Přejít na menu Přejít na obsah

Arakain a Dymytry vstoupili „Do stejný řeky“: ještě těsnější propojení

21. 4. 2016

Pearl Reporty

Arakain a Dymytry mají za sebou více než polovinu společného turné. Spřízněné kapely se vydaly společně na šňůru podruhé v životě a nelze než říci, že jim to výborně ladí. Každá z nich odehraje svůj set, při poslední hodině koncertu jsme pak svědky ještě těsnějšího propojení než před dvěma lety – na pódiu se spolu objevují jednotliví členové obou kapel, až se najednou sejde všech deset muzikantů, kteří předvádějí svůj instrumentální a pěvecký um i pořádnou show. Turné čítá celkem 24 zastávek napříč republikou, v roli support kapely se představí Absolut Deafers. Jak to na těchto koncertech vypadá, jsme se byli přesvědčit hned dvakrát, a to 1. 4. v Mohelnici a 15. 4. v Kyjově.

Absolut Deafers

Absolut Deafers jsou mladá metalová parta z Ostravy, kterou jsme s Arakainem a Dymytry také již v minulosti zaregistrovali. Kromě hudební zdatnosti přispívá k celkové atraktivitě kapely výrazný pódiový projev frontmana Jana "Jokera" Jaška, který je i přes svůj dredatý účes jinak vcelku nenápadný týpek, ale po vstupu na jeviště mu stačí jediná typická hláška – Vítejte v chaosu!, a již víte, že sál je jeho. Absolut Deafers odehráli plnohodnotný, téměř hodinový set, během kterého zazněl průřez jejich tvorbou, a připomněli také, že nedávno vydali nové CD Himaláje v nás.

Foto: Nicola Bernard, facebook.com/nicola.rockphoto

Nové CD vyšlo zhruba před šesti týdny i Dymytry, kteří hned na úvod zahráli titulní skladbu „Agronaut“ a v písních z nového alba pokračovali i dál – druhá zazněla klipová „Věrní zůstaneme“. Nejpozději při třetí „Jsem nadšenej“ (CD „Neonarcis“, 2012) už řádili snad úplně všichni přítomní. „Plameňáci“ připomněli důležitost práce hasičů, a pak už přišla chvíle na skoro-slaďák „Kniha života“, který je z úst frontmana a autora textu Jana „Prothea“ Macků vyznáním manželce Kristýně. Ale tempo koncertu neubíralo na obrátkách – „Lunapark“ je starší skladba, při které se velmi dobře skáče i zpívá, a pak už Protheus ohlásil píseň vypůjčenou pro toto turné z repertoáru Arakainu – „Černý koně“. Vážnější téma války nastolila píseň „Dej Bůh štěstí“, při které poprvé za tento večer došlo aspoň částečně k propojení obou kapel – jako host se na pódiu objevil zpěvák Arakainu Jan Toužimský a bylo znát, že mu tato skladba opravdu sedla. Jak navíc loni v rozhovoru pro Hudební scénu prozradil Protheus, on a Honza Toužimský jsou letití kamarádi, a bylo vidět, že toto přátelství se přenáší ze soukromí i na pódium: vzduchem každou chvíli létaly nějaké narážky či pochvalné hlášky zejména ze strany výřečného Prothea na adresu frontmana Arakainu. „Oficiální“ závěr setu Dymytry obstarala nejstarší zahraná píseň „Benzín“ z dnes již kultovní desky „Neser!“, ale fanoušci ještě odmítali pustit pět maskovaných postav do šatny. A tak se přidávalo – na řadu opět přišla deska „Neonarcis“ a píseň „Z médií“ i úplně závěrečná „Ocelová parta“.

"Honzové" Toužimský a Macků si rozumějí na pódiu i mimo ně.
Foto: Nicola Bernard, facebook.com/nicola.rockphoto

Arakain otevřeli svůj set také novou písní, a to energickou skladbou „Stroj“ z aktuální desky Arakadabra. Hned poté fanoušky potěšila naopak již takřka historická „Rám křivejch zrcadel“, která několik let nezazněla naživo, a následně podobně letitá „Gilotina“. Období desky „Metalmorfoza“ připomněla píseň „Barbaři“, a pak už se zase pokračovalo v duchu desky nové – titulní písní „Arakadabra“. Jak opakovaně poznamenal frontman Honza Toužimský, „my vás ty nové písničky prostě naučíme“ – a co si „Arakaini“ předsevzali, jali se také plnit. „Malá a ztracená“ vyšla sice již na desce předchozí („Adrenalinum“, 2014), ale dvě další, „Diesel“ a „Hra s ohněm“, jsou letošními novinkami. Setkaly se však s ohlasem fanoušků přinejmenším stejným jako starší věci, především na první letošní singl „Diesel“ fans bouřlivě reagovali hned po prvních tónech typického hvízdavo-klavírního intra. „Pán bouře“ následně zase zabrousil do dob minulých, a pak si Arakain vypůjčili jednu skladbu z repertoáru Dymytry – „Ztracenou generaci“. Toužimskému „dymytrácké“ písně pěvecky sedí, a tak se jednalo o výpůjčku rozhodně zdařilou. A aby bylo propojení obou kapel ještě posíleno, přišel hned v příští chvíli na pódium Protheus a oba frontmani si dali duet „Strom života“. „Oficiální“ závěr setu Arakainu patřil písni Ďábelská hra doprovázené mocným skákáním fanoušků, ale to byl závěr opravdu jen zdánlivý...

Foto: Nicola Bernard, facebook.com/nicola.rockphoto

Na pódiu se totiž zdržel bubeník Arakainu Lukáš „Doxa“ Doksanský a za druhou bicí soupravu zasedl Miloš Meier z Dymytry. Rozjel se bubenický „souboj“, jaký u nás nejspíš nemá obdoby. Doksanský působí, jako by s minimem vynaložené energie dosahoval maximálních výsledků, Meierův typický styl je naopak „jít do toho celým tělem“ a dělat show. Oba své sólo zpestřili pár legráckami, Lukáš Doksanský si například na chvíli přehodil přes obličej ručník, aniž by přestal hrát, na což mu Miloš Meier následně odpověděl tím, že si s největším klidem otevřel PET láhev s vodou a napil se, také bez přerušení sóla.

Bubenický souboj: "Doxa" versus "Mildor". Foto: Nicola Bernard, facebook.com/nicola.rockphoto

Postupně se k nim přidávalo dalších osm muzikantů z obou kapel, až se spojili v první společné „dvojpísni“ „Proč (Arakain) / Smysl už nehledám (Dymytry)“. Čas na první skladbu napsanou vyloženě pro účely společného vystupování přišel však až v příští chvíli s písní „Jedna krev“ (2014), na kterou při kyjovském koncertě nakráčeli členové Arakainu na pódium také v maskách – bílých či stříbrných. Následně zazněla ještě nejnovější, přímo pro tohle turné napsaná společná píseň „Do stejný řeky“, a předloňská „Žít svůj sen“, jejíž text z autorské dílny Prothea je příběhem nejednoho z těch, co v tu chvíli stáli na pódiu.

Foto: Nicola Bernard, facebook.com/nicola.rockphoto

Určitým zpestřením byla ještě „Metal Medley“ složená z coververzí světových hitů, a pak už přišlo na řadu velké finále: „Strážná věž“ (Dymytry) v podání obou frontmanů a „Apage Satanas“ (Arakain), taktéž v podání obou frontmanů. Ještě přání obou kapel ohledně společné fotky s davem fanoušků...všech deset poklek zády k publiku, cvak, cvak, a pak už odchod do šaten...

Foto: Nicola Bernard, facebook.com/nicola.rockphoto

Co říci závěrem? Arakainu a Dymytry se podařilo společnými silami dát dohromady něco skvělého. Spousta poctivě zahrané a zazpívané muziky, výpravné a propracované projekce, bubenická show, písně speciálně napsané pro účely společného vystupování a silná energie mezi muzikanty na pódiu i v obou směrech mezi účinkujícími a publikem. Můžeme jen doufat, že obě kapely dají na pochvalné ohlasy fanoušků z očí do očí i na sociálních sítích a vyslyší jejich přání ohledně podzimního pokračování turné...

"Ty megatuny zážitků nám nikdy nesmažou..."

Pozn.: Arakain a Dymytry pořádají na každém koncertě pro fanoušky také autogramiádu, tradičně PŘED začátkem koncertu v 19:20. V Kyjově se jako na jediné zastávce turné konalo na zvláštní přání také focení se všemi deseti členy obou kapel dohromady. Pokud si tedy chcete nechat např. podepsat nová CD či oficiální plakát k turné, vyplatí se přijít na koncert s předstihem.

Termíny nadcházejících koncertů:

22.4.16 Tábor, Hotel Palcát
23.4.16 Prachatice, Hotel Park
28.4.16 Praha, KD Ládví
29.4.16 Klatovy, KD Družba
06.5.16 Prostějov, Společenský dům
07.5.16 Valašské Klobouky, KD Klobučan
13.5.16 Pěnčín, KD
14.5.16 Miroslav, Dům kultury

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace