Přejít na menu Přejít na obsah

Dyrk Shivay v Praze: Neobyčejná návštěva z Německa přivezla stejně neobyčejný akustický koncert

26. 11. 2016

Pearl Novinky

Praha zažila v polovině listopadu návštěvu, která sem nejezdí každý měsíc. V Jazz Clubu U Staré paní vystoupil německý zpěvák a kytarista Dyrk Shivay, který mísí akustický pop, rock a world music.

Dyrk Shivay je v Německu uznávaným producentem a zvukařským mistrem, kromě toho působí jako kytarista v různých hudebních projektech. Je však také svébytným umělcem, který dokázal, že koncert v jeho vlastní režii a s vlastními písněmi může být opravdovým hudebním zážitkem.

Dyrkovi od začátku velmi záleželo na prostředí koncertu a celkové atmosféře - nechyběly vonné tyčinky a pódiové dekorace. Zpěvák jednoduše chtěl, aby se lidé při poslechu jeho hudby cítili dobře, klidně si i dali drink, ale aby se také soustředili. Neboť jeho hudba není "na vypnutí mozku", ale na skutečně pozorné naslouchání. Při tichých pasážích nikdo ani nehlesl, jindy se muzikant pěkně rozjel a předvedl, že je schopen i syrového rockového projevu.

Dyrk nabídl Praze především skladby ze své desky Remember Yourself, ale také písně nové, které se mají objevit na připravované desce, jež vyjde na jaře; v některých z nich se dokonce ozývají orientální tóny. Jeho muzika je pestrá, barevná, aby také ne - Dyrk je multiinstrumentalista, kromě klasické šestistrunné kytary využívá také "dvanáctistrunku" a neobvyklé nástroje jako baglama, bouzouki a ukulele.

Dyrkovi se v České republice líbilo, a tak přislíbil, že se k nám vrátí: „Je neskutečné, jak Češi dokáží vnímat hudbu, s jakou pokorou naslouchají a s jakým klidem se dokázali vcítit do komorní atmosféry mého koncertu. Rád přijedu kdykoliv znovu, Českou republiku jsem si opravdu zamiloval."

Zpět na články »

Nejnovější komentáře

Pro přidání komenáře se musíte nejprve přihlásit nebo registrovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace