Přejít na menu Přejít na obsah

Blitz Union v klipu Human Robot: Ubíjející stereotyp, hrubnutí lidí a konání bez přemýšlení

8. 12. 2020

Pearl Novinky

EDM-rockoví Blitz Union otevírají v nové skladbě Human Robot další současné ožehavé téma. Patříte také k těm, kteří žijí z postele do práce a z práce do postele, a mezi tím nenacházíte čas ani prostor pro něco, co by vám opravdu udělalo radost? Pak čtěte pozorně a ještě pozorněji se dívejte.

Jiná tvář Blitz Union i jiný způsob zpěvu
Skladba je stylově trochu odlišná než předchozí singly TV a Money-Crazy World. Zatímco tyto dva měly zpěvné, melodické refrény, zde je spíše účelem trochu „robotické vyznění“. I způsob zpěvu je trochu jiný, frontman Mark Blitz téměř rapuje, což je opět zajímavé a ukazuje trochu jinou stránku Blitz Union.

Pro samé povinnosti nezbývá čas na něco, z čeho bychom mohli dotankovat energii
Text hodně výstižně popisuje realitu příliš mnoha lidí. Ubíjející stereotyp, práce, kterou člověk dělá jen proto, aby si nějak vydělával, ale ve skutečnosti ho nijak nenaplňuje, životní styl, ve kterém pro samé povinnosti nezbývá téměř žádný čas na něco, z čeho bychom mohli fyzicky i psychicky dotankovat energii. A pokud už se čas najde, chybí síly... Lidé vnitřně hrubnou, tvrdnou, nepřemýšlejí již nad věcmi a jen je tupě vykonávají – i ty, které nejsou právě skvělé... „Your brain turns to machine...“ Nezměnil se váš mozek náhodou již ve stroj? Další píseň a video od Blitz Union, jež nás varují před životním stylem, který člověka žene do průšvihu...
Text má některé vynikající jazykové i obsahové momenty – když Mark Blitz zpívá „too much stress and less and less vivacity“, „too many cars, too many cards“, člověk s podivem kouká, jak přesně se kapele podařilo zvukomalebně vystihnout, oč tady běží.

Čtyři chlapci poskládaní z kovových součástek
Zatímco předchozí animovaný klip Money-Crazy World měl poměrně členitý děj plný symbolů, tentokrát se vizuální studio Sketchnuto zaměřilo na jednotlivé „lidské roboty“ – členy kapely. Čtyři chlapci poskládaní z kovových součástek s tyrkysově svítícími spoji a červeně zářícíma očima – ani se nechce popisovat, jak moc propracované to je, to musíte vidět sami. Nejvíc se zřejmě „povedl“ baskytarista a kapelník Schtorm s dlouhými vlasy a vousy.
Najde se dokonce prostor i pro tak drobné detaily, jako jsou měnící se interpunkční symboly (lomítko, otazník, středník) v textu lyric videa, dokud správně nenaskočí čárka za slovem. I s takovými detaily si studio vyhrálo.

Nezapomínejme aspoň někdy odpočívat
Klip má poměrně překvapivý závěr, kdy se nám zjeví jedinec připoutaný k monitoru, na kterém se ukážou všichni čtyři členové kapely v kreslené „robotí“ podobě...co když jsme závislí ještě i na něčem jiném? Není totiž tak těžké, aby vás muzika Blitz Union vtáhla a nepustila. A že by nesmírně plodná kapela (mezi 16. říjnem a 4. prosincem tři singly i s videoklipy a chystají se další) získala námět pro tuto píseň tak trochu z vlastní zkušenosti? Pánové, budeme se těšit na vaši další tvorbu, dosud jste opravdu nezklamali. Jen do té doby nezapomínejme všichni také aspoň někdy odpočívat...a mezitím si třeba pustit tohle video...

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace