Přejít na menu Přejít na obsah

Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem


Smutnou informaci nejprve oznámili na svém Facebooku zástupci pražského Metronome Festivalu. "Je nám to strašně líto, ale bohužel musíme potvrdit informaci, že odešel Ivan Kral. Upřímnou soustrast rodině i blízkým přátelům," uvedli. 

Král spolu s rodinou emigroval z tehdejšího Československa ve svých osmnácti letech v roce 1966. V New Yorku se mu podařilo navázat kontakt s rodícími se hvězdami. Nejvíc proslul jako baskytarista punkové písničkářky Patti Smith. Je mimo jiné autorem její písně Dancing Barefoot, kterou magazín Rolling Stone zařadil mezi 500 nejlepších skladeb všech dob. 

Spolupracoval ale i s dalšími věhlasnými jmény - nechyběli mezi nimi Iggy PopDavid BowieBlondie nebo John Cale. V deavdesátých letech se začal pravidelně vracet do Česka a produkoval zásadní desky tehdejší doby. Je podepsán pod nahrávkami skupin LucieMňága a Žďorp nebo Garage. 

Počínaje debutem Nostalgie z roku 1995 vydával také své sólové desky. Tvořil autorský tandem se svou manželkou Cindy, která mu psala texty. Poslední album Colours vyšlo v roce 2018, Král však na letošní rok připravoval další nahrávku. 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace