Přejít na menu Přejít na obsah

Arakain a Dymytry uzavírali v Bezně turné: Ohlédnutí za společným koncertním projektem

21. 12. 2016

Pearl Novinky

To, co začalo 7. 3. 2014 v Polné, se – přinejmenším na delší dobu – uzavřelo 17. 2. 2016 v Bezně. Společný projekt kapel Arakain a Dymytry zahrnul dvě turné v letech 2014 a 2016, a také live DVD z toho prvního. Obě kapely vyjedou na jaře zase na samostatná turné – Arakain pořádá XXXV Double Tour k 35. výročí kapely (dva koncerty ve dvou dnech po sobě, jeden koncert unplugged a druhý s thrashovým setlistem z prvních dvou desek), Dymytry vyhlásili "Krby kamna Turyna Tour 2017".

„Plníme sny, je syn s otcem ve zbroji...“

Nápad na společné turné dvou pokrevně spřízněných kapel se zrodil v hlavách otce a syna Urbanových – Jiří Urban st. je dlouholetým kytaristou Arakainu a jediným zakládajícím členem působícím v současné sestavě, jeho syn Jiří Urban ml. stojí za vznikem psy-coreových Dymytry. Ti šli v posledních letech výrazně nahoru, co se hudební úrovně i velikosti fanouškovské základny týče, a tak netrvalo dlouho a začalo se připravovat společné turné dvou formací, kde ani jedna nebude v roli předkapely, ale budou mít vyrovnané pozice.

Tak to také bylo od začátku bráno. Fanoušků jedné či druhé kapely se na koncertech objevoval přibližně stejný počet, mnozí si právě díky tomuto turné našli cestu i ke druhé z kapel, kterou třeba do té doby tolik neposlouchali, její tvorbu neznali. A právě pro fanoušky měli Arakain a Dymytry přichystáno jedno překvapení: fans si mohli hlasováním na internetu sami zvolit, jaké písničky nakonec uslyší, které skladby se dostanou do setlistu.

Foto: Martin Paldus


„Vydržet to tolik let taky bychom rádi...“

Kapely zkraje roku 2014 poprvé představily také společnou píseň – Jedna krev, s nástrojovými party rovnoměrně rozdělenými mezi osm instrumentalistů z obou kapel a v pěveckém podání obou frontmanů Jana Toužimského (Arakain) a Jana „Prothea“ Macků. Text vypráví o vzájemném vztahu obou kapel a o soudržnosti obou muzikantských generací („Jsme rozžhavený doběla jako každý mládí, vydržet to tolik let taky bychom rádi...“) Na tuto píseň se zkraje roku 2014 točil v Praze na Václavském náměstí klip, na jehož natáčení si Arakain a Dymytry pozvali spoustu fanoušků.

Samotný koncertní večer pak měl čtyři části. Po předkapele (na jaře Modesty&Pride, na podzim Absolut Deafers) odehráli svůj set Dymytry, pokračovalo se setem Arakainu (vždy s jednou písní „vypůjčenou“ od té druhé kapely a se zpěvákem „těch druhých“ hostujícím v jiné písni), až se nakonec na pódiu sešlo pro poslední část koncertu všech deset muzikantů dohromady. „Spojovacím elementem“ mezi koncertem Arakainu a společnou částí byla bubenická show mistrů Lukáše Doksanského (Arakain) a Miloše Meiera (Dymytry). Ti předvedli pomyslný „souboj“, při němž nebyla nouze o různé legrácky, až ve finále bubnovali snad všichni přítomní muzikanti na ledacos, co se našlo, od skutečných bubnů po láhev.

Foto: Nicola Bernard

„...tahle rozjetá párty nekončí...“

Turné v roce 2014 bylo původně vypsáno jen do začátku letní sezóny, pro velký úspěch pokračovalo však i na podzim. Arakain a Dymytry představili další novou píseň – Bouřlivá krev, s textem symbolizujícím pokračování turné i pokračování koncertního večera na začátku společného setu, a také cover Adele v rockové úpravě a s českým textem od Prothea: Žít svůj sen. Tento text je příběhem nejednoho kluka, který toužil stát na pódiu, nejvíce je však příběhem jich samotných.

To už Arakain a Dymytry představili také videozáznam na DVD, který dokumentuje tento jedinečný projekt. Najdeme zde nejen záznam živého vystoupení obou kapel, ale také rozhovory a množství zákulisního materiálu.

Foto: Nicola Bernard


„Do stejný řeky...“

Po oslavách 33 let existence Arakainu a prvním samostatném klubovém turné Dymytry (obojí 2015) uzrál čas se k tomuto projektu vrátit a přivést ho na pódia znovu, a to nejen v plné síle, ale dokonce v ještě těsnějším vzájemném sepětí. V březnu roku 2016 tak v Polné odstartovala jarní společná šňůra, která se setkala s obrovským zájmem fanoušků. Obě kapely navíc na turné přivezly svá další řadová alba (Arakain – Arakadabra, Dymytry – Agronaut).

Koncertní program turné ARAKAIN DYMYTRY TOUR 2016 byl složený ze starších i novějších písní, obě kapely zařadily do setlistu nemálo z aktuálních alb Arakadabra a Agronaut a jednu novou společnou (Do stejný řeky), ale došlo i na letité, fanoušky oceňované skladby jako Princess (Arakain) či Benzín (Dymytry). Ke jmenovanému propojení docházelo během večera postupně – nejdříve jednou písní „od těch druhých“, následně hostováním zpěváka Arakainu v závěru setu Dymytry, pak se sešli na pódiu otec a syn Urbanové a postupně začali „vylézat“ další z obou kapel, aby nakonec všech deset muzikantů dohromady hrálo písně od jedněch či druhých, skladby napsané pro účely společného vystupování i pár coverů od slavných zahraničních kapel jako Slipknot či AC/DC. Jednalo se tedy o vskutku plnohodnotné propojení, nikoli „pouhé“ hostování zpěváka jedné kapely u kapely druhé, jak tomu občas bývá.

Foto: Jan Lašťovka

„Ty megatuny zážitků nám nikdy nesmažou...“

Fanoušci se po skončení jarní části turné nepřestali dotazovat managementu obou kapel i členů samotných, zda bude šňůra pokračovat i na podzim, a tak pro velký úspěch přibylo více než dvacet podzimních termínů nacpaných do víkendů mezi koncem září a koncem prosince. Tři měsíce intenzivního túrování přinesly poněkud obměněný setlist (na stejném principu – jedna skladba převzatá od té druhé kapely, hostování zpěváka, bubenická show, postupné propojování kapel až do počtu deseti lidí na pódiu najednou), opět plné sály a velké nadšení fanoušků.

Fanoušci jsou vůbec samostatnou kapitolou. Ať už jde o ty, kdo na Arakainu vyrostli a doprovázejí ho po celou téměř pětatřicetiletou historii, či o mladé lidi, které zaujala až nejnovější CD, ať už jde o fanoušky Dymytry, kteří s kapelou zažili éru „kultovní“ desky NESER!, či o ty, kdo se nabalili na vlnu popularity kapely po roce 2012...všichni se nakonec sešli v kotli na některém z koncertů turné a užívali si parádní atmosféru. Mnozí z nich díky tomuto společnému projektu objevili i „tu druhou kapelu“ a odcházeli z koncertu s tím, že si přinejmenším musejí naposlouchat i její další tvorbu, případně rovnou zajít v budoucnu i na samostatný koncert.

Foto: Nicola Bernard

„Nevěřím, že zevšední společný šapitó...“

Spojení Arakainu a Dymytry bylo pozoruhodným a v českých končinách ojedinělým projektem. Nestává se často, abychom na pódiu viděli deset metallistů najednou, notabene muzikantů dvou generací, v jednom případě navíc pokrevně spřízněných, hrajících stejnou píseň, kterou v některých případech navíc speciálně napsali pro tento účel... Další „ročník“ tohoto turné se v nejbližší době konat nebude – a kdoví, jestli vůbec ještě někdy. My, kdo jsme odcházeli z posledního koncertu v Bezně, jsme však již ve dveřích kulturáku zadoufali, že třeba jednou na nějakém festivalu, kde se obě kapely potkají, uzříme jednoho ze zpěváků na pódiu s tou druhou kapelou na jednu píseň či podobné nárazové vystoupení... To vše však ukáže čas.

Titulní foto: Martin Paldus

 

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace