Přejít na menu Přejít na obsah

Byli jsme na setkání s pořadateli Colours of Ostrava. V příjemné a přátelské atmosféře nám odhalili první jména


Prvním headinerem jsou ONI! Sam Smith vystoupí po destileté snažení pořadatelů na Colours of Ostrava 2024.

Na festivalu Colours of Ostrava 2024 vystoupí Sam Smith! Britský zpěvák představí jejich nejnovější desku Gloria a slibují velkolepou show, na níž se podílí trans hudebnice Kim Petras. Díky skladbě Unholy se stali prvními nebinárními a trans umělci, kteří získali cenu Grammy a dostali se na vrchol nejprestižnějšího amerického hudebního žebříčku Billboard Hot 100. Jméno prvního headlinera oznámil na setkání s fanoušky dramaturg festivalu Filip Košťálek. Nadcházející 21. ročník Colours of Ostrava se uskuteční 17. až 20. července 2024.

Sam Smith mají na kontě pět cen Grammy. V roce 2016 ji získali za skladbu Writings on the Wall k bondovce Specter, za kterou dostali i Oscara za nejlepší filmovou píseň. V roce 2019 se Sam Smith rozhodli veřejně ohlásit svoji nebinární genderovou identitu s přáním být oslovován jako „oni“, protože se necítí být mužem ani ženou. Na svém dosud posledním albu Gloria se Sam Smith posouvají od nostalgických balad více k taneční muzice, a především nahlas vybízí ke smíření se sebou samým, k upřímnosti a odvaze žít v souladu s vlastní podstatou, identitou a orientací. „Otevřenost je hodnota, na níž si náš festival velice zakládá. Plně proto respektujeme identitu Sama Smitha, jejíž součástí je oslovování v množném čísle, a proto takto ke zpěvákovi přistupujeme i v naší komunikaci,“ vysvětluje filozofii festivalu Zlata Holušová

Sam Smith letos na podzim koncertují v Austrálii. V příštím roce je pak čeká evropské turné, v rámci něhož vystoupí ve čtvrtek 18. července 2024 v Dolních Vítkovicích. „Jsem nadšená, že můžeme uvést Sama Smitha na Colours. Jejich hlas je pro mě magický a upřímnost s jakou se otevřeli světu, je naprosto úžasná. Každý rok chceme mít v programu to, co hýbe hudebním světem. Skladby Sama Smithe mají neskutečné počty stažení a zhlédnutí a myslím, že Stay with Me znají z rádií opravdu všichni‚“  komentuje uvedení britského zpěváka Zlata Holušová.

Na setkání s fanoušky festivalu v ostravském klubu Dock představili organizátoři také další již potvrzené programové body. Na 21. ročníku festivalu Colours of Ostrava vystoupí například japonský buddhistický mnich Yogetsu Akasaka s fascinující a zcela inovativní formou beatboxové meditační hudby. Dalším jménem je sedmičlenná holandská kapela Son Mieux, která znovu objevuje hudební aranže a kostýmy sedmdesátkové disco vlny a využívá je při skládání svých současných popových hitů. Představí se také trio Klangphonics, spojující elektronickou hudbu a živé nástroje v melodické techno a energický deephouse.

21. ročník Colours of Ostrava se uskuteční 17. až 20. července 2024 v Dolních Vítkovicích. Součástí festivalu je mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, projekce filmů z MFFKV a řada divadelních představení a uměleckých instalací. Festival se od roku 2015 koná v areálu unikátní, revitalizované, industriální oblasti Dolní Vítkovice v centru Ostravy. Na osmi hudebních scénách vystoupí každoročně více než stovka kapel, v rámci 11 scén diskusního fóra Meltingpot pak více než dvě stě řečníků z celého světa.

 V projektu Colours bez bariér festival nabízí speciální služby pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním. V roce 2023 servisu využilo 850 osob s pohybovým, zrakovým nebo sluchovým postižením i lidé s poruchou autistického spektra. Festival tradičně nabízí sobotní vstup zdarma pro osoby starší 65 let, v roce 2023 jich bylo 1 216. Pravidelně se účastní také děti, pro které festival připravuje ČEZ family park se speciálním dětským programem. V roce 2023 festival navštívilo celkem 4 212 dětí. 

Kromě hlavního festivalu Colours team každoročně pořádá také mezinárodní showcase festival Crossroads pro hudební odborníky a volně přístupný Arts&Live festival v ulicích Ostravy. Team rovněž organizuje samostatné koncerty v průběhu celého roku na různých místech ČR. Aktuálně je to vystoupení kapely The Longest Johns v pražském klubu Rock Café dne 22. 2. 2024 a koncert v rámci turné Love Lines zpěvačky a skladatelky LP, který se uskuteční 1. 3. v pražské O2 Universum.

Text: Milan Papežík, Colours of Ostrava
Foto: Archiv umělců

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace