vynálezců), kde po jeho boku leží taková jména jako Thomas Edison, Graham Bell nebo bratři Wrightové.

Bose byl veliký fanoušek koncertů a živé hudby, když si ale jako mladík koupil relativně drahou aparaturu na přehrávání jeho oblíbených skladeb, zjistil, že zvuk se ani zdánlivě nedá srovnávat s kvalitou hudebního prožitku z žívého představení a to i přes fakt, že součástky jeho přehrávače byli tehda považovány za velmi kvalitní. Došel tedy k názoru, že ke kvalitnímu zvuku není potřeba jen dobrá technologie, ale také něco víc. Toto přesvědčení následně do veliké míry ovlivnilo celý průmysl.

Armar se totiž začal zajímat o studium akustiky a psychoakustiky. Psychoakustika je obor který se zaměřuje na vnímání zvuku posluchači a  způsoby, jak zvukové signály mozek zpracovává. Akustika je pak obor, který se zabývá obecným chováním zvuku a zvukových vln. Bose zjistil, že 89% zvuku, které při koncertech posluchači vnímají, nepochází přímo ze zdroje, nýbrž se reprodukuje při odrazu od stěn, či jiných překážek. Pouze zbylých 11% zvuků pochází přímo ze zdroje. Toto je také důvod proč například model 901 od Bose obsahuje pouze jeden reproduktor, který míří přímo na posluchače a zbylé repro míří pod úhly do stran. Podobné sestavy poloh se dnes běžně využívají.

Amar G. Bose zemřel v pátek 12.7. 2013 doma ve Waylandu.

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace