Přejít na menu Přejít na obsah

Beatles vydávají poslední píseň s názvem Now And Then


Dva žijící členové nejpopulárnější kapely všech dob The Beatles za pomocí umělé inteligence vydávají poslední píseň, kde je zaznamenán hlas Johna Lennona. Píseň Now And Then vychází právě dnes, 2. listopadu 2023, po takřka padesáti letech. 

"Bohatá cesta k uskutečnění Now and Then trvala pět desetiletí a je výsledkem rozhovorů a spolupráce mezi čtyřmi Beatles, které pokračují dodnes. Dlouho mytologizované demo Johna Lennona bylo poprvé zpracováno v únoru 1995 Paulem, Georgem a Ringem jako součást projektu The Beatles Anthology, ale zůstalo nedokončené, částečně kvůli nemožným technologickým výzvám spojeným s prací s vokálem, který John nahrál na kazetu. 70. léta 20. století. Celé roky to vypadalo, že píseň nebude nikdy dokončena. Ale v roce 2022 došlo k náhodnému okamžiku. Softwarový systém vyvinutý Peterem Jacksonem a jeho týmem, používaný během produkce dokumentárního seriálu Get Back, konečně otevřel cestu k oddělení Johnova vokálu od jeho klavírního partu. Díky tomu mohla být původní nahrávka přivedena k životu a nově se na ní mohlo začít pracovat s přínosem všech čtyř členů Beatles. Tento pozoruhodný příběh hudební archeologie odráží nekonečnou tvůrčí zvláštnost Beatles a společnou fascinaci technologií. Znamená dokončení poslední nahrávky, kterou John, Paul a George a Ringo společně natočí, a oslavuje odkaz nejpřednější a nejvlivnější kapely v historii populární hudby," stojí v textu pod písní na oficiálním kanále YouTube kapely Beatles. 

Text: Milan Papežík
Foto: Fred Duval

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace