Přejít na menu Přejít na obsah

Carcass - Surgical Remission: může být čtvrthodinové EP dostačující?


Kapely vydávající klasická plnohodnotná alba jsou stejně časté jako ty menší, kterým stačí vydat jednou za čas EPčko, kterým se hlavně v začátcích chtějí prezentovat. V případě britské kapely s mírumilovně poutavým názvem Carcass se ovšem jedná o něco naprosto jiného. Kapela, která se na poli hudby pohybuje s přestávkami od roku 1985, totiž rozhodně nepotřebuje dokazovat světu svoje kvality, ty už jsou docela dobře známy. Tito pionýři melodic death metalu, kteří před svým rozpadem v roce 1995 vydali pět dobře hodnocených alb, navázali na svoje úspěšné začátky a před sedmi lety se opět dali dohromady. Výsledkem bylo loni vydané album Surgical Steel. A proč je tohle všechno potřeba vědět? Protože právě na toto poslední album navazuje nové EP.

Surgical Remission, jak se ono nové EP, je totiž postavené na jedné jediné věci. Při natáčení posledního plnohodnotného alba vzniklo určitě množství materiálu, který nebyl nijak využit. Pokud se ve světě hudby aktivně pohybuje, jistě vás tato praxe nijak nepřekvapí. Vždyť i nedávno recenzované album od kapely Pink Floyd vzniklo na základě nevyužitých materiálů. Nicméně navázat na výborně hodnocené (deset z deseti od Brave Words & Bloody Knuckles) album Surgical Steel není úplně jednoduché.

V prvé řadě je potřeba podívat, co nám Carcass nabízí. V prvé řadě je to pětice skladeb na EP z nichž jedna, nazvaná 1985, se už objevila na Surgical Steel v loňském roce. Jedná se nicméně o velice povedenou téměř dvouminutovou instrumentálku, která nejprve posloužila jako intro a tentokrát uzavírá tento nový počin. Zbylá čtveřice je pak nefalšovanou dávkou poctivého melodic death metalu, který potěší nejen všechny fanoušky kapely, ale i všechny ostatní nadšené metalové maniaky. A Wraith in the Apparatus nám opakovaně sděluje oblíbené britské „God Save the King“ a pokud na něm opravdu něco znatelně vyčnívá, jsou to kytarové party. Podobně je na tom i další skladba v pořadí - Intensive Battery Brooding zní hlavně díky úvodnímu riffu jako američtí Slayer a na konci se pak snaží přiblížit i jejich svižnému tempu. Třetí skladba nazvaná Zochrot je pak asi nejslabší částí EP, byť se snaží o kvality opět prostřednictvím čistě kytarových partů. Livestock Marketplace s pořadovým číslem čtyři je pak asi to nejlepší, co na kratičkém EP najdete, a patrně se snaží kompenzovat předchozí slabší část.

A to je vše, přátelé. Po poslechu EP jsem měl pocit, že jsem byl částečně ošizen. Rozhodně se totiž nejedná o špatné skladby, ale je jich po čertech málo a nevydrží.  Právě tady je zakopaný pes. Kdyby kapela vydala například sbírku nikdy nezveřejněných skladeb, přičemž by se jednalo o hodinové album našlapané od sklepa až po půdu, nikdo by nemohl říct ani popel. V případě Surgical Remission se ale nabízí otázka, jestli opravdu chtěla udělat kapela radost sobě a vydělat nějaké ty penízky, nebo jestli bylo hlavním účelem potěšit věrné fanoušky, kteří nové EP hodnotí víceméně pozitivně. Přesně takového „víceméně“ pozitivního hodnocení se kapela dočká i tady, ale příště nám to bude muset vynahradit.

Hodnocení: 65 %

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace